Circa 700 de copii dispar, anual, în Moldova. Cum poți preveni asemenea incidente și ce să faci dacă copilul tău a dispărut
Siguranța familieiȘtiri

Circa 700 de copii dispar, anual, în Moldova. Cum poți preveni asemenea incidente și ce să faci dacă copilul tău a dispărut

By 25/05/2020 mai 27th, 2020 No Comments

Sursa foto: ekburg.tv

Pe parcursul primelor patru luni ale acestui an, 295 de copii din țara noastră au abandonat domiciliul sau instituțiile sociale de protecție. În 98% dintre cazuri, aceștia au plecat voluntar, uneori repetat. În celelalte cazuri, copiii s-au rătăcit sau au fost victime ale unor infracțiuni.

Începând cu anul 1983, pe data de 25 mai este marcată Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi. În acest an, evenimentul a fost marcat în municipiul Chișinău, precum și în raioanele Bălți și Comrat.

Șeful adjunct al Inspectoratului Național de Securitate Publică, Alexei Grosu, susține că principalele motive pentru care copiii abandonează locul de trai sunt:

  • lipsa supravegherii din partea părinților;
  • teama de reacţia părinţilor faţă de situaţia şcolară sau faţă de o greşeală comisă de copil;
  • situaţia financiară precară din familie;
  • conflictele din familie, inclusiv ca urmare a plecării părinţilor la muncă în străinătate.

În majoritatea cazurilor, copiii au fost găsiți în primele 24-48 de ore de la sesizarea parvenită la poliție, după care au fost reîntorşi în familie sau plasați în instituțiile sociale.

Anual, circa 700 de copii din Republica Moldova sunt dați în căutare. Directoarea executivă a Asociaţiei Obşteşti ,,Concordia. Proiecte sociale”, Viorica Matas, spune că numărul copiilor care părăsesc voluntar domiciliul sau centrul de plasament este destul de mare.

Pentru a diminua acest fenomen, Asociația și Inspectoratul General al Poliției (IGP) au elaborat un plan de acțiuni. În 2019, au fost instruiți copiii și tinerii din cele 22 de servicii ale „Concordia”. În total, 240 de beneficiari au participat la instruirile moderate de colaboratorii IGP, printre care și angajații centrelor de plasament.

 

Ce să faceți pentru a evita dispariţia copilului?

Supravegheaţi-l în permanenţă – la joacă, la cumpărături şi în zonele aglomerate.

Învăţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă.

Explicaţi-i, pe înţelesul lui, cu exemple concrete, că nu este bine să intre în vorbă cu persoane străine şi nici să accepte de la acestea diverse obiecte sau promisiuni.

În niciun caz nu trebuie să se urce în maşinile necunoscuţilor sau să-i însoţească pe aceştia, indiferent de motiv.

Asiguraţi-vă că ştie numele şi numărul de telefon al părinţilor, precum şi adresa unde locuieşte.

Învăţaţi-l că, dacă se pierde, trebuie să rămână în zona unde v-a văzut ultima dată şi să apeleze la un poliţist sau la un adult însoţit de un copil.

În cazul în care copilul a dispărut:

1

Verificaţi la rude şi la prietenii apropiaţi dacă copilul nu se află acolo.

2

Anunţaţi în cel mai scurt timp Poliţia.

Sesizarea dispariţiei unui copil poate fi efectuată prin apel la numărul de urgenţă 112, prin sesizare directă la sediul unităţii de poliţie sau prin sesizarea verbală a unei patrule din teren.
3

Păstraţi-vă calmul.

Chiar dacă sunteți afectat/ă, este foarte important să vă stăpâniţi, pentru a oferi poliţiştilor toate detaliile ce îi pot ajuta să vă găsească copilul în cel mai scurt timp.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.