Util pentru părinți

Cinci sfaturi – Cum să alegi cartea potrivită pentru copilul tău

Postat de noiembrie 7, 2016 No Comments

Cititul este o artă și cei care au îndrăgit-o își dezvoltă imaginația, inteligența și orizontul de cunoaștere. De aceea, dragostea pentru carte trebuie să fie cultivată încă din fragedă copilărie. 

Părinții care vor să-și obișnuiască copiii cu lectura trebuie să cunoască cum să aleagă corect cărțile, astfel încât acestea să fie captivante, interesante și distractive pentru cei mici. O carte trebuie să fie selectată în funcție de caracteristicile fiecărui copil: vârstă, pasiuni și nivel de înțelegere.

Lucia Ciocan, manager la Editura ARC, a relatat pentru Suntparinte.md că părinții trebuie să atragă atenția la câteva lucruri atunci când cumpără o carte pentru copilul lor: cât de utilă este carteacât de potrivită vârstei copilului și cum arată aceasta.

– O carte pentru copii trebuie să fie bine ilustrată, cu imagini frumoase și viu colorate

În primul rând, o carte trebuie să atragă vizual. De aceea, este important ca aceasta să fie viu colorată și să aibă multe imagini, astfel încât să fie atrăgătoare pentru copil. Cel mic va fi atras de o carte frumoasă și o să vrea ca părinții să-i cumpere cât mai multe cărți. De aceea, este recomandat părinților să nu economisească și să nu cumpere cărți ieftine, care sunt de o calitate poligrafică îndoielnică.

Imaginile pot să iasă din tipare

Preferințele părinților din Republica Moldova diferă de cele ale părinților din alte țări. Părinții de la noi caută, în mod deosebit, cărți cu imagini care arată obiectele așa cum sunt ele în realitate. În același timp, părinții din străinătate pledează pentru ilustrații cu totul deosebite. Este important ca pictorul sau ilustratorul să-și dea frâu liber imaginației (de exemplu: vaca poate să fie de culoare roz), iar ca rezultat copiii sunt foarte atrași de așa fel de ilustrații.

– Cărțile trebuie să corespundă vârstei copilului și nivelului lui de dezvoltare

O carte destinată unui școlar nu va fi interesantă unui copil de la grădiniță și invers. Copilul o va percepe drept plictisitoare și o va respinge, deoarece cărțile pentru copiii mai mari conțin texte pe care cei mai mici nu le înțeleg. Totodată, un copil care are deja un nivel de cunoaștere nu va fi interesat de o carte care nu conține informații noi pentru el. Pentru bebeluși sunt recomandate cărțile cartonate.

– Cartea trebuie să fie pe placul copilului, nu pe placul părintelui

Deseori, părinții cumpără cărți care sunt pe placul lor. Indiferent de vârsta copilului, ei cred că cele mai utile cărți sunt cele de dezvoltare, care îl ajută pe copil să învețe primele noțiuni, să-și formeze unele abilități de manipulare cu creionul, să facă primele activități. Totuși, este recomandat ca părinții să se gândească, în primul rând, la ceea ce i-ar plăcea copilului să găsească în aceste cărți.

– Cărțile de literatură artistică sunt la fel de utile ca acele de dezvoltare

În Republica Moldova, părinții cumpără copiilor mai puține cărți de literatură artistică sau de ficțiune. Ei cumpără doar ceea ce le-ar fi util copiilor pentru școală. Deseori, aceștia cumpără mai multe enciclopedii, dicționare, cărți care conțin multă informație. Totuși, nu neglijați literatura artistică. Aceasta este la fel de importantă, deoarece ajută copilul să fie mai empatic, să-și dezvolte imaginația și să înțeleagă mai bine lumea din jur.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.