Certificatul medical NU mai este obligatoriu pentru admiterea la studii
Știri

Certificatul medical NU mai este obligatoriu pentru admiterea la studii

Sursa foto: Agora.md

Certificatul medical va fi exclus din lista actelor obligatorii la admiterea în instituțiile de învățământ profesional tehnic și superior. Un ordin în acest sens a fost semnat ieri de către ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco, și ministra Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Nicolaescu-Onofrei. 

Documentul exclude examenul medical obligatoriu și prezentarea adeverinței medicale (nr. 086/e) la concursul de admitere. Excepție fac instituțiile în care specialitățile presupun condiții fizice speciale (militari, sportivi, polițiști, pompieri etc).

„Fiecare absolvent are, prin Constituție, dreptul la studii, or, acesta nu depinde de starea lui de sănătate. Și noi suntem obligați să-i asigurăm acest drept nelimitat, fără nicio condiționalitate. De asemenea, trebuie asigurată respectarea dreptului la confidențialitatea și protecția datelor cu caracter personal”, a menționat Ala Nemerenco.

Totodată, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale își propune să reducă povara instituțiilor medicale care, pe lângă fluxul sporit de pacienți, sunt nevoite să facă față numărului mare de solicitanți de certificate, care diminuează accesul oamenilor la serviciile de sănătate.

În Republica Moldova sunt 89 de centre de excelență, colegii și școli profesionale și 26 de universități de stat și private.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.