Util pentru părinți

Centura de siguranță în cazul femeilor însărcinate: Ce recomandă specialiștii

By iunie 9, 2017 No Comments

Multe dintre femeile însărcinate susțin că simt disconfort atunci când cuplează centura de siguranță. În același timp, studiile efectuate în străinătate indică faptul că cea mai bună modalitate de a vă proteja copilul aflat în burtă este să purtați o centură de siguranță și să o fixați corect.

Cercetătorii în medicina de urgență de la Universitatea Wake Forest au analizat o bază de date de peste 2 milioane de persoane rănite în accidente de mașină și au identificat peste 2.400 de cazuri cu implicarea femeilor însărcinate. Ei au stabilit că femeile care purtau centură de siguranță sau conduceau o mașină dotată cu airbag au fost mai puțin predispuse la complicații fetale, decât femeile fără centură de siguranță sau airbag, potrivit scienceandsensibility.

Trebuie ca femeile însărcinate să poarte centură de siguranță sau nu?

Pentru a afla răspunsul, am discutat cu Uliana Catan, specialistă superioară a Secției supraveghere transport a Direcției supraveghere transport și circulație rutieră a Inspectoratului Național de Patrulare.

Conform al. 11, pct. b din Regulamentul circulației rutiere, în timpul deplasării, conducătorul de vehicul este obligat să poarte centura de siguranță și să se asigure că și pasagerii au cuplat centurile, dacă autovehiculul este echipat cu acestea.

Sunt exceptați de la obligația menționată:
– conducătorii care execută manevra de mers cu spatele;
– instructorii auto în timpul instruirii cursanților;
– persoanele care dețin certificat de scutire pe motiv medical grav, eliberat de autoritatea competentă;
– în localități, conducătorii vehiculelor cu regim prioritar de circulație în timpul executării unei misiuni urgente de serviciu.

„Cât ține de femeile însărcinate, excepția se referă doar la gravidele care dispun de un certificat medical care să confirme sarcina și interdicția de a cupla centura de siguranță. Prin urmare, polițiștii de patrulare nu vor aplica sancțiuni în asemenea cazuri”, menționează Uliana Catan.

Este important ca viitoarea mamă să discute cu medicul care monitorizează sarcina, pentru a afla dacă are interdicție la șofat sau nu, în funcție de starea de sănătate a femeii și termenul sarcinii.

Totuși, nimeni nu poate garanta siguranța în trafic, chiar dacă șoferița respectă în totalitate regulile. De aceea, este recomandat ca aceasta să nu neglijeze centura de siguranță. Aplicată corect, va permite viitoarei mame să se simtă confortabil la volan.

Centura cuplată corect arată în felul următor: fixați centura în partea de jos sub abdomen și peste coapse. Este greșit dacă o fixați peste sau deasupra abdomenului. Totodată, ajustați partea superioară a centurii, astfel încât aceasta să stea peste umăr și claviculă și să treacă printre sâni. Asigurați-vă că aveți o mobilitate suficientă.

De asemenea, pentru a evita incomoditățile cauzate de centură, atașați un material moale, special pentru centura de siguranță. Astfel, nu veți simți disconfort din cauza părții superioare a centurii de siguranță. Dacă dispuneți de o sumă mai mare de bani, puteți procura curele speciale pentru femeile însărcinate.

Chiar dacă legea nu prevede sancțiuni, totuși ar trebui să conștientizați importanța sistemului de reținere în vehicul. Nu uitați că centura de siguranță salvează vieți! 

Vedeți și:

Între lege și realitate: Scaunele auto pentru copii, obligatorii în taxiurile din Republica Moldova

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.