Centrul de zi din Criuleni - o oportunitate pentru copiii cu CES de a se integra în societate
Util pentru părinți

Centrul de zi din Criuleni – o oportunitate pentru copiii cu CES de a se integra în societate

By 07/12/2016 martie 9th, 2021 No Comments

Sursa foto: Suntparinte.md

În Republica Moldova există sute de copii cu cerințe educaționale speciale (CES), care au nevoie de servicii suplimentare pentru a se dezvolta și a se integra mai ușor în societate. Centrele de zi sunt o oportunitate de incluziune pentru acești copii. Aici, ei beneficiază de diverse programe care îi ajută să se descurce mai ușor în viața de zi cu zi și să devină independenți.

c0258t01

Centrul de zi pentru copii cu cerințe educaționale speciale „Speranța” din raionul Criuleni funcționează de 16 ani. În prezent, centrul prestează servicii în regim de zi pentru 40 de copii cu dizabilităţi, cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani.

Copiii sunt ajutați să depășească barierele de comunicare și de gândire, își creează prieteni, capătă interes față de anumite lucruri și, nu în ultimul rând, prind aripi.

c0288t01Sursa foto: Suntparinte.md

Specialiștii aduc la cunoştinţa părinţilor dificultăţile de adaptare şcolară pe care le observă la copiii lor și le oferă sfaturi cum să acționeze.

„În cadrul instituției, procesul de asistență psihopedagogică și socială are loc în baza unei evaluări complexe inițiale cu determinarea priorităților de intervenție individualizate, care vine să cultive, într-o manieră mai deosebită de cea a procesului de predare-învăţare, diverse deprinderi, competențe și abilități. Totodată, copiii sunt instruiţi în baza unui plan de intervenţie personalizat, astfel încât fiecare copil își dezvoltă punctele slabe și le întărește pe cele tari”, susține directoarea centrului, Tatiana Ciudin.

c0265t01

Un alt rol important al instituției este schimbarea atitudinii și a comportamentelor sociale față de copiii cu CES. Aceste instituții le oferă copiilor posibilitatea să fie acceptați, cunoscuți şi respectați de societate, nu percepuţi negativ sau marginalizaţi. Mai mult, centrul face ca oamenii să aibă încredere în potențialul acestor copii, ei fiind parte a societății.

c0246t01

De ajutorul specialiștilor din cadrul centrului beneficiază și părinții, care învață cum să se comporte cu copiii lor și cum să-i educe. Dar, nu în ultimul rând, aceste centre le oferă părinților o gură de aer. Părinții au posibilitatea să se angajeze în câmpul muncii și să aibă un venit stabil, care le permite să-și întrețină copiii.

Datorită faptului că și-au îmbunătățit abilitățile de învățare, mișcare, comunicare și de comportament, circa 65% dintre beneficiarii centrului au devenit persoane independente.

Un exemplu este Eleonora Verdeș – o tânără de 22 de ani din satul Izbiște, raionul Criuleni, care a frecventat Centrul de zi pentru copii cu cerințe educaționale speciale „Speranța”.

„Acolo era a doua mea casă, a doua familie. Acolo am învățat, în primul rând, să fiu eu, să nu-mi fie rușine că sunt în cărucior și să nu-mi plâng de milă pentru că sunt mulți copii și maturi cu probleme mult mai grave. Totuși, ei sunt fericiți, chiar dacă unii nu înțeleg măcar pe ce lume trăiesc”, a menționat tânăra.

La Centru, Eleonora a învățat să brodeze și să croșeteze. Ulterior, a mers la o școală profesională și, datorită faptului că a deprins aceste îndeletniciri, a obținut profesia de cusătoreasă.

După ce a beneficiat de serviciile centrului, tânăra a hotărât că și ea poate să ofere ajutor copiilor din această instituție și a devenit voluntară: „Am mers ca voluntar, deoarece nu puteam să mă despart brusc de ei, după 3 ani, și am zis să mă mai duc un an, însă, de data aceasta, ca să-i ajut pe copiii de care m-am atașat”.

Urmăriți mai jos un filmuleț despre Centrul de zi pentru copii cu cerințe educaționale speciale „Speranța”: