Cele mai răspândite mituri despre încetarea alăptării, de la specialista Olga Gutium
Bebeluș

Cele mai răspândite mituri despre încetarea alăptării, de la specialista Olga Gutium

By 10/01/2018 aprilie 13th, 2021 No Comments

Sursa foto: Suntparinte.md

Încetarea alăptării este un moment important, din punct de vedere fizic și emoțional, nu doar pentru copil, ci și pentru mamă. Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea până la doi ani și mai mult, însă fiecare părinte decide în mod individual când să înceteze alăptarea.

Olga Gutium, consultantă superioară în alăptare și cofondatoare „Mămica Alăptează”, a analizat mai multe mituri care circulă în legătură cu încetarea alăptării și vă spune în continuare de ce afirmațiile sunt greșite:

1. Dacă astăzi nu îi dau copilului sân, atunci de mâine nu îl mai alăptez 

Multe mame subestimează procesul de alăptare și cred că, într-o singură zi, pot înceta alăptarea. Nu este așa. Laptele matern este principala și singura hrană pentru copil până la 6 luni, apoi – baza nutriției. Din punct de vedere fiziologic, pentru copil este periculos să-și schimbe atât de brusc tipul de hrană. Din acest punct de vedere, înainte de înțărcare, trebuie să găsiți și să învățați copilul să bea un alt produs lactat. O altă variantă este să vă asigurați că mâncarea solidă va acoperi necesitățile calorice și microelementele pentru copil.

Pe de altă parte, există un aspect mai important – cel psihoemoțional. Alăptarea este un proces complex. Pe lângă faptul că e o sursă de hrană, alăptarea este o formă de comunicare a copilului cu mama, o modalitate de a se relaxa, de a scăpa de durere, de emoții și stres, de a trece mai ușor peste erupția dentară, salturile de creștere etc. Atașarea la sân este cea mai firească și mai ușoară cale pentru un copil ca să adoarmă și să se trezească, să meargă la WC, să facă față anxietății. Pentru copil, sânul este întreaga sa lume. Copilul are nevoie de timp pentru a învăța să facă toate acțiunile sus-menționate prin altceva decât alăptare. Rolul mamei în acest caz este important. Ea este cea care, în calitate de adult, îl învață pe copil că, în afară de sân, există și alte modalități de a depăși dificultățile.

2. Copilul trebuie să fie hrănit timp de 1 an, apoi laptele este inutil și copilul nu are nevoie de el

Este demonstrat științific că, după 1 an sau după 2 ani, laptele matern rămâne la fel de util ca înainte. De asemenea, este demonstrat că, în al doilea an de viață, laptele matern devine mai caloric și mai bogat în ceea ce privește imunoglobulinele și lactoferina (o proteină care îndeplinește o funcție protectoare). Un copil de un an a învățat să meargă și urmează să intre în contact cu tot mai mulți oameni și microorganisme patogene. Astfel, rolul de a hrăni copilul trece în cel de a-i proteja sănătatea și de a asigura copilului capacitatea de a trece cu ușurință peste toate schimbările care îl așteaptă în al doilea an de viață. Organizația Mondială a Sănătății recomandă părinților să mențină alăptarea până la 2 ani sau mai mult.

3. Pot să îmi ung sânii cu verde de briliant sau cu altceva amar și bebelușul va refuza să fie alăptat

Da, există copii care, dacă văd că sânii nu sunt ca de obicei, vor înceta să mai ceară piept. Ei sunt pur și simplu speriați. Totuși, stresul care va rămâne adânc în interior aproape întotdeauna revine după ceva timp, ceea ce nu este bine. Există și copii care vor spune: „Verde? Bine, hai dă-mi verde”.

4. Este necesar să-i spun copilului că simt o durere de sâni, pentru ca el să nu mai dorească să fie alăptat

Copilul este cea mai importantă persoană din viața părinților și nu ar trebui să fie mințit. Înțărcarea presupune încheierea unei perioade frumoase atât în viața voastră, cât și într-a lui. Fii cinstit cu el. Nu-l face să se îngrijoreze și să creadă că e vina lui că te dor sânii. Mai corect ar fi dacă i-ai spune: „Se termină laptele din sân, pentru că tu deja ai crescut. Așa se întâmplă în cazul tuturor copiilor”. Cu siguranță, nu este cea mai bună opțiune să-i ceri copilului să-i fie milă de tine. Pui astfel copilul în poziția de adult și, pentru o persoană mică, acest rol este o povară greu de suportat.

5. În perioada înțărcării, copilul trebuie să fie dus la bunica și va uita de piept

Încetarea alăptării este un moment dificil pentru copil. Aceasta va fi și mai grea dacă, în perioada respectivă, micuțul va fi separat de mamă și va trece la un alt mod de viață, diferit de cel cu care s-a obișnuit. Este puțin probabil ca această idee să aducă beneficii.

6. Înțărcarea e necesară atunci când copilul se trezește în timpul nopții, nu mănâncă mult și cere piept de multe ori 

Înțărcarea înseamnă sfârșitul alăptării. E doar o etapă în viața copilului tău. Adesea mamele spun că nu pot înțărca treptat și că copilul nu reacționează la cuvântul „NU”. Aceasta este și o abilitate care trebuie și poate fi învățată. Cu siguranță, dacă copilul va dori să sară peste fereastră, mama va găsi o cale de a-i spune „NU”. În acest caz, nu vorbim despre înțărcare, ci despre educație și aceasta este, într-adevăr, o știință complicată. Puteți solicita și ajutorul unui specialist.

Cu siguranță, fiecare mamă va găsi soluția cea mai bună pentru ea, copil și întreaga familie. Detalii despre încetarea treptată a alăptării găsiți pe mamicaalapteaza.md

Vezi și:

Alăptarea în timpul sarcinii. Demontăm mituri împreună cu Olga Gutium, consultant superior în alăptare

Mama e răcită sau are gripă. Cum procedăm cu bebelușul: îl alăptăm sau renunțăm?

Bine de știut pentru toți părinții! Toxiinfecțiile alimentare NU se transmit prin laptele matern

Din experiența unei mame: Înțărcarea bruscă este prea dură pentru un copil dependent de sân

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.