Cele mai frecvente greșeli alimentare la adolescenți
Adolescent

Cele mai frecvente greșeli alimentare la adolescenți

Deși adolescentul poate părea un adult în miniatură, acesta trece printr-o perioadă dificilă și are nevoie de sprijinul părinților. În prezent, mulți tineri sunt preocupați de felul în care arată.

La televizor sau pe internet, adolescenții văd modele de frumusețe imposibil de atins. Drept rezultat, aceștia fac variate greșeli alimentare, ce le pot costa sănătatea.

Chiar și la această vârstă, părinții au responsabilitatea ca fiul sau fiica lor să urmeze un regim alimentat sănătos și echilibrat, de aceea asigurați-vă că adolescentul dvs. nu face una din următoarele greșeli:

  1. Nu mănâncă la ore regulate, sare peste mese. Adolescentul, la fel ca un adult, trebuie să aibă trei mese principale și una-două gustări pe parcursul unei zile.
  2. Fuge de pâine, cartofi, orez, pastele făinoase, crezând că îngrașă. Produsele enumerate sunt o sursă de glucide „complexe” și trebuie să constituie o jumătate din caloriile totale dintr-o zi. Aceste alimente trebuie consumate, însă într-un mod cât mai sănătos cu putință și fără excese.
  3. Consumă zahăr, dulciuri și sucuri carbogazoase. Aceste produse pot fi eliminate cu lejeritate, deoarece nu fac bine nimănui, fiind doar o bombă calorică.
  4. Adolescenții ce vor să slăbească se tem să consume orice fel de grăsimi. Este bine să le explicăm că există și grăsimi „bune”, cum ar fi uleiul de măsline sau cel de floarea-soarelui, care pot fi incluse în alimentația zilnică, evident cu măsură. Pentru un aport optim de proteine, în meniul tânărului trebuie să se regăsească carnea, peștele, ouăle și produsele lactate.
  5. Deprimați că nu ajung la silueta dorită, adolescenții recurg la extreme – fie la excese de alimentație, fie la privare de hrană. Acesta ar putea fi semnul unei tulburări alimentare. În acest caz, comunicarea părinților cu adolescentul este esențială. Dialogul poate fi ghidat de către un psiholog.

Dacă adolescentul are deja o problemă de greutate, părinții au datoria să intervină, să-l ajute în pregătirea unor gustări și mese sănătoase și să-l sprijine să revină la greutatea normală.

sursă foto: www.jptoday.com

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.