Cel mai mare Summit cu privire la drepturile reproductive și oportunități egale a început astăzi la Nairobi, Kenya
Știri

Cel mai mare Summit cu privire la drepturile reproductive și oportunități egale a început astăzi la Nairobi, Kenya

În fiecare zi, la nivel global, peste 800 de femei mor din cauze prevenibile în timpul sarcinii și nașterii, în timp ce 33 000 de fete sunt obligate să se căsătorească. Totodată, 232 de milioane de femei își doresc să prevină sarcina, dar nu o pot face, deoarece nu au acces la contracepție modernă. În fiecare an, peste 4 milioane de fete sunt supuse mutilării genitale feminine.

Acțiuni de salvare a vieții mamelor, de a răspunde cererii globale de contraceptive și de a opri violența împotriva femeilor și fetelor până în anul 2030 sunt firul roșu al unui Summit global de trei zile care a început astăzi în or. Nairobi, Kenya.

Summitul de la Nairobi are loc după 25 de ani de la Conferința Internațională pentru Populație și Dezvoltare (CIPD) de la Cairo, unde 179 de guverne au solicitat ca femeile și fetele să se poată manifesta în toate sferele vieții și să poată decide cu privire la sănătatea lor sexuală și reproductivă.

„Am parcurs un drum lung de atunci, dar mai avem multe de realizat până vom putea afirma că drepturile și sănătatea reproductivă reprezintă o realitate pentru fiecare. Trebuie să ne intensificăm eforturile pentru ca mijloacele moderne de contracepție să fie disponibile tuturor celor care doresc și au nevoie de ele, pentru a îmbunătăți serviciile de îngrijire a sănătății materne și pentru a proteja femeile și fetele de violență în bază de gen”, a spus Dr. Natalia Kanem, Directoarea Executivă UNFPA.

În cadrul Summitului, oficiali guvernamentali, inclusiv șefi de stat, parlamentari și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, vor anunța angajamente financiare, programatice, politice și alte inițiative în vederea realizării tuturor obiectivelor prevăzute în Planul de acțiuni al CIPD din 1994. Până în prezent, au fost asumate peste 1.000 de angajamente în acest sens.

Republica Moldova este reprezentată de o delegație formată din reprezentanți oficiali, membri ai societății civile, tineri, lideri religioși, cercetători demografici, activiști, care militează pentru drepturile și sănătatea reproductivă și oportunitățile egale ale femeilor, fetelor, tinerilor.

Aceștia vor reconfirma angajamentele țării noastre față de agenda CIPD, printre care: reducerea fenomenului sarcinilor în adolescență, creșterea accesului tinerilor la educație pentru sănătate și la servicii prietenoase tinerilor, dezvoltarea oportunităților de participare a tinerilor, asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități și altor categorii vulnerabile la servicii de sănătate sexuală și reproductivă.

Atingerea obiectivelor CIPD este esențială și pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă până în anul 2030.

Summitul de la Nairobi reunește mii de persoane din întreaga lume și durează trei zile, în perioada 12-14 noiembrie curent, fiind organizat de Guvernul din Kenya, Danemarca și UNFPA.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.