Skip to content Skip to footer

Cel mai longeviv ortoped pentru copii din Moldova, despre greșelile majore în alegerea încălțămintei

Primii pași ai copilului reprezintă un moment important în viața fiecărui părinte. Odată ce copiii au început să meargă, mulți părinți se grăbesc să le cumpere încălțăminte, ceea ce nu este recomandat de specialiști.

Petru Moroz, medic ortoped-pediatru la Institutul Mamei și Copilului, spune că mulți părinți comit o mare greșeală atunci când încalță copilul de la o vârstă fragedă, în special atunci când acesta încă nici nu a început să meargă. Regula de aur ar fi: nu vă grăbiți să-i cumpărați copilului încălțăminte!

Mai întâi, copilul trebuie să se sprijine pe picioare, astfel încât să-și dezvolte mușchii. Ca rezultat, el va avea o mișcare corespunzătoare în viitor. Odată ce încalți copilul, picioarele lui stau strânse și structura anatomică a piciorului nu se dezvoltă adecvat. Ca urmare, pot apărea deformări statice, picior plat sau picior plat valg (deformație a piciorului și gleznei). Toate acestea se întâmplă deoarece copilul nu a umblat desculț. Petru Moroz recomandă ca, în perioada de vară, copilul să aibă posibilitatea să se miște cât mai mult fără încălțăminte, lucru care îl va ajuta să-și dezvolte corect mușchii și articulațiile piciorului, precum și dobândirea echilibrului.

Deseori, părinții percep greșit țesutul adipos de pe talpa copiilor mici și susțin că copilul lor are talpa plată. Ca urmare, aceștia se grăbesc să procure încălțăminte cu supinătoare (elemente ortopedice introduse în încălțămintea persoanelor cu anomalii la picioare). Greșit! Asemenea încălțăminte trebuie să fie procurată doar la recomandarea medicului specialist.

Cum să alegeți corect încălțămintea

Pe piață există o varietate de modele de încălțăminte pentru orice vârstă. Atunci când alegeți o pereche de sandale sau pantofi pentru copilul vostru, trebuie să atrageți atenția la faptul ca partea posterioară a piciorului să fie fixată bine și să ofere cât mai mult spațiu de mișcare degetelor de la picioare. Mai mult, încălțămintea trebuie să fie dură, căci, dacă este moale, atunci poate provoca deformarea statică, deformarea sprijinului, deformarea mersului și, într-un final, deformarea piciorului în întregime.

Cât ține de încălțămintea ortopedică, Petru Moroz spune că o recomandă și la copiii care au vârsta de 2-3 ani. Însă acest lucru trebuie să-l menționeze medicul specialist, deoarece numai el știe ce deformare are copilul și ce încălțăminte îi trebuie. Dacă părintele se duce să cumpere încălțăminte, pur și simplu, și nu se adresează din nou la medic, aceasta poate duce la deformarea absolută a piciorului și provoca dereglări de mers, de statică, sindrom algic, oboseală și incomodități.

Fiecare nou-născut, în primele luni de viață, trebuie să fie consultat de un medic ortoped-pediatru! 

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.