Ce se întâmplă cu scutecele de unică folosință din Republica Moldova și de ce încă nu avem o instalație de incinerare
Bebeluș

Ce se întâmplă cu scutecele de unică folosință din Republica Moldova și de ce încă nu avem o instalație de incinerare

By 08/05/2020 iulie 2nd, 2020 No Comments

Sursa foto: fergussonbaby.blogspot.com

Un bebeluș are nevoie de circa 2.300 de scutece doar în primul an de viață, echivalentul a aproximativ 690 kg de deșeuri într-un singur an. Acest număr, înmulțit cu numărul bebelușilor de pe glob, care utilizează scutece de o singură folosință, este unul de-a dreptul îngrijorător.

În SUA, de exemplu, circa 49 de milioane de scutece ajung zilnic în tomberoane,
conform datelor prezentate de Clean Air Council (Consiliul pentru Aer Curat n. red.),
ceea ce reprezintă 2% din toate deșeurile generate de americani.
Aruncate în mediul marin,
scutecele se descompun în 450 de ani.

Dacă se află într-un alt mediu, în prezența soarelui
și a oxigenului, perioada de descompunere
poate ajunge și la 1.000 de ani.
În Republica Moldova, scutecele, împreună cu alte articole de igienă,
constituie 9% din compoziția deșeurilor menajere în mediul urban și 8% – în cel rural.
O asemenea analiză a fost efectuată după ce au fost preluate containere pline,
amplasate la punctele de colectare.
Datele ne-au fost prezentate de Denis Parea, coordonator național al Programului de Granturi Mici al Facilității Globale de Mediu, implementat de PNUD Moldova.
Sursa foto: Denis Parea
Doar două componente ale scutecului sunt biodegradabile
Sursa foto: UNDP Moldova
Conducătoarea întreprinderii de sortare și gestionare a deșeurilor „ABS Recycling Moldova", Vlada Balica, ne-a explicat că scutecele de unică folosință fac parte din categoria deșeurilor menajere reziduale (amestecate), fracția umedă. Deșeurile reziduale reprezintă totalitatea deșeurilor care nu pot fi reciclate.
De ce? Pentru că ele, pe lângă faptul că sunt formate din diferite componente sintetice care nu pot fi reciclate, conțin materii fecale care contaminează produsul.
Folosind platforma Chemistry Explained, am aflat că practic toate componentele scutecului nu pot fi biodegradate:
Scutecele fac parte din fracția RDF (refuse derived fuel). În traducere, scutecele devin deșeuri combustibile, adică sunt folosite, prin incinerare (ardere), la producerea energiei termice sau electrice. De regulă, acestea trebuie să fie colectate în recipiente de culoare gri/neagră.
În Republica Moldova, scutecele sunt aruncate în aceleași tomberoane cu deșeurile menajere uscate, pe care le contaminează, sau cu alte tipuri de deșeuri. Apoi, ele ajung la depozitele de deșeuri autorizate sau neautorizate, sunt îngropate sau arse împreună cu alte deșeuri, eliminând în aer o serie de substanțe nocive.
„Dacă scutecele sunt puse în containerul comun împreună cu plasticul, ele ajung la stația noastră. Noi însă le întoarcem la depozitul de deșeuri de la Țânțăreni, deoarece nu dispunem de utilaj pentru a le valorifica energetic".

Vlada Balica
Sursa foto: Facebook
În tot acest timp, scutecele devin o sursă de bacterii și virusuri. Specialiștii din SUA au constatat că aproape 100 de virusuri pot supraviețui, până la două săptămâni, în scutecele murdare.
Asociația Americană de Sănătate Publică și Academia Americană de Pediatrie atenționează părinții că
„fecalele și urina nu trebuie să fie amestecate cu celelalte deșeuri
și aruncate ca deșeu obișnuit.
Bacteriile care se formează atunci când scutecele sunt lăsate la gunoi pot ajunge în apele subterane, pot fi transmise de insecte, animale sau de oamenii care lucrează acolo, respectiv pot răspândi infecții".

Pentru ca scutecele să poată fi reciclate, trebuie să fie îndepărtată materia organică, să fie separat fiecare tip de material din componența acestui produs, proces care nu este rentabil, ne explică Iuliana Cantaragiu, expertă în cadrul Centrului Național de Mediu:
„Ideal ar fi ca oamenii să colecteze separat deșeurile menajere, așa cum este, de exemplu, în unele orașe din România – fracția umedă și fracția uscată, astfel încât deșeurile reciclabile uscate să nu fie contaminate de deșeurile umede. De exemplu, ambalajele de hârtie umede și murdare nu mai pot fi reciclate, ci doar incinerate. Într-un alt container ar trebui să fie depozitate deșeurile alimentare și cele agricole, care pot fi ulterior compostate".

Iuliana Cantaragiu
Sursa foto: Facebook
Doar în municipiul Chișinău, circa 15-20% din ambalaje (hârtie și carton, mase plastice) sunt contaminate
cu produse alimentare
(lactate, ulei etc.) și nu mai pot fi supuse reciclării.
Sursa foto: salutfagaras.ro
Reglementările pentru incinerarea și coincinerarea
în Republica Moldova vor fi aprobate în acest an
În prezent, singura soluție reală pentru asemenea deșeuri, în Republica Moldova, este incinerarea (arderea cu sau fără recuperarea căldurii generate) sau coincinerarea (în urma căreia este obținută energie electrică și termică).
„Acest proces presupune existența unei instalații cu filtre puternice care nu poluează deloc mediul. Costurile variază în funcție de capacitate – de la 5 kg/h până la 1.000 kg/h. Statul nostru deține Fondul Ecologic și ar putea să asigure o asemenea investiție. Societatea trebuie să ceară Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului să investească în asemenea proiecte, pentru a diminua problema poluării".

Vlada Balica
Sursa foto: Facebook
Republica Moldova dispune și de un cadru normativ în acest domeniu – Legea privind deșeurile, Strategia de gestionare a deşeurilor în Republica Moldova pentru anii 2013-2027, regulamente privind diferite tipuri de deșeuri.

Legea privind deșeurile a trezit o serie de discuții în țara noastră, după ce, în august 2019, deputata Violeta Ivanov a propus președintelui Igor Dodon să nu promulge proiectul privind reglementarea coincinerării deșeurilor nereciclabile.

Atunci, 31 de ONG-uri au semnat o Declarație prin care au cerut modificarea Legii Deșeurilor cu reincluderea articolului 17 care va permite coincinerarea. În cele din urmă, proiectul de lege a fost aprobat.
„În multe țări sunt utilizate fabricile de ciment, pentru a coincinera deșeurile. Aceste fabrici folosesc foarte mult combustibil – fie cărbune, fie gaz. Ele ar putea reduce combustibilii fosili, folosind o parte din combustibilul rezultat din arderea deșeurilor nereciclabile".

Iuliana Cantaragiu
Sursa foto: Facebook
De exemplu, Uzina de ciment „Lafarge" de la Rezina era pregătită să investească într-un utilaj mai avansat decât cel pentru coincinerare. Este vorba de coprocesare, adică obținerea combustibilului din deșeuri, precum și folosirea cenușii rezultate din ardere ca materie primă pentru obținerea cimentului.

Contactată de Suntparinte.md, șefa Direcției politici de management al deșeurilor și substanțelor chimice din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Svetlana Bolocan, a declarat că, pentru a funcționa asemenea instalații în țara noastră, trebuie să fie definitivate și aprobate două documente – Regulamentul privind incinerarea/coincinerarea deșeurilor și Proiectul de lege privind emisiile industriale și mecanismul de autorizare integrată de mediu.
„Am solicitat asistență tehnică din partea experților internaționali pentru fundamentarea economico-financiară, astfel încât să cunoaștem ce ar putea să modifice întreprinzătorii la instalațiile existente sau ce instalații noi ar trebui să introducă. Există deja o versiune draft a Regulamentului, dar ea trebuie să fie ajustată Directivei 2010/75/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 24 noiembrie 2010 privind emisiile industriale".

Svetlana Bolocan
Sursa foto: Facebook
Svetlana Bolocan a precizat că fiecare întreprindere trebuie să-și desfășoare activitatea de acest fel și în conformitate cu actele normative care reglementează nivelul de emisii. Proiectul de Lege privind emisiile industriale și mecanismul de autorizare integrată de mediu a fost deja elaborat.
„Pe parcursul anului curent vor fi aprobate ambele reglementări, este setat în planul de activitate al Guvernului", a adăugat ea.
În Franța, scutecele sunt folosite pentru a obține
electricitate și căldură
Orașul Chambéry, aflat în departamentul Savoie, situat în sud-estul Franței, este un exemplu la capitolul incinerarea deșeurilor reziduale.

Suntparinte.md a discutat cu Pierre Tournier, directorul Sindicatului mixt de tratare a deșeurilor „Savoie Déchets" (Deșeurile din Savoie), unde sunt incinerate 120 000 de tone de deșeuri nereciclabile/an (deșeuri reziduale, deșeuri spitalicești și industriale etc.). Tot acolo se află una dintre cele mai mari platforme de colectare selectivă a deșeurilor din Franța.
Ne-a povestit că 3,5 miliarde de scutece sunt aruncate anual, în Franța, ceea ce reprezintă 351 000 de tone de deșeuri. Pentru părinții care au un copil cu vârsta de 0-2 ani, scutecele reprezintă până la 40% din deșeurile casnice. În departamentul Savoie nu există containere speciale pentru scutece. Acestea sunt aruncate în tomberonul pentru deșeurile menajere, după care sunt colectate și incinerate.

Pierre Tournier
Sursa foto: www.eba.md
Prin incinerarea scutecelor, este produsă căldură pentru încălzirea în regiune, precum și electricitate. El denumește acest proces „recuperare de energie". La uzină, trei cuptoare funcționează la o temperatură de 1.000 C. Fiecare cuptor prelucrează 5 tone de deșeuri pe oră. Costul colectării și incinerării scutecelor de unică folosință este suportat de cetățeni – prin taxa de eliminare a deșeurilor menajere.
Sursa foto: lemessager.fr
Vlada Balica, de la ABS Recycling, a vizitat această instalație. Ne-a spus că filtrele acestui sistem dispun și de niște senzori sensibili la poluanți. Dacă din incinerator, după filtrare, iese orice tip de poluanți, se aprinde o alarmă în interiorul uzinei și angajații au la dispoziție 20 de minute pentru a remedia situația.

Dacă nu reușesc, instalația se oprește automat. În plus, există o platformă online unde oricine poate să vadă cum funcționează această instalație și care este nivelul de poluare.
În ultimii ani, tot mai mulți părinți din Franța aleg scutecele lavabile (refolosibile), iată de ce agenții economici se orientează spre acest tip de afacere. Pentru că spălarea scutecelor este o sarcină care consumă mult timp, au fost lansate și servicii de curățare și livrare la domiciliu a scutecelor lavabile.

Foto: Alsace Eco'Services, companie care curăță și livrează scutecele
Țigle pentru acoperiș - confecționate din scutece
Alecu Reniță, președintele Mișcării Ecologiste din Moldova, consideră că incinerarea este o metodă intermediară și că toate țările ar trebui să se orienteze spre conceptul de economie circulară, prin care produsele sunt reutilizate, reparate, renovate și reciclate cât mai mult posibil.
„Ar trebui ca, în 2030, economia circulară să devină obligatorie pentru multe țări din UE, ca celelalte țări să preia, pe parcurs, această tehnologie. Economia circulară prevede faptul că produsele să nu mai genereze deșeuri sau doar 5-10% de deșeuri din întregul lanț".

Alecu Reniță
Sursa foto: Facebook
Marea Britanie a făcut deja
un pas în acest sens.
Acolo, circa 3 miliarde de scutece
sunt aruncate pe an.
Compania canadiană „Knowaste" a creat o tehnologie de reciclare a scutecelor.
Paul Richardson, directorul general al companiei, spune că asemenea proiect
ar putea reprezenta viitorul reciclării scutecelor.

Uzina poate recicla 36 000 de tone de scutece pe an, reducând astfel, anual, cu câteva zeci de mii de tone, emisiile de gaze cu efect de seră. În prezent, există o singură stație de acest fel. În următorii cinci ani, compania urmează să construiască șapte instalații de reciclare.

Sursa foto: waste-management-world.com
Scutecele sunt colectate din creșe, grădinițe și spitale, după care sunt supuse unui proces tehnologic complex. După sterilizare, produsul este descompus, fiind recuperate plasticul și fibrele. Materialele sunt apoi transformate în țigle pentru acoperișuri, țevi sau alte materiale de construcție.
„16 scutece lavabile timp de doi ani vs.
730 de scutece simple pe timp de noapte"

Și în Republica Moldova, tot mai mulți părinți aleg să cumpere scutecele lavabile.
Nina Cristel, din Chișinău, este mamă a doi copii și adepta unui mediu sănătos. După prima naștere, a testat diferite branduri de scutece, însă a observat că acestea emanau un miros neplăcut. În plus, și căldarea de gunoi aproape mereu era plină cu scutece.

Sursa foto: Arhiva familiei


După mai multe cercetări, a descoperit scutecele lavabile, pe care a început să le utilizeze atunci când fetița ei avea două luni. Până atunci folosise aproape 400 de scutece de unică folosință.

Spune că scutecele lavabile sunt sănătoase nu doar pentru copii (miros proaspăt, fără substanțe alergenice și plastic), ci și pentru planetă. Până la vârsta de doi ani a combinat scutecele lavabile (în timpul zilei) cu cele clasice (pe timp de noapte), astfel că numărul scutecelor folosite noaptea a ajuns la 730 de bucăți.
În schimb, până la vârsta de doi ani, fetița ei a avut nevoie de doar 16 scutece lavabile. Acestea pot fi folosite de la naștere și până când copilul crește mai mare, datorită capselor care permit ajustarea lungimii scutecului.
Și cel de-al doilea copil poartă, în prezent, scutece lavabile. Pentru a evita la maximum scutecele de unică folosință în timpul nopții, Nina spune că va folosi scutecele lavabile cu inserturi din bambus, care permit o absorbție mai bună. Consideră că asemenea măsuri nu prejudiciază esențial confortului părinților, în schimb asigură un mediu echilibrat și sănătos.
Fiecare dintre noi are datoria morală să protejeze mediul.
Un mediu curat înseamnă o generație sănătoasă.

Acest material a fost realizat în cadrul Proiectului „Media pentru incluziunea tinerilor", susținut de Reprezentanța IM Swedish Development Partner. IM și donatorii săi inițiali nu împărtășesc în mod obligatoriu opiniile exprimate de organizația parteneră și doar autorul este responsabil pentru conținut.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.