
Sursa foto: fergussonbaby.blogspot.com
conform datelor prezentate de Clean Air Council (Consiliul pentru Aer Curat n. red.),
ceea ce reprezintă 2% din toate deșeurile generate de americani.
scutecele se descompun în 450 de ani.
Dacă se află într-un alt mediu, în prezența soarelui
și a oxigenului, perioada de descompunere
poate ajunge și la 1.000 de ani.
constituie 9% din compoziția deșeurilor menajere în mediul urban și 8% – în cel rural.
O asemenea analiză a fost efectuată după ce au fost preluate containere pline,
amplasate la punctele de colectare.
Datele ne-au fost prezentate de Denis Parea, coordonator național al Programului de Granturi Mici al Facilității Globale de Mediu, implementat de PNUD Moldova.


De ce? Pentru că ele, pe lângă faptul că sunt formate din diferite componente sintetice care nu pot fi reciclate, conțin materii fecale care contaminează produsul.



„fecalele și urina nu trebuie să fie amestecate cu celelalte deșeuri
și aruncate ca deșeu obișnuit.
Bacteriile care se formează atunci când scutecele sunt lăsate la gunoi pot ajunge în apele subterane, pot fi transmise de insecte, animale sau de oamenii care lucrează acolo, respectiv pot răspândi infecții".

cu produse alimentare (lactate, ulei etc.) și nu mai pot fi supuse reciclării.

în Republica Moldova vor fi aprobate în acest an

Legea privind deșeurile a trezit o serie de discuții în țara noastră, după ce, în august 2019, deputata Violeta Ivanov a propus președintelui Igor Dodon să nu promulge proiectul privind reglementarea coincinerării deșeurilor nereciclabile.
Atunci, 31 de ONG-uri au semnat o Declarație prin care au cerut modificarea Legii Deșeurilor cu reincluderea articolului 17 care va permite coincinerarea. În cele din urmă, proiectul de lege a fost aprobat.

Contactată de Suntparinte.md, șefa Direcției politici de management al deșeurilor și substanțelor chimice din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Svetlana Bolocan, a declarat că, pentru a funcționa asemenea instalații în țara noastră, trebuie să fie definitivate și aprobate două documente – Regulamentul privind incinerarea/coincinerarea deșeurilor și Proiectul de lege privind emisiile industriale și mecanismul de autorizare integrată de mediu.

electricitate și căldură
Suntparinte.md a discutat cu Pierre Tournier, directorul Sindicatului mixt de tratare a deșeurilor „Savoie Déchets" (Deșeurile din Savoie), unde sunt incinerate 120 000 de tone de deșeuri nereciclabile/an (deșeuri reziduale, deșeuri spitalicești și industriale etc.). Tot acolo se află una dintre cele mai mari platforme de colectare selectivă a deșeurilor din Franța.


Dacă nu reușesc, instalația se oprește automat. În plus, există o platformă online unde oricine poate să vadă cum funcționează această instalație și care este nivelul de poluare.



un pas în acest sens.
Acolo, circa 3 miliarde de scutece
sunt aruncate pe an.
Paul Richardson, directorul general al companiei, spune că asemenea proiect
ar putea reprezenta viitorul reciclării scutecelor.
Uzina poate recicla 36 000 de tone de scutece pe an, reducând astfel, anual, cu câteva zeci de mii de tone, emisiile de gaze cu efect de seră. În prezent, există o singură stație de acest fel. În următorii cinci ani, compania urmează să construiască șapte instalații de reciclare.

730 de scutece simple pe timp de noapte"

După mai multe cercetări, a descoperit scutecele lavabile, pe care a început să le utilizeze atunci când fetița ei avea două luni. Până atunci folosise aproape 400 de scutece de unică folosință.
Spune că scutecele lavabile sunt sănătoase nu doar pentru copii (miros proaspăt, fără substanțe alergenice și plastic), ci și pentru planetă. Până la vârsta de doi ani a combinat scutecele lavabile (în timpul zilei) cu cele clasice (pe timp de noapte), astfel că numărul scutecelor folosite noaptea a ajuns la 730 de bucăți.
Un mediu curat înseamnă o generație sănătoasă.