Ce se ascunde, de fapt, în spatele cuvintelor urâte spuse de copil
Util pentru părinți

Ce se ascunde, de fapt, în spatele cuvintelor urâte spuse de copil

By 10/01/2019 decembrie 22nd, 2021 No Comments

Există o perioadă în viața copilului când începe să utilizeze cuvinte necenzurate sau urâte. De obicei, această perioadă coincide cu momentul când micuțul începe să relaționeze cu alți copii. Despre motivul pentru care micuțul spune aceste cuvinte și cum îl convingem să nu mai utilizeze aceste expresii ne spune psihologa Natalia Rotaru-Sîrbu.

Specialista menționează că, în mare parte, cuvintele urâte sunt spuse cu scopul de a atrage atenția adultului la nemulțumirile, nevoile, emoțiile sau dorințele copilului. Deseori, copiii spun cuvinte necenzurate fără să înțeleagă care este semnificația lor. De aceea, un rol important al părinților este să explice sensul acestor cuvinte și să învețe micuțul cum să-și exprime nemulțumirea.

„Dacă pedepsiți dur copilul, el va repeta tot mai des cuvintele necenzurate”

Deseori, părinții rămân șocați în momentul în care copilul rostește un cuvânt necenzurat. Trebuie să cunoașteți faptul că, dacă îl veți pedepsi dur, atunci el va repeta tot mai des cuvintele necenzurate.

De aceea, prima reacție a adultului ar trebui să fie indiferența. După ce copilul se liniștește, încercați să reluați discuția, pe un ton calm, și explicați-i care-i sensul acelor cuvinte urâte și încercați să aflați ce a vrut să spună, de fapt, copilul. De exemplu, îi puteți spune: „Am văzut că ai spus-o cu supărare și ură, fapt care îmi spune că erai nemulțumit. Pe viitor, ai putea să îmi spui că nu ești de acord cu mine și atunci vom negocia, fără să ne supărăm unul pe altul”.

În unele cazuri, copilul continuă să spună cuvinte urâte, indiferent de discuțiile pe care le aveți cu el. Asta se poate întâmpla când părinții atrag mai mult atenția la comportamentul urât al copilului și mai puțin sunt interesați de el atunci când se comportă bine. Atunci este cazul să vedeți care este adevărata nemulțumire și de ce micuțul luptă pentru atenție și influență.

În acest caz, părinții trebuie să învețe copiii să-și exprime emoțiile, în special, cele negative.

Recomandări pentru părinți

  • Faceți activități împreună cu copilul, cel puțin 15 minute pe zi. Încercați să vă jucați în jocurile preferate de cel mic. Încurajați copilul să fie lider în cadrul activității, pentru a-l ajuta să învețe să negocieze.
  • Nu utilizați cuvinte necenzurate.
  • Atunci când copilul utilizează un cuvânt urât sau necenzurat, explicați-i care este sensul acestui cuvânt.
  • Încurajați copilul atunci când se abține să spună un cuvânt necenzurat.
  • Explicați-i copilului cum să își exprime nemulțumirea, refuzul, furia. De asemenea, discutați cum să vorbească atunci când dorește să atragă atenția cuiva sau atunci când primește un refuz.
  • Explicați-i copilului care pot fi consecințele atunci când numește cu cuvinte urâte alte persoane.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.