Skip to content Skip to footer

Ce reprezintă certificatul COVID-19 și când trebuie să-l prezentăm la intrarea în local

Începând cu 1 octombrie, certificatul COVID-19 a devenit obligatoriu în Republica Moldova. Acesta se referă la unitățile de alimentație publică (doar unde intenționați să mâncați), la evenimentele private (nunți, botezuri, mese festive etc.), spectacole, cinematografe și săli de fitness. Certificatul nu va fi prezentat doar în localitățile cu pragul de alertă verde.

Persoanele care vor fi deservite în spațiile exterioare, vor prelua produse la pachet sau vor avea nevoie să meargă la WC nu au obligația să prezinte acest document.

suntparinte.md a analizat Hotărârea nr. 62 din 22 septembrie a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică și vă explică prevederile cu referire la certificatul COVID-19.

Certificatul COVID-19 nu reprezintă doar certificat de vaccinare! Prin certificat COVID-19 se înțelege oricare dintre următoarele documente:

  • Certificatul de vaccinare împotriva COVID-19 cu schema completă de vaccinare (pe suport de hârtie sau în format digital). Dovada imunizării este valabilă dacă au trecut cel puțin 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
  • Concluzia medicală care confirmă că persoana a suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi (6 luni).
  • Un act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19. Actul confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19 este valabil pe durata perioadei de 90 zile din data efectuării investigației.
  • Rezultatul unui test diagnostic la COVID-19 (test rapid de diagnostic AgSarsC-oV-2 efectuat cu cel mult 48 de ore înainte sau test PCR la COVID-19 efectuat cu cel mult 72 de ore înainte). 

Pragul de alertă galben

– Unitățile de alimentație publică își vor organiza activitatea la capacitate maximă, cu respectarea măsurilor de protecție în vigoare, fără certificat COVID-19.

– La evenimentele private este permisă:

  • fără certificat COVID-19, participarea a cel mult 100 de persoane în spații interioare sau 150 de persoane în spații exterioare, cu asigurarea în spațiul de deservire a unei suprafețe de cel puțin 2 m2 pentru fiecare vizitator/client;
  • participarea a maximum 300 de persoane în spații interioare sau 350 de persoane în spații exterioare, cu asigurarea în spațiul de deservire a unei suprafețe de cel puțin 2 m2 pentru fiecare vizitator/client, cu obligația ca acestea să prezinte certificatul COVID-19.

– Centrele de sport/fitness își vor organiza activitatea în baza uneia dintre opțiuni:

  • fără certificat COVID-19, cu asigurarea unei suprafețe de cel puțin 4 m2 pentru fiecare persoană;
  • la capacitate maximă, dacă toți clienții prezintă certificatul COVID-19.

– Evenimentele sportive vor fi organizate în baza uneia dintre opțiuni:

  • cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, atât în interior, cât și în exterior, fără certificat COVID-19;
  • la capacitate de 75%, cu obligația ca toți spectatorii să prezinte certificatul COVID-19.

– Întrunirile științifice, conferințele, seminarele sau alte evenimente similare vor fi organizate în baza uneia dintre opțiuni:

  • cu participarea a cel mult 150 de persoane în spații interioare sau 200 de persoane în spații exterioare, cu asigurarea unei suprafețe de cel puțin 2 m2 pentru fiecare persoană, fără certificat COVID-19;
  • cu asigurarea unei suprafețe de cel puțin 2 m2 pentru fiecare persoană, fără limitarea numărului de participanți, cu obligația ca toți participanții să prezinte certificatul COVID-19.

– Activitățile teatrelor, cinematografelor, sălilor de concert se vor desfășura în următoarele condiții:

  • la capacitate maximă în spații închise și deschise, cu obligația ca toți vizitatorii/clienții să prezinte certificatul COVID-19;
  • la capacitate care asigură о suprafață de cel puțin 4 m2 pentru fiecare vizitator/client, pentru activitățile din incinta cluburilor de noapte și ringurilor de dans, cu obligația ca toți vizitatorii/clienții să prezinte certificatul COVID-19;
  • evenimentele în aer liber (spectacole, concerte, festivaluri etc.) vor fi organizate cu cel mult 2.500 de spectatori, cu obligația ca toți vizitatorii/clienții să prezinte certificatul COVID-19.

Pragul de alertă portocaliu

– Unitățile de alimentație publică își vor organiza activitatea:

  • la capacitate maximă doar în spațiile exterioare, fără certificat COVID-19;
  • cu utilizarea a cel mult 35 la sută din numărul locurilor existente în interior, fără certificat COVID-19;
  • cu utilizarea a cel mult 75 la sută din numărul locurilor existente în interior, cu obligația ca toți clienții să prezinte certificatul COVID-19.

– Organizarea evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive) va fi permisă doar cu prezentarea certificatului COVID-19:

  • cu participarea a cel mult 200 de persoane în spații interioare;
  • 250 de persoane în spații exterioare, cu asigurarea unei suprafețe de cel puțin 2 m2 pentru fiecare vizitator/client.

– Zonele de agrement și parcurile de distracție își vor organiza activitatea cu asigurarea unei suprafețe de cel puțin 4 m2 pentru fiecare vizitator/client, cu obligația ca toți vizitatorii/clienții să prezinte certificatul COVID-19.

– Centrele de sport/fitness își vor organiza activitatea cu asigurarea unei suprafețe de cel puțin 7 m2 pentru fiecare client, cu obligația ca toți clienții să prezinte certificatul COVID-19. Antrenamentele de grup sunt sistate.

– Evenimentele sportive vor fi organizate numai cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, atât în interior, cât și în exterior, cu obligația ca toți spectatorii să prezinte certificatul COVID-19.

– Întrunirile științifice, conferințele, seminarele sau alte evenimente similare vor fi organizate doar cu prezentarea certificatului COVID-19:

  • cu participarea a cel mult 150 de persoane în spații interioare;
  • 200 de persoane în spații exterioare.

– Activitățile teatrelor, cinematografelor, sălilor de concert se vor desfășura în următoarele condiții:

  • la capacitate de 50% din numărul de locuri existente în interior, în spații închise și deschise, cu obligația ca toți vizitatorii/clienții să prezinte certificatul COVID-19;
  • la capacitate care asigură о suprafață de cel puțin 7 m2 pentru fiecare vizitator/client, pentru activitățile din incinta cluburilor de noapte și a ringurilor de dans, cu obligația ca toți vizitatorii/clienții să prezinte certificatul COVID-19;
  • evenimentele în aer liber, precum spectacole, concerte, festivaluri etc. sunt organizate cu cel mult 1.000 de spectatori, cu obligația ca toți vizitatorii/clienții să prezinte certificatul COVID-19.

Pragul de alertă roșu

– Unitățile de alimentație publică își vor organiza activitatea, doar cu certificat COVID-19:

  • la capacitate maximă în spațiile exterioare;
  • în cele interioare – cu utilizarea a cel mult 50 la sută din numărul locurilor existente.

– Organizarea evenimentelor private (nunți, botezuri, mese de pomenire, mese festive) va fi permisă, doar cu certificat COVID-19:

  • cu participarea a cel mult 100 de persoane în spații interioare;
  • 150 de persoane în spații exterioare, cu asigurarea în spațiul de deservire a unei suprafețe de cel puțin 2 m2 pentru fiecare vizitator.

– Centrele de sport/fitness își vor organiza activitatea cu asigurarea unei suprafețe de cel puțin 7 m2 pentru fiecare client, cu obligația ca toți clienții să prezinte certificatul COVID-19. Antrenamentele de grup sunt sistate.

– Evenimentele sportive:

  • vor fi organizate fără spectatori în interior;
  • cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului exterior, cu obligația ca toți spectatorii să prezinte certificatul COVID-19.

– Activitățile teatrelor, cinematografelor, sălilor de concert se vor desfășura în următoarele condiții:

  • la capacitate de 50% din numărul de locuri existente în interior pentru activitățile din spațiile închise și deschise, cu obligația ca toți vizitatorii/clienții să prezinte certificatul COVID-19;
  • sunt sistate activitățile din incinta cluburilor de noapte și a ringurilor de dans;
  • sunt sistate evenimentele în aer liber, precum spectacole, concerte, festivaluri.

Administratorii localurilor în care accesul este permis doar cu certificatul COVID-19 au obligația de a verifica clienții și pot cere un act de identitate. În cazul unor verificări din partea poliției, a reprezentanților ANSP și se constată că certificatul COVID-19 este fals sau aparține altei persoane, vor fi aplicate amenzi sau măsuri penale în raport cu persoana care a prezentat documentul respectiv.

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.