Ce ingrediente conține un vaccin?
Siguranța familiei

Ce ingrediente conține un vaccin?

Sursa foto: msmps.gov.md

Vaccinurile au fost create pentru a preveni unele boli infecțioase grave și pentru a salva cât mai multe vieți. Fiecare vaccin conține o anumită cantitate de substanțe, astfel încât să nu dăuneze organismului nostru, dar, dimpotrivă, să-l ajute în dezvoltarea imunității, împotriva unei anumite boli.

Un vaccin este creat din mai multe componente:

1. Antigenul

Este elementul de bază, care conține bacterii sau virusuri inactive, slăbite sau doar fragmente din acestea. Rolul lui este de a ajuta organismul nostru să dezvolte imunitate și să ne protejeze de o maladie infecțioasă.

2. Stabilizatorii

Sunt folosiți în vaccinuri pentru a proteja integritatea ingredientelor active în timpul fabricării, depozitării și transportării. Cel mai des utilizați stabilizatori sunt:

  • sorbitolul, care se conține în unele fructe proaspete – mere, piersici, caise, precum și în fructe uscate;
  • lactoza, care se conține în produsele lactate și chiar în pâine.

Datorită acestor stabilizatori, vaccinul poate fi menținut în lanțul frig, la o temperatură de +2..+8 grade, o perioadă mai îndelungată.

3. Adjuvanții sau stimulatorii de producere a anticorpilor

Sunt componentele care permit vaccinurilor să funcționeze mai bine prin:

– îmbunătățirea răspunsului imun la vaccin;
– scăderea cantității de vaccin pentru obținerea imunității protectoare;
– scăderea numărului de doze necesare.

Unul dintre principalii adjuvanți utilizați este aluminiul. Cantitatea utilizată în vaccin este extrem de mică, aproximativ 0,00012 – 0,0005 grame, adică doar 120-500 de micrograme.

Doza extrem de mică de aluminiu din vaccin nu dăunează nicidecum organismului nostru. Aluminiul se conține în diferite alimente pe care le consumăm zilnic. De exemplu, adulții consumă zilnic de 40 de ori mai mult aluminiu, decât se conține într-o singură doză de vaccin.

În primele șase luni de viață, bebelușii primesc aproximativ 10 miligrame de aluminiu dacă sunt alăptați, 40 de miligrame de aluminiu dacă sunt hrăniți regulat cu lapte praf și până la 120 de miligrame de aluminiu dacă sunt hrăniți cu lapte praf din soia, comparativ cu doar 4 miligrame de aluminiu care se conțin în toate vaccinurile recomandate.

Totodată, o tartină cu cașcaval conține de 10 ori mai mult aluminiu decât o singură doză de vaccin.

4. Antibioticele

Sunt folosite în producerea vaccinurilor pentru a preveni contaminarea cu bacterii și fungi. Cel mai întâlnit antibiotic este neomicina, care previne creșterea altor bacterii în țesutul unde se dezvoltă antigenul. El este folosit pentru a garanta că este administrat doar componentul virusologic, nu și alte componente străine.

5. Conservanții

Duc la prevenirea creșterii numărului de bacterii și fungi în vaccinurile administrate în mai multe doze.

Orice vaccin are un singur scop – să protejeze copiii, familiile și comunitățile de bolile grave care pot fi prevenite.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.