Skip to content Skip to footer

Ce este PAP-testul, unde femeile îl pot face gratuit și cum să se pregătească pentru procedură

În Republica Moldova, o femeie este diagnosticată zilnic cu cancer de col uterin, în timp ce, la fiecare trei zile, o femeie moare, deoarece ajunge prea târziu la medic. Cancerul de col uterin nu ține cont de statut social, mediu de trai sau etnie, iată de ce toate femeile cu vârsta de 25-61 de ani trebuie să meargă la medicul de familie și să efectueze testul citologic/testul PAP o dată la 3 ani. 

În țara noastră, cancerul de col uterin este al doilea tip de cancer întâlnit cel mai des la femei, după cancerul mamar. Principala cauză de declanșare a cancerului de col uterin este infecţia persistentă cu papilomavirus uman (HPV), un grup de virusuri ce infectează pielea sau mucoasa (colului uterin, gurii etc.). Majoritatea infecțiilor cu HPV
nu prezintă pericol pentru sănătate, dar există și câteva tipuri cu risc cancerigen înalt, în special HPV tip 16 şi 18.

Screeningul de col uterin reprezintă cea mai bună metodă de prevenire doar dacă este urmat cu regularitate. Acesta constă din câteva etape: prelevarea PAP-testului; consiliere; colposcopie; tratament (în caz de necesitate).

Ce este testul Babeș-Papanicolau/testul citologic/PAP-testul?

Reprezintă o examinare scurtă și nedureroasă: medicul va preleva celule de la nivelul colului uterin cu ajutorul unei periuțe speciale. Aceste celule vor fi trimise la un laborator, unde vor fi examinate la microscop. Majoritatea femeilor vor avea un rezultat normal. În acest caz, riscul de apariție a cancerului de col uterin este foarte scăzut. Cu toate acestea, este obligatorie efectuarea testului o dată la 3 ani.

În cazul altor femei, testul va arăta unele anormalități în celulele de pe colul uterin. Acestea vor repeta PAP-testul mai frecvent decât o dată la 3 ani sau vor efectua investigații suplimentare de colposcopie, adică va fi examinat detaliat colul uterin, fiind folosit un lichid sau un colorant pentru a fi identificate modificări ale celulelor. Medicul ar putea lua și o probă de țesut (biopsie).

Testarea PAP și HPV sunt metode diferite. Testul Papanicolau depistează celulele precanceroase de la nivelul cervixului, în timp ce testul HPV are rolul de a identifica infecția cu virusul papilloma uman (HPV), precum și tulpinile acestuia.

Cum poți face gratuit testul Papanicolau?

Testul citologic (PAP-testul) este recomandat tuturor femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 și 61 de ani. El este gratuit chiar și pentru femeile fără asigurare medicală, în instituțiile medico-sanitare publice. Trebuie doar să vă programați la medicul de familie pentru efectuarea testului Papanicolau.

Testul poate fi efectuat și în laboratoarele private (în mediu lichid și solid), dar contra unei sume care variază între 200 și 400 de lei.

Cum te pregătești pentru prelevarea probelor?

Pentru a fi sigură că rezultatele PAP-testului vor fi cât mai veridice și calitative, este important să ții cont de următoarele reguli:

  • Procedura nu trebuie să fie efectuată în timpul menstruației, deoarece sângele din frotiu împiedică examinarea celulelor colului uterin. Rezultatul citologic poate fi eronat sau fals-pozitiv.
  • Femeile în menopauză pot face testul în orice zi, conform programării la medicul de familie.  
  • Dacă femeia crede că ar putea fi însărcinată, trebuie neapărat să informeze medicul pentru a discuta despre condițiile recoltării PAP-testului.
  • Este recomandat să nu ai contact sexual cu 48 de ore înainte de efectuarea PAP-testului.
  • Cu 48 de ore înainte de prelevare, evită orice lavaj sau tratament vaginal, utilizarea spermicidelor, lubrifianților sau a altor substanțe intravaginale.

Ține minte! Cancerul cervical/de col uterin este o patologie asimptomatică în stadiile inițiale, adică femeile nu simt niciun disconfort la început. Doar în stadiile avansate pot apărea simptome, precum sângerare, durere, secreții vaginale atipice etc., de aceea este foarte importantă efectuarea investigației PAP-test la fiecare 3 ani! Mai multe informații poți găsi pe site-ul paptest.md.

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.