Ce este bacteria E.coli și cum ferim copiii de ea
BebelușCopil mic

Ce este bacteria E.coli și cum ferim copiii de ea

Boala diareică acută (BDA) este una dintre cele mai comune boli infecțioase din lume, care reprezintă o problemă majoră de sănătate publică. Aceasta afectează, preponderent, copiii din ţările aflate în curs de dezvoltare. 

Microorganismul E.coli sau Escherichia este una dintre bacteriile care participă la digerarea alimentelor, face parte din microflora naturală a organismului, este localizată în intestin și constituie 80% din flora aerobă. În mod normal, sunt bacterii care nu provoacă infecții.

Adriana Jitari, medic epidemiolog, secția Epidemiologia Generală a Bolilor Transmisibile din cadrul Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chișinău, susține că, în unele cazuri de dezechilibrare a microflorei intestinale, acești microbi pot provoca îmbolnăviri, printr-o înmulțire masivă sau apariția unor tulpini toxicogene. Însă există şi anumite tulpini ale bacteriei care sunt „neprietenoase” pentru organism și provoacă infecții bacteriene. Acestea se găsesc adesea pe legume sau în unele tipuri de carne. Fiind o maladie pentru care nu este caracteristică sezonalitatea, ne putem contamina în orice perioadă a anului, dar cu un risc sporit în anotimpul estival.

E.coli este prezentă în organismul uman încă din primele zile de viață, iar transmiterea se efectuează de la om la om atunci când nu sunt respectate condițiile elementare de igienă. Respectiv, sursa de infecție este omul bolnav sau purtătorii de germeni, precum şi unele animale. O parte dintre persoanele infectate se îmbolnăvesc fără simptome și pot fi doar purtători, reprezentând un pericol pentru cei sănătoși, în special pentru copiii de vârstă fragedă (sugarii), în timpul alăptării, a igienei intime a copilului, a nerespectării igienei mâinilor de către mamă.

Modul de transmitere a E.coli se face prin intermediul mâinilor infectate, când se utilizează aceleași lucruri: obiecte, jucării, veselă, mai ales în spitale, în secțiile pentru nou-născuți și creșe, unde pot apărea epidemii explozive cu evoluție gravă.

Deoarece sursa de infecție sunt și animalele, respectiv infectate pot fi:

  • carnea crudă preparată în mod necorespunzător (în special de vită);
  • laptele nefiert;
  • fructele și legumele spălate insuficient sau cu apă din surse nesigure.

Boala se manifestă cel mai des cu temperatură normală sau ridicată. Apare sub formă de scaune lichide, frecvente, de culoare galbenă intensă (pată pe scutece), uneori chiar cu striuri de sânge, dureri abdominale, grețuri, vome repetate. La copii, formele toxice pot provoca insuficiență renală, convulsii, șoc toxiinfecțios.

Pentru a stopa mecanismul de transmitere, este necesar de a respecta măsurile de profilaxie, caracteristice pentru bolile diareice acute:

  • Consumaţi apă din surse sigure sau îmbuteliată;
  • Spălaţi mâinile cu apă şi săpun cât mai des înainte de fiecare masă şi după fiecare folosire a WC;
  • Spălaţi fructele şi legumele înainte de a le consuma;
  • Feriţi alimentele de muşte, gândaci, rozătoare şi păstraţi-le la rece;

La prepararea bucatelor, ţineți cont de următoarele sfaturi:

  • Spălați mâinile cu săpun, în special după ce ați intrat în contact cu carnea crudă;
  • Spălați bine vesela și masa de preparare cu detergenţi;
  • Păstrați separat carnea crudă de restul alimentelor.

În 2016, în municipiul Chișinău, au fost înregistrate 193 de cazuri de îmbolnăvire prin E.coli, printre care tulpina enterohemoragică a provocat boala în 54 de cazuri. Acest grup de bacterii afectează copiii, în special cei cu vârsta cuprinsă între 0 și 3 ani, care constituie 71% din totalul de cazuri înregistrate. Cel mai frecvent, copiii se îmbolnăvesc la domiciliu.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.