Cazul manualelor cu plumb: Conform expertizei din Austria, cărțile nu reprezintă pericol pentru copii
Știri

Cazul manualelor cu plumb: Conform expertizei din Austria, cărțile nu reprezintă pericol pentru copii

Sursa foto: gazetadechisinau.md

Manualele de „Științe”, clasa a II-a, și de „Educație pentru societate”, clasele a X-a – a XI-a, se încadrează în standardele europene şi nu reprezintă niciun pericol pentru copii. Cel puțin asta susține Editura „Litera”, după ce a primit rezultatele de la un laborator specializat din Austria, care a realizat o expertiză pe manualele școlare vizate.

În comunicatul care a fost expediat pe adresa redacției noastre, directorul general al Grupului Editorial „Litera”, Anatol Vidrașcu, menționează că a trimis mostre către „trei laboratoare neutre specializate din Europa pentru o expertiză profesionistă şi competentă, care nu ar putea fi pusă la îndoială de nimeni”.

Conform Deciziei Comisiei Europene din 16 august, 2012, de stabilire a criteriilor ecologice de acordare a etichetei ecologice a UE pentru hârtia tipărită, este acceptat ca ingredientele să conţină urme de plumb până la 0,01%, provenite din impurităţile materiilor prime.

Potrivit informațiilor din comunicat, manualele Grupului Editorial „Litera” se încadrează în acest standard, având o cantitate de 0,000713% de plumb, provenită din impurităţile materiilor prime.

Ulterior, Editura va face publice și rezultatele celorlalte două expertize. Anatol Vidrașcu susține că a trimis, pe data de 3 martie curent, o scrisoare Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP) cu cererea de a expertiza repetat manualele, precum şi toate celelalte manuale apărute în anul 2019 la alte edituri, însă nu a primit deocamdată niciun răspuns.

Suntparinte.md a solicitat repetat o reacție de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Echipa noastră a fost redirecționată către Mariana Tutunaru, șefa Secţiei sănătatea copiilor şi adolescenţilor din cadrul ANSP, cu care am reușit abia astăzi să discutăm:

„Este vorba despre două unități de măsură totalmente diferite: în documentul ANSP-ului – mg/l, în documentul laboratorului din Austria – μg/g, respectiv au fost folosite două metode diferite. În plus, nu cunoaștem ce lot a fost expediat, poate este vorba despre alt lot. Nu este prezentat niciun document în acest sens. Domnul ar trebui să prezinte la ANSP avizul care include toate informațiile despre metoda care a fost aplicată și standardele aprobate. Și laboratorul ANSP folosește metode standardizate”.

Anatol Vidrașcu și-a exprimat indignarea și față de faptul că fostul ministru al Educației Corneliu Popovici a cerut Agenţiei Achiziţii Publice să includă Editura „Litera” în lista de interdicţie a operatorilor economici, pentru a nu putea participa la licitaţiile publice în următorii 3 ani.

„Îl vom acţiona în judecată pentru calomnie, discriminare şi abuz în serviciu, cerându-i să achite toate cheltuielile şi prejudiciile aduse instituţiei noastre în urma acţiunilor sale”, mai este menționat în comunicat.

Fostul ministru al Educației a declarat, pentru Suntparinte.md, că nu regretă decizia pe care a luat-o, dat fiind că sănătatea copiilor este prioritară în cazul dat, și respinge toate învinuirile aduse la adresa lui:

„A fost o decizie pe care am luat-o în baza rezultatelor prezentate de laboratoarele ANSP-ului care sunt certificate la nivel internațional. Nu puteam lăsa aceste manuale în școală. Încă la etapa inițială i-am recomandat domnului Vidrașcu să se clarifice în privința rezultatelor ANSP-ului, pentru a rezolva întreaga problemă”.

Amintim că acest conflict a izbucnit după ce fostul ministru Corneliu Popovici a declarat că manualele școlare vizate au fost supuse unei expertize în laboratorul ANSP, pentru că au apărut suspiciuni din cauza mirosului puternic provocat de ele. De asemenea, pe unele manuale lipsea informația privind locul unde au fost tipărite.

Suntparinte.md a mers la sediul ANSP și a prezentat într-un material rezultatele expertizei:

Rezultatele expertizei manualelor școlare: Concentrație de plumb de circa 2 ori mai mare și miros de substanțe chimice peste normă

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.