Cât de sigur și accesibil este centrul Chișinăului? Vino mâine la eveniment și vei putea testa
Știri

Cât de sigur și accesibil este centrul Chișinăului? Vino mâine la eveniment și vei putea testa

Lipsa accesibilității spațiului public este o problemă care afectează, în primul rând, persoanele cu dizabilități, părinții cu copii în cărucioare, persoanele în etate etc. „Chișinăul este aproape în întregime inaccesibil pentru utilizatorii de scaun rulant, în cazul în care cele mai multe trotuare, clădiri oficiale și alte locuri publice nu dispun de mijloace minime de accesibilitate”, susține Raportorul Special ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, Catalina Devandas-Aguilar. 

În context, mâine, va avea loc evenimentul de testare a accesibilității în centrul Chișinăului. Cei prezenți vor afla cât de sigure și practicabile sunt trecerile de pietoni, stațiile de troleibuz, cum sunt construite rampele de acces pentru părinții care-și poartă copiii în cărucioare etc. Evenimentul va începe cu o conferință de presă, la ora 10:00, în fața Preturii din sectorul Centru (str. Bulgară, 24).

Ulterior, două echipe de monitorizare formate din persoane cu nevoi speciale, părinți și copii în cărucioare vor testa accesibilitatea străzilor, instituțiilor publice și a altor spații de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în perimetrul intersecțiilor cu str. Vasile Alecsandri – str. Ismail. Rezultatele evaluării și recomandările echipelor de lucru vor fi transmise autorităților.

Proiectul este implementat de Coaliția „Fără Bariere” (Centrul de Asistență Juridică pentru Persoane cu Dizabilități și Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova), în parteneriat cu Platforma „Ask a Mom” și Centrul Media pentru Tineri.

Pentru informații suplimentare, contactați directorul de proiect, Ion Cibotărică, tel.: 079670790. 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.