Cât costă testul Papanicolau în Republica Moldova și unde poți să-l faci
Siguranța familiei

Cât costă testul Papanicolau în Republica Moldova și unde poți să-l faci

În fiecare săptămână, în Republica Moldova, șase femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar trei femei decedează din cauza acestei maladii, provocate de infecţii cu tulpini ale Virusului Papiloma Uman (HPV).

Boala se dezvoltă lent și inițial nu prezintă simptome caracteristice, afectând, în cele mai dese cazuri, femeile cu vârsta cuprinsă între 35 şi 60 de ani. De aceea, specialiștii recomandă ca femeile, cu vârsta între 25 şi 61 de ani, să efectueze screeningul de col uterin sau testul Papanicolau o dată la trei ani, dacă testul este negativ, și nu mai des de 3 – 6 luni dacă au fost depistate probleme.

Pentru a preveni cancerul de col uterin, este nevoie să faceți:

  • Consultații regulate la medicul ginecolog.
  • Testarea HPV oncogen.
  • Tratarea infecțiilor sexual transmisibile.

Svetlana Tripac, medic ginecolog la Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară, a explicat pentru Suntparinte.md că testul Papanicolau presupune depistarea precoce a cancerului de col uterin, nicidecum prevenirea acestei afecțiuni. În urma testului sunt depistate deja celulele canceroase, care pot fi tratate.

Dacă deții polița de asigurare medicală, acest test poate fi efectuat gratuit (citologia pe sticlă), la orice policlinică, de către medicul ginecolog în cadrul controlului profilactic. În cazul în care pacienta dorește să i se facă citologia în mediu lichid, va trebui să scoată din buzunar între 260 și 395 lei în laboratoarele private. Ultima metodă reduce probabilitatea ca probele prelevate să fie considerate nesatisfăcătoare. Totodată, permite testarea concomitentă a prezenței virusului Papilloma uman cu grad ridicat de risc.

Categoriile de femei cele mai predispuse să se îmbolnăvească de cancer de col uterin sunt cele care:

  • Utilizează alte metode de contracepție decât prezervativul;
  • Au mai mulți parteneri;
  • Sunt supraponderale;
  • Sunt fumătoare;
  • Sunt purtătoare de Papillomavirus oncogen.
Conform datelor statistice, mortalitatea prin cancer de col uterin reprezintă a doua cauză de deces prin cancer la femei, după cancerul mamar. În anul 2015, în Republica Moldova se aflau la evidență cu cancer de col uterin 3914 femei, dintre care 290 de cazuri noi depistate. Mai mult de 60% din cazurile noi sunt diagnosticate în ultimele stadii, atunci când tratamentul este mai puțin eficient, dar și mai scump. În 2015, 149 de femei au decedat din cauza acestei maladii.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.