Cărțile handmade, un nou mod de a încuraja lectura
Copil mic

Cărțile handmade, un nou mod de a încuraja lectura

Primii ani de viață sunt importanți pentru dezvoltarea copilului, susțin specialiștii. Potrivit acestora, lectura este una dintre cele mai prolifice activități: copiii care au acces la cărți învață mai ușor și mai repede.

Dragostea față de citit poate fi încurajată prin confecționarea propriilor cărți. O carte personalizată răspunde intereselor micuțului, iar decorarea ei este o activitate interactivă pentru părinți și copii.

Cum confecționezi cartea

Cumpără un album sau un caiet. În lipsa acestuia, poți împături în jumătate mai multe foi de hârtie. Perforează-le la marginea îndoită și treci prin găuri o panglică. Dacă ai posibilitatea, poți coase foile cu o ață mai groasă.

Sugestii de cărți

„Cartea mea” include desene sau fotografii ale rudelor, prietenilor, ale animalelor de companie și ale jucăriilor.  Adaugă informații precum numele, ziua de naștere a fiecărui personaj din carte. Dedică unele pagini sărbătorilor de familie, zilelor pe care le petreceți împreună. Completați paginile împreună, dând frâu liber imaginației copilului!

Cărțile tematice tratează un subiect de care este pasionat copilul: mașini, animale, orașe etc. Decupează din reviste imagini ce se potrivesc temei alese. Lasă copilul să le lipească și să descrie imaginile.

„Cartea geometrică” va conține imagini ale obiectelor de diferite forme. Grupați pe pagină obiectele de aceeași formă sau de aceeași culoare. Copilul le va învăța pe toate în timp ce confecționează cartea!

„Cartea mea cu povești” va include istorioare pe care le compuneți împreună. Inventați împreună un personaj și gândește-te ce aventuri i-ar plăcea să trăiască. Încurajează copilul să participe, întrebându-l: „Cum crezi, ce s-a întâmplat apoi?”. După ce terminați de scris povestea, copilul poate să ilustreze cartea cu propriile desene.

Sursă foto: arhivă UNICEF

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.