Skip to content Skip to footer

Care sunt simptomele infecției rotavirale la copii și cum pot fi prevenite

În ultimele trei luni, în municipiul Chișinău 73 de copii au fost diagnosticați cu infecţie rotavirală, de trei ori mai multe cazuri comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, informează Centrul municipal de Sănătate Publică. Infecţia rotavirală este una dintre cele mai frecvente cauze ale bolilor diareice acute (BDA), înregistrate la sugari și copii cu vârsta de până la doi ani.

Infecția se întâlnește de obicei în perioada rece a anului și este extrem de contagioasă, virusul fiind foarte rezistent la factorii mediului înconjurător și la dezinfectanți. Cel mai des, infecția se transmite pe cale obișnuită, în special prin veselă, jucării şi alte obiecte contaminate. Infectarea mai poate avea loc prin consumul alimentelor și al apei. Totodată, virusul se transmite sporadic, de la persoană la persoană, dar sunt destul de frecvente şi izbucnirile rotavirale.

Gheorghe Turcu, medic epidemiolog din cadrul Centrului municipal de Sănătate Publică, susține că, din prima zi de boală, infecția se manifestă prin:

  • rinită;
  • eritem faringian;
  • raluri în căile respiratorii;
  • nas înfundat;
  • otită;
  • dureri în gât.

Apoi apare:

  • febra;
  • inapetenţa;
  • durerea abdominală;
  • voma;
  • diareea apoasă și abundentă.

Sugarii până la vârsta de trei luni au protecție prin alăptare. În schimb, copiii cu vârsta între trei și 24 de luni, pot căpăta o infecție severă. Sugarii care vin prima dată în contact cu rotavirusul fac o infecţie severă. Dacă părinţii nu se adresează la timp după ajutor medical, există riscul de deshidratare care poate duce la convulsii, comă şi chiar deces. De aceea, părinţilor li se recomandă să se adreseze de urgenţă la medic atunci când un sugar mai mic de şase luni are febră.

Infecţia rotavirală poate fi prevenită dacă sunt respectate cu strictețe regulile de igienă a mâinilor, a alimentelor, a jucăriilor, a mobilierului. Totuși, cea mai eficientă metodă de profilaxie rămâne a fi vaccinarea. Însă, atât copiii vaccinați, cât și cei nevaccinați se pot îmbolnăvi de mai multe ori, deoarece există mai multe tipuri de rotavirus.

Anual, în lume, sunt raportate în jur de 600 de mii de decese din cauza infecției cu rotavirus, din totalul de aproximativ 125 de milioane de cazuri înregistrate.

Citiți și:

Vaccinarea copilului în primul an de viață (Calendarul imunizărilor)

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.