Skip to content Skip to footer

Care este regula ta în relația de cuplu? 10 sfaturi pentru a depăși crizele

Certurile dintre părinți sunt inevitabile: persoane diferite, cu dorințe și necesități diferite. Important este să conștientizați că aceste conflicte nu afectează doar relația voastră, ci și starea emoțională a copilului și chiar sănătatea lui fizică. Pentru copii, părinții sunt, de cele mai multe ori, un model. Certurile le creează un mediu nesigur și o senzație de teamă, susține Zinaida Soroceanu, expertă în comunicarea relațională.

Cum putem „modela” relația de cuplu, astfel încât ea să fie una armonioasă și să aibă un impact pozitiv asupra copiilor?

1. Comunică în mod calitativ cu partenerul. Fii gata să-l auzi și să auzi orice, fără reacții inadecvate. Adesea, comunicarea între parteneri creează fisuri anume din cauza reacțiilor exagerate. Înainte să reacționezi, adresează întrebări legate de ceea ce nu ești sigur că ai înțeles corect. În cazul în care nu ești de acord cu ceva, până a trage concluzii pripite și a te opune, încearcă să înțelegi poziția partenerului, solicitând mai multe detalii și viziunea lui asupra lucrurilor. Mai întâi, fii tu receptiv și sincer, dacă dorești ca partenerul să fie la fel.

2. Fii pregătit să vezi și partea bună a lucrurilor. De regulă, când partenerii se ceartă sau când relația decurge nu așa cum ei și-au dorit, partenerii sunt predispuși să vadă doar trăsăturile și faptele negative ale lor. Acest moment ne face să ne îndepărtăm de partener și astfel se răcește relația. Tot mai mult și mai mult. Cu siguranță, el are multe trăsături pozitive pe care le admirați adineauri. Puneți în valoare neapărat lucrurile și faptele bune.

3. Stabiliți niște reguli clare. Oricare grup se formează în baza unui cod de reguli scris/nescris. Veniți din familii diferite cu obiceiuri diferite. Acest cod de reguli trebuie discutat și bine stabilit, pentru a evita contradicții care degenerează în certuri. Dacă partenerul a încălcat o regulă, discutați și rezolvați-o. De regulă, conflictul rezolvă o situație, de aceea este recomandat să îl percepi din start ca o modalitate de a schimba situația spre bine. Puneți în discuție situația survenită și emiteți o regulă.

4. Fii cooperant și un coechipier bun. Familia este o echipă în care toată lumea trebuie să contribuie pentru ca aceasta să prospere. Fiecare membru ar trebui să-i ajute și să-i susțină pe ceilalți (se referă și la copii). Dacă situația decurge altfel, ei încep să se critice și să se certe. Puneți în discuție așteptările fiecăruia.

5. Permite-i partenerului să te ajute. Una dintre cauzele frecvente de conflict în cuplu este gelozia – strâns legată de nesiguranță și de dorința de a controla activităţile și comportamentele partenerului de viaţă. Deseori, aceasta apare atunci când partenerul se simte nesigur în propriile forțe, când ar putea satisface nevoile partenerului, însă primește refuz la propunerea de a ajuta, fiind acceptat ajutor din partea altei persoane. Totuși, dacă crezi că altcineva ar putea să se descurce mai bine în anumite cazuri, ar fi bine să întrebi partenerul dacă e de acord ca acea persoană să te ajute. Nu ezita să accepți susținerea și ajutorul partenerului. În caz contrar, se va simți nesigur și anxios.

6. Nu vă certați în fața copiilor! Copiii foarte mult suferă când o faceți. Acest lucru îi afectează atât de mult, încât anume din acest motiv se îmbolnăvesc. Chiar aș spune că urmărim o legitate: dacă copilul s-a îmbolnăvit, fii sigur că, în urmă cu vreo trei zile, el a fost martorul unei certuri între părinți.

7. Fii înțelegător dacă partenerul greșește (în cazul în care nu se întâmplă în permanență). Încearcă să vezi ce stă în spatele acestui comportament. Dă-i posibilitate să se recupereze și ține minte: nu greșește doar cel care nu face nimic. ATENȚIE! Din moment ce greșeala a fost „plătită”, nu îi mai aduce aminte niciodată partenerului despre cele întâmplate, șterge din memorie acel caz.

8. Nu rezolvați nimic în febra conflictului! Dacă simți că discuția ar putea degenera într-o ceartă incontrolabilă, încearcă să te menții rațional, nu lăsa ca emoțiile să vă copleșească. Atunci când această regulă nu este respectată, lucrurile o iau într-o direcție deloc potrivită. Păstrează-ți calmul și părăsește încăperea. Veți discuta când se vor calma spiritele.

9. Spune-i partenerului ce te deranjează. Ține minte, partenerul nu ghicește în stele. Nu întotdeauna el își dă seama și știe despre lucrurile care îți fac plăcere și cele care te deranjează. Fii destul de explicit și spune direct, însă fii atent la modul în care îl spui (foarte mult contează!). Nu critica exagerat, spune întâi despre ceea ce îți place și doar după, drept o sugestie, ceea ce te deranjează. Încă un moment de care trebuie să ții cont: ia-le pe rând, nu pe toate odată. Doar astfel îți asiguri o deschidere mai mare și partenerul va fi dispus să te audă.

10. Nu permite/accepta ca în viața voastră de familie să fie aplicată violența! Situații și conflicte sunt diferite. Acestea nu presupun neapărat un ton ridicat sau violență (indiferent de forma în care se manifestă*). Comunicarea este cheia rezolvării conflictelor.  Este important ca partenerul să simtă că în relația voastră există colaborare și interes pentru ca situația să se îmbunătățească. Dar nu e deloc normal să ți se ordone/impună/interzică lucruri printr-o manifestare absolut autoritară. Tu decizi și nimeni nu are niciun drept moral să te oblige să rămâi într-o relație toxică și în care ești agresat!

Ține minte! Dragostea nu durează trei ani. Fiecare relație durează atât cât este procreată! Dragostea există atât timp cât vreți ca ea să existe și o mențineți prin comunicare, ieșiri împreună, surprize, aprecieri, complimente și reinventarea relației de cuplu.

Copilul tău, deseori inconștient, preia modelul familiei în care a crescut! El învață alături de tine cum să construiască o relație calitativă! Oferă-i un model demn de preluat!

*Vezi totul despre prevenirea și combaterea violenței în famile în Legea nr. 45.

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.