Caravana „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!”: Mămicile și femeile gravide din Ungheni s-au informat despre beneficiile alăptării
BebelușȘtiri

Caravana „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!”: Mămicile și femeile gravide din Ungheni s-au informat despre beneficiile alăptării

Alăptarea este cea mai bună decizie pe care o poate lua o mamă în privința copilului său, pentru că laptele matern conține toate elementele necesare pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a nou-născutului.

Despre beneficiile alăptării și regimul alimentar care trebuie să fie respectat s-a discutat la Ungheni, unde a ajuns caravana „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!”, organizată în cadrul Săptămânii Mondiale a Alăptării.

Zeci de mămici, aflate la prima experiență, și femei gravide au venit în parcul spitalului pentru a vorbi cu specialiști și experți naționali despre alăptare și eventualele probleme cu care se pot confrunta.

Printre cele care au venit să se informeze din prima sursă despre alăptare și atașarea corectă la sân este și Marina Poroseci din orașul Ungheni. Tânăra mămică a avut o experiență mai puțin plăcută cu primul său copil pe care l-a alăptat doar jumătate de an. Motivul este unul des întâlnit în rândul mămicilor – ataşarea incorectă a bebeluşului la sân.

„Am alăptat copilul maximum posibil timp de o lună. După asta am început să storc sânul și să alimentez copilul cu sticluța. Am fost nevoită să iau o astfel de decizie din cauza fisurilor care îmi provocau dureri insuportabile. Odată ce s-a obișnuit cu biberonul, copilul, evident, nu a mai vrut să fie alăptat, iar eu aveam din ce în ce mai puțin lapte.

După 6 luni am fost nevoită să renunț la alăptare. Mi-aș fi dorit să fiu mai insistentă și să cer ajutor de la medici, de la asistente, ca să pot depăși această problemă și să pot să-mi alăptez copilul mai mult timp”, spune Marina Poroseci.

Imposibilitatea de a-și hrăni bebelușul exclusiv la sân atât timp cât și-ar fi dorit i-a creat Marinei frustrări, chiar dacă părinții, soțul și prietenii i-au fost mereu alături și au încurajat-o. Acum, fiind însărcinată cu al doilea copil, mămica a decis să participe la discuțiile organizate în cadrul caravanei „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!”, pentru a se informa corect, ca mai apoi să se poată bucura din plin de perioada de după naștere:

„Am zis că la următorul copil o să fac tot posibilul să continui alăptarea maximum posibil. De data aceasta voi fi mai insistentă și chiar pe moașă o voi ruga să-mi arate o dată, de două ori, până voi memoriza și voi putea să alăptez corect. Discuțiile de astăzi au fost interesante, în special cele legate de atașarea corectă la sân, despre cele mai comode poziții de alăptare.

În ceea ce privește alimentația mamei, știam ce se permite și ce nu, știam că se permite să mănânci de toate pentru ca laptele matern să conțină toate elementele necesare. Dar nu știam sigur dacă se permite să mănânci fructe, pentru că mă gândeam că există riscul apariției unor alergii”, mai spune ea.

Pentru evitarea fisurilor la sâni, expertele în alăptare le sugerează mămicilor să se informeze din timp despre pozițiile corecte de alăptare, astfel încât acest proces să fie unul plăcut atât pentru bebeluși, cât și pentru ele.

„Dacă fisurile persistă mai mult de 2-3 săptămâni, înseamnă că este vorba de o infecție, iar mămica trebuie să se adreseze urgent la medic. Totodată, pentru evitarea apariției rănilor (ragadelor mamare) este necesară îngrijirea corectă a sânilor. Nu trebuie să-i spălați cu săpun înainte și după alăptare, deoarece procedura usucă pielea, iar fisurile se vor extinde pentru că este timp insuficient pentru ca rana să se trateze. Este suficient să faceți duș o dată pe zi și, dacă totuși rănile apar, trebuie schimbată poziția în timpul alăptatului”, a menționat Alina Shmurum, expertă în alăptare.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă a copilului până la 6 luni, însă mamele care reușesc să depășească acest termen pot fi considerate, pe bună dreptate, curajoase. Printre cele care au pus în prim-plan sănătatea și dezvoltarea copilului este și Olesea Sârbu.

Am alăptat fetița 1 an și 8 luni, al doilea băiețel – un 1 și 9 luni. Acum, fiind însărcinată cu al treilea copil, am fost nevoită să renunț la alăptare, deși îmi doream să continui pentru că știam că laptele matern este benefic pentru bebeluș. Medicul m-a sfătuit să alăptez până la un an și 9 luni, dar pe al treilea copil sigur îl voi hrăni și după 2 ani. După discuțiile de astăzi, cred că voi încerca să-l alăptez până la vârsta de 3 ani. Nu țin cont de părerile altora: că e apă sau că nu e bine, nu ajută la nimic. Eu sunt sigură de mine și de ceea ce trebuie să fac”, povestește Olesea Sârbu, mămică.

Campania de informare și Caravana „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!” este organizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), UNICEF Moldova și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), cu susținerea partenerului regional Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova.

Caravana „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!” a demarat pe data de 31 iulie, la Căușeni, și va continua în alte orașe ale țării: Soroca (7 august), Edineț (8 august), Cahul (13 august) și Comrat (14 august).

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.