Caravana „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!”: Laptele matern este hrana ideală pentru bebeluși. Cel praf nu-l poate substitui
Bebeluș

Caravana „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!”: Laptele matern este hrana ideală pentru bebeluși. Cel praf nu-l poate substitui

Optând pentru alăptarea la sân, părinții economisesc bani și timp, pentru că laptele matern nu trebuie încălzit și nu implică cheltuieli suplimentare. O spun specialiștii și experții naționali din Moldova implicați în Caravana „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!”, care a ajuns în această săptămână la sudul Moldovei, în municipiile Cahul și Comrat.

Părinții și femeile însărcinate s-au informat din prima sursă despre beneficiile alăptării, atât pentru mamă, cât și pentru copil, precum și despre avantajele laptelui matern față de cel praf.

Tatiana Carauș, medic neonatolog la Institutul Mamei și Copilului, susține că „o familie care nu alăptează și își hrănește copilul cu amestecuri suportă cheltuieli anuale de 20-40 de mii de lei. Aici intră costul sticluțelor, tetinelor, suzetelor, facturilor pentru electricitate, apă și gaz. La fel, s-a demonstrat că, dacă se investește prin alăptare un dolar, atunci pe termen lung țara are cost-beneficiu 30 de dolari. Asta înseamnă că acel copil se va îmbolnăvi mai rar, statul va achita mai puțin pentru zilele de internare ale copilului și concediul medical al mamei. Prin asta se explică efectul cost-eficacitate. Îndemnăm mămicile să-și alăpteze copiii pentru a le asigura o sănătate mai trainică și pentru a economisi timp și bani”.

Laptele matern conține toate substanțele nutritive de care are nevoie copilul pentru a se dezvolta în primele șase luni, în timp ce laptele praf nu oferă necesarul de elemente care să permită creșterea sănătoasă a sugarului.

„Dacă dumneavoastră pregătiți cu dragoste cina pentru familie, înseamnă că familia este fericită și sănătoasă. Pentru o creștere sănătoasă și armonioasă a copilului, este nevoie de laptele matern care îi transmite acea dragoste de mamă de care are nevoie copilul. Nu vă sfiiți să-i oferiți copilului aceste momente plăcute”, le-a spus Ala Burlacu, medic obstetrician-ginecolog la Institutul Mamei și Copilului.

Pentru că este la prima sarcină, Ana Niculița din orașul Cahul a ascultat cu atenție și interes prezentările experților și și-a făcut unele notițe. Informațiile din prima sursă sunt extrem de prețioase pentru ea în condițiile în, care de patru luni, de când a aflat că este însărcinată, s-a informat doar de pe internet:

„Am aflat cum trebuie să mă alimentez în timpul sarcinii, care alimente sunt benefice și pe care trebuie să le exclud categoric după naștere. Este important să nu mănânc în exces, așa cum se spune de obicei, că o femeie gravidă trebuie să mănânce cât pentru doi. Pentru mine este important să știu totul despre alăptare, deoarece îmi propun să alăptez cât mai mult timp și nici nu vreau să mă gândesc la un alt scenariu. Ca viitoare mămică mă gândesc, în primul rând, la copilul meu, vreau să fie sănătos.”

Și Tatiana Șuvăială din satul Larga Nouă, raionul Cahul, este la prima sarcină. Spune că informațiile pe care le-a aflat din discuțiile informale cu specialiștii de la Chișinău îi vor fi de mare ajutor:

„Cum să alăptez copilul, cum să-l țin în brațe, ce se permite în alimentație, până la ce vârstă trebuie să fie alăptat copilul exclusiv cu lapte matern – sunt informații utile pentru viitoarele mămici, care, poate, la fel ca mine, nu au știut mare lucru până acum. De obicei, caut informații pe internet, dar știu că nu este cea mai sigură sursă. Acum am avut ocazia să aflu mai multe legate de acest proces. Îmi propun să alăptez până la vârsta de 2 ani, pentru că, așa cum am aflat acum, laptele matern îi întărește imunitatea copilului și aliment mai bun și mai sănătos pentru el nu există”. 

Alăptarea este un dar și mămicile trebuie să știe cum să profite din plin de el, pentru ca bebelușii lor să crească în siguranță, o spun mămicile din Comrat, care s-au alăturat Caravanei „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!”. Pentru ele, evenimentul a fost o ocazie în plus de a-și testa cunoștințele, de a afla noi informații și de a împărtăși experiența cu alți părinți aflați la prima experiență de alăptare.

„Multe dintre informațiile pe care le-am auzit astăzi nu sunt noi, pentru că sunt deja mămica a 3 copii. Dar am aflat totuși că nu trebuie să întorci copilul de pe o parte pe alta atunci când doarme, pentru a nu-i întrerupe somnul. Am fost surprinsă să aud că, până la jumătate de an, copilul trebuie să fie hrănit exclusiv cu sân. Știam că, de la 3 luni, este permisă apa fiartă. Este plăcut că cineva are grijă de mămici, de copii, de femeile gravide. Pentru mine este ceva absolut nou, sunt deja la al treilea copil și, pe parcursul a zece ani, nu am mai auzit de astfel de evenimente. Mă bucur că am avut ocazia să particip”, a menționat Caterina Casap.

Și mama Cristina Ceban a participat la evenimentul organizat în orașul. Comrat:

„Unele informații pe care le-am auzit astăzi le știam, altele au fost o noutate. Copilul meu s-a născut de aproape 3 kg, apoi a ajuns la 4,5 și acum cântărește 5,1 kg. Până acum doar l-am alăptat și greutatea lui este o dovadă că nu am probleme la acest capitol. Cred că voi alăpta încă cel puțin 1 an, deoarece laptele matern este cel mai bun aliment pentru copil, nu apa, nu amestecurile din lapte praf sau alte alimente”. 

Organizația Mondială a Sănătății informează părinții că laptele matern este hrana ideală pentru bebeluși, care îi ajută să lupte împotriva bacteriilor și a virusurilor. Laptele de mamă are un conținut unic de antioxidanți, enzime și anticorpi care ajută la dezvoltarea armonioasă a copilului. La nivel global, 45% dintre decesele infantile sunt asociate cu subnutriția, inclusiv cu insuficiența alăptării. Anual, aproximativ 800.000 de copii cu vârsta sub 5 ani din întreaga lume ar putea fi salvați dacă ar fi alăptați până la 24 de luni.

Campania de informare este organizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), UNICEF și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), cu susținerea partenerului regional Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova. Caravana „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!” a demarat pe data de 31 iulie, la Căușeni și a ajuns până acum în Chișinău, Ungheni, Soroca, Edineț, Cahul și Comrat.

Citește și:

„Cu toții trebuie să depunem eforturi, ca mamele să aibă condițiile necesare pentru alăptare”

Tații din Soroca și Edineț: „Ne implicăm atât la treburile casnice, cât și la creșterea copiilor”

Caravana „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!”: Mămicile și femeile gravide din Ungheni s-au informat despre beneficiile alăptării

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.