Skip to content Skip to footer

Cancerul de col uterin poate fi prevenit! Adresează-te la timp la medic

În premieră pentru Republica Moldova, circa 20 de organizații, inclusiv comunitatea medicală, parteneri internaționali, societatea civilă, sectorul privat, precum și interpreți, tineri, femei și bărbați, și-au unit eforturile pentru a sensibiliza opinia publică despre necesitatea prevenirii cancerului de col uterin. Astfel, în perioada 28 ianuarie – 3 februarie, în Republica Moldova, se desfășoară „Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin 2018”.

„Femeile sunt acelea care oferă continuitate, iar o femeie sănătoasă dă naștere unui copil sănătos, care reprezintă o generație sănătoasă de viitor. În Republica Moldova, maladia cancerului de col uterin reprezintă o problemă serioasă. În ultimii 5 ani, circa 1.500 de femei au fost diagnosticate cu această maladie, dintre care 1.000 au decedat. De fapt, această maladie afectează, în mare parte, femeile cu vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani. Practica internațională arată că întreprinderea acțiunilor de prevenire a acestei maladii, printre care este și testul Papanicolau, reduce până la 80 la sută cazurile de îmbolnăvire”, a declarat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari.

Pe parcursul acestei săptămâni vor avea loc un șir de acțiuni cu scopul de a informa și a sensibiliza populația în legătură cu această maladie. Pe lângă organizarea diferitor acțiuni de informare, precum și lansarea unor spoturi video și audio, vor fi create condiții de accesibilitate sporită pentru ca femeile care doresc să efectueze gratuit testul Papanicolau. Acesta va putea fi făcut la Institutul Oncologic, Centrul Republican de Diagnosticare Medicală, precum și la alte laboratoare private.

Acțiunile vor avea loc în comun cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Agenția Națiunilor Unite pentru drepturile și sănătatea reproductivă (UNFPA) și Agenția Elveției  pentru Dezvoltare și Cooperare.

Amintim că, începând cu 7 decembrie 2017, a demarat campania de imunizare contra Papilomavirusului uman (HPV). Astfel, 15.000 de fete cu vârsta de 10 ani (cele născute în anul 2007) vor beneficia de vaccinul cvadrivalent Gardasil. Acestea urmează să fie vaccinate gratuit, în instituțiile ce acordă asistență medicală primară.

Citiți și:

Cât costă testul Papanicolau în Republica Moldova și unde îl poți efectua

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.