Campanie inedită în Găgăuzia: Tinerii căsătoriţi învaţă să prevină conflictele şi violenţa în familie
Siguranța familiei

Campanie inedită în Găgăuzia: Tinerii căsătoriţi învaţă să prevină conflictele şi violenţa în familie

„Despre orice familie poate fi scrisă o carte. Pentru ca istoria unui cuplu să fie una fericită, în ea nu trebuie să existe loc pentru violenţă” – aceasta este reţeta unei căsnicii fericite, în viziunea soţilor Cătălina şi Gheorghe Vîlciu. Cei doi s-au căsătorit acum câteva săptămâni la Primăria din Chirsova, o localitate din Autonomia Găgăuză.

Gheorghe şi Cătălina şi-au jurat iubire în prezenţa rudelor şi a prietenilor. La finalul ceremoniei, pe lângă certificatul de căsătorie, ei au primit o broşură intitulată „O familie fericită este o familie fără violenţă”. Secretara primăriei le-a vorbit despre importanţa prevenirii conflictelor violente. Iniţiativa aparţine echipei multidisciplinare din Chirsova şi se înscrie în proiectul „Combaterea violenței împotriva femeilor în Republica Moldova: explorând și învățând din soluțiile locale”, implementat de PNUD cu sprijinul Republicii Coreea.

La fel ca Gheorghe şi Cătălina, circa 20 de mii de cupluri se căsătoresc în fiecare an în Republica Moldova. Ulterior, multe dintre acestea se destramă. Unul dintre motive este violenţa – fiecare a patra femeie suferă din cauza acestui fenomen.

„O familie fericită este o familie fără violenţă”

Pe Gheorghe îl cunosc nu doar oamenii din Chirsova, ci şi toţi fanii trupei Carla’s Dreams. El este unul dintre tinerii care apar în videoclipul piesei „Imperfect”. A obţinut rolul datorită felului în care arată – pielea şi părul îi sunt de culoare albă din cauza unei afecţiuni numite albinism. Este adesea invitat în proiecte fotografice.

„Accept aceste invitaţii pentru că vreau să am ce-mi aminti la bătrâneţe. Vreau să ştiu că am făcut ceva interesant şi a rămas ceva frumos pentru oameni”, spune Gheorghe.

„La noi aşa e mentalitatea – taci şi rabdă”

Gheorghe şi Cătălina apreciază iniţiativa echipei multidisciplinare din Chirsova şi sunt convinşi că sesiunile de informare contribuie la reducerea violenţei în familie.

„La noi aşa e mentalitatea, te-ai căsătorit, nu mai ai cum divorţa. Taci şi rabdă. Femeile rabdă când sunt umilite, apoi când sunt bătute. Şi aşa se ajunge la ideea că ele nu au nicio valoare şi nu merită respect. Problema cea mai mare e că femeile nu-şi cunosc drepturile şi nu sunt informate. Eu consider că fetele trebuie să fie educate de când se duc la şcoală, ca să ştie că nu sunt mai prejos decât bărbaţii”, spune Cătălina.

Până la finele anului curent, alte zeci de cupluri de tineri căsătoriţi din UTA Găgăuzia vor fi informate despre cum să evite violența într-o căsătorie, precum şi cum să acţioneze atunci când apar astfel de probleme. Totodată, tinerii vor fi informaţi la cine să apeleze în situaţiile de criză familială.

Prevenirea violenței, mai eficientă decât doar combaterea fenomenului

Broşura pentru tinerii căsătoriţi face parte dintr-un şir de acţiuni de prevenire a violenţei care au fost organizate la Chirsova. În sat activează o echipă multidisciplinară abilitată în prevenirea şi combaterea violenţei. Totodată, autorităţile, în comun cu oamenii din sat, au elaborat un plan de acţiuni prin intermediul căruia şi-au propus să reducă numărul cazurilor de violenţă.

Vasilisa Delicostea, asistentă socială la primăria din localitate, afirmă că informarea este una dintre soluţiile cele mai eficiente:

„Ne-am dat seama că tinerii trebuie să ştie despre asta încă de la şcoală şi că discuţiile trebuie să fie continuate atunci când ei decid să întemeieze o familie. Este important ca fetele şi băieţii să ştie cum să gestioneze problemele şi conflictele familiale în mod civilizat, astfel încât să nu se ajungă la violenţă”.

În următoarele luni, campania de informare pentru tinerii căsătoriţi se va extinde în alte localităţi din Autonomia Găgăuză. Proiectul „Combaterea violenței împotriva femeilor în Republica Moldova: explorând și învățând din soluțiile locale” este implementat în perioada 2018-2020 de PNUD, cu sprijinul Republicii Coreea.

Acest program-pilot din Moldova este parte a proiectului global al PNUD intitulat „Eliminarea violenței în bază de gen și realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”, care are scopul să abordeze prevenirea violenței la scară largă, implicând parteneri, strategii și surse noi de finanțare. Proiectul este implementat în șapte țări: Bhutan, Liban, Indonezia, Irak, Moldova, Peru și Uganda. 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.