Campanie de prevenire a accidentelor la copii: „O casă fără pericole pentru copilul tău”
Siguranța familiei

Campanie de prevenire a accidentelor la copii: „O casă fără pericole pentru copilul tău”

În 2016, în Republica Moldova au decedat 50 de copii din cauza traumelor sau a otrăvirii. Pentru a preveni asemenea cazuri, începând cu data de 1 martie, în toate grădinițele și școlile din țară va demara campania „O casă fără pericole pentru copilul tău”, care are drept scop prevenirea accidentelor la copii.

Campania prevede mai multe sesiuni de instruire pentru cadre didactice, părinți și copii, care se vor desfășura în trei etape: în luna martie vor avea loc activități în grădinițe, în luna mai vor fi desfășurate sesiuni de instruire în școlile din țară, iar în luna iunie vor fi organizate mai multe activități tematice, cu ocazia Zilei Copilului.

Pe lângă acestea, fiecare instituție de învățământ va beneficia de un set de materiale informative pentru părinți: un DVD cu 31 de filmulețe educative, care prezintă cele mai frecvente riscuri de accidente la copii și metodele de prevenire a acestora. De asemenea, va fi distribuit un „Ghid pentru părinți”, care conține sfaturi practice de prevenire a accidentelor casnice la copii.

„Este mult mai ușor să previi, decât să tratezi – acesta este un principiu pe care l-am urmat. Scopul principal a fost să ajungem la părinți pe cea mai scurtă cale, să-i informăm și să-i determinăm să ia măsuri pentru prevenirea accidentelor casnice, prin îndepărtarea pericolelor din locuințe, curți etc. La fel, fiecare specialist care are tangență cu familii cu copii de vârsta între 0 și 5 ani poate interveni eficient, dacă are materiale de lucru și cunoștințe”, a declarat Silvia Morgoci, managerul REPEMOL, proiect implicat în organizarea acestei campanii.

Ministerul Educației susține că instruirea părinților și a supraveghetorilor este foarte importantă în prevenirea accidentelor la copii.

„Încurajăm autoritățile locale să mobilizeze toți actorii sociali ca să participe la activitățile ce se vor desfășura în grădinițe și școli. Prin efortul unui singur sistem, nu vom putea obține rezultate durabile. Activitățile vor avea un impact numai dacă vor participa și medicii de familie – la sesiunile de instruire pentru prevenirea accidentelor casnice, și polițistul – la sesiunile de instruire pentru prevenirea accidentelor rutiere”, a menționat șeful Direcției învățământ preuniversitar din cadrul Ministerului Educației, Valentin Crudu.

Datele Centrului Național de Management în Sănătate al Ministerului Sănătății arată că numărul cazurilor de deces la copii de 0-5 ani prin traume și otrăviri este în descreștere. În 2008, 66 de copii cu vârsta între 0 și 5 ani au decedat din aceste cauze, iar în 2016 – 50 de copii. Și numărul copiilor de 0-5 ani decedați în urma leziunilor traumatice sau altor consecințe externe este în descreștere. În 2008 au fost înregistrate 2.185 de cazuri, în timp ce anul trecut  – 1.822 de cazuri.

Campania este organizată de Consiliul Național pentru Protecția Drepturilor Copiilor (CNPDC), în parteneriat cu Ministerul Educației și Proiectul moldo-elvețian REPEMOL.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.