Călătoria lui Cosmin de la scutece la oliță
Util pentru părinți

Călătoria lui Cosmin de la scutece la oliță

Operațiunea „Olița” s-a soldat în cazul nostru cu o serie de eșecuri și apoi reușite. Am început să-l pun pe Cosmin la oală pe la vreo 8 luni. Așa spun „experții” la noi, când stă bine pe fund „trebuie” pus copilul la oală. Într-o lună cam am ajuns să mă laud că Cosmin face doar la oală și în casă nu mai poartă scutec deloc, decât noaptea.

În realitate, asta arăta în felul următor: eu cu ochii mereu pe ceas îl duceam pe Cosmin la oală din 15 în 15 minute. Am învățat în scurt timp să-i recunosc comportamentul specific pe care îl manifesta înainte de a face pi-pi. Da, el făcea aproape mereu la oală, dar înseamnă asta oare că el a învățat să folosească olița? Categoric, nu! Eu învățasem, nu el. Era meritul meu exclusiv, pentru că îl puneam la oală, pentru că îi recunoșteam comportamentul. Da, el accepta să facă acolo, dar el nu se cerea, el era bine merci chiar și dacă făcea pe el și nu era deranjat în niciun fel de senzația de umed.

page

Ce înseamnă când un copil se cere? Când vine la tine și îți spune prin cuvinte sau prin semne sau sunete (dacă nu vorbește încă) că el vrea la oală. Îți spune și, dacă tu nu auzi, el insistă și nu face până tu nu îl duci la oală. Există o diferență enormă dintre „copilul face la oală când e pus” și „copilul se cere la oală și nu face până nu e pus pe ea sau se așază singur”.

La 8 luni învățatul la oală era mult, mult prea devreme. A fost un stres foarte mare pentru mine să stau mereu ca pe ace că trebuie dus sau iarăși schimbat. Am cedat într-un final și am renunțat, pentru că copilul nu era pregătit și asta era evident. Sincer, am început să-l pun la oală din cauza influenței sociale, a insistențelor mamei mele că „deja e timpul”, a istoriilor de genul „eii, dar copiii mei deja la un an nu mai purtau scutec deloc”. Între timp am învățat să îmi ascult copilul, și nu lumea din jur. La 8 luni a fost mult prea devreme și asta ne-a „spus” și Cosmin prin constipațiile de care a început să sufere.

Materialul integral îl citiți AICI.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.