Skip to content Skip to footer

Bibliotecile pentru copii, mai puține de la an la an. Cum pot deveni atractive pentru cei mici

Bibliotecile pentru copii sunt locurile unde cei mici fac cunoștință cu lumea poveștilor și cu tainele lumii. Odată ce copilul va înțelege că biblioteca este un izvor nesecat de informații, el va îndrăgi acest loc pentru tot restul vieții. Din păcate, numărul bibliotecilor pentru copii din Republica Moldova scade de la an la an.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în 2008, în țară erau 145 de biblioteci pentru copii, în 2014 numărul a ajuns până la 130, iar în 2015 – la 119.

Mariana Harjevschi, președinta Asociației Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM), susține că unul dintre principalele motive care duc la închiderea bibliotecilor din țară este scăderea numărului populației, iar decizia de a închide o bibliotecă aparține exclusiv autorităților locale.

„Scăderea numărului bibliotecilor depinde de resursele financiare alocate și de susținerea nemijlocită a autorităților locale. Acolo unde această susținere nu există, bibliotecile sunt închise sau comasate. Atunci când într-o comunitate există două sau trei biblioteci, acestea sunt reunite în una singură”, a menționat Mariana Harjevschi.

În 2006, ABRM, în comun cu administrația municipală, a decis să închidă o bibliotecă din municipiu din motiv că se afla într-un sector unde erau amplasate alte trei biblioteci, fapt pentru care aceasta nu avea mulți vizitatori. În schimb, a fost luată decizia ca biblioteca să fie redeschisă în cadrul Spitalului Republican pentru Copii „Valentin Ignatenco”. Autoritățile consideră că, acolo, biblioteca va avea un impact mai mare și se va bucura de mai mulți vizitatori.

Pentru a atrage mai mulți cititori, bibliotecile ar trebui să devină mai atractive.

„Noi, bibliotecarii, ne punem întrebări și suntem preocupați de modul în care să facem ca biblioteca să rămână un punct atractiv pentru comunitate. Există o tendință ca bibliotecile să-și revadă colecțiile și să achiziționeze cărți noi. Trebuie să fie revizuite cărțile vechi, în special acele scrise în grafia chirilică, pe care nu o cunoaște tânăra generație. Numai prin achiziționarea cărților noi vor fi atrași micii cititori, iar în așa mod bibliotecile vor supraviețui”, a adăugat președinta ABRM.

Totodată, bibliotecarii trebuie să fie mai vocali, să-și exprime opinia că biblioteca este necesară și utilă comunității. În același timp, ar fi bine ca și autoritățile locale să nu uite de biblioteci atunci atunci când discută politicile locale și să aloce bani pentru dezvoltarea acestora.

Chiar dacă sumele alocate pentru reînnoirea fondului de carte din biblioteci sunt foarte mici, oricum ele sunt indispensabile pentru existența acestor instituții. În unele comunități sunt alocate sume între 1.000 și 30 000 de lei, în timp ce bibliotecile raionale au bugete mai mari. La nivel de municipiu, în 2016, au fost alocați circa 1,3 de milioane de lei pentru achiziția cărților.

În 2016, la Biblioteca Municipală au fost înscriși peste 12 mii de utilizatori noi.

Citiți și:

Top 10 cărți pe care preșcolarul ar trebui să le aibă în bibliotecă

Cărțile handmade, un nou mod de a încuraja lectura

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.