Skip to content Skip to footer

Beneficiile înotului: De ce copilul tău trebuie să practice acest gen de sport

Sportul oferă copilului posibilitatea să se dezvolte armonios, să fie mai sociabil și mai responsabil. Înotul se numără printre genurile de sport care au cele mai multe beneficii pentru organismul uman. Acesta înseamnă sănătate, educație, socializare cu cei din jur și relaxare. 

Lucia Babin, medic igienist, secția Sănătatea copiilor și a tinerilor din cadrul Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chișinău, susține că înotul este o bună alternativă a calculatorului sau a televizorului, care sunt adversarii unui somn liniștit. Totodată, înotul oferă copilului posibilitatea să comunice cu semenii săi, fiind un bun mod de socializare și dezvoltare a noilor relații de prietenie. Copiii vor fi bucuroși să învețe acest sport împreună cu cei de vârsta lor, fiind și un bun prilej de distracție. Potrivit specialiștilor, copiii care practică înotul sunt mult mai sociabili și mai puțin timizi, decât cei care nu au făcut acest tip de sport.

Printre principalele beneficii ale înotului se numără:

  • dezvoltă articulațiile membrelor și ale coloanei vertebrale;
  • îmbunătățește circulația și respirația;
  • dezvoltă inima și sistemul circulator.

De asemenea, înotul îmbunătăţește starea emoţională, contribuie la scăderea anxietăţii, întărirea psihicului și creșterea nivelului de încredere în sine. Acest lucru se explică prin faptul că cel mic învaţă să înoate și îşi depăşeşte frica de apă. Înotul mai ajută la dezvoltarea anumitor trăsături de personalitate, sporind nivelul de independență. Copiii care practică înotul devin mai siguri de forțele proprii, mai curajoși și se adaptează mai ușor la factorii de mediu înconjurător, fiind mult mai dezinhibați și mai activi.

Copiii care practică mult timp acest sport au o atenție mai bună și o putere de concentrare mai mare, deoarece înotul contribuie la dezvoltarea creierului și îmbunătățește funcțiile de coordonare și echilibru ale cerebelului. Specialista menționează că practicarea regulată a înotului ajută la stimularea activității sistemului imunitar, ridicând nivelul rezistenței organismului micuților la agresiunile din mediul extern. Astfel, copiii devin mult mai rezistenți la răceli și infecții respiratorii.

Dacă intenționezi să dai copilul la înot, atunci trebuie să ții cont de câteva sfaturi: 

  • înscrierea la înot va fi făcută doar cu acordul medicului pediatru;
  • practicarea înotului trebuie să aibă loc doar în piscine autorizate;
  • încurajează copilul să practice această activitate, inspirându-i siguranță și însoțindu-l în apă;
  • învață copilul să înoate, inventând diferite jocuri distractive, iar în cazul în care nu se descurcă solicită ajutorul unui instructor de înot;
  • scăldatul trebuie să aibă loc doar la o temperatură a aerului nu mai mică de 23ºC și cea a apei de 20ºC;
  • cumpără-i copilului echipamentul necesar – slipi pentru băieței, costum de baie pentru fetiţe, prosop, încălțăminte de schimb și ochelari pentru a proteja ochii de clorul din piscină. Pentru începători vor fi folosite plutele, aripioarele, baghetele sau labele de înot.

În concluzie, putem afirma că înotul este o activitate potrivită pentru majoritatea copiilor. Medicii specialiști recomandă ca înotul să fie practicat încă de la vârsta de 4-5 ani, vârsta la care copilul poate să-și coordoneze mișcările și să învețe să înoate corect.

Citește și:

Motivează-ți copilul să practice sportul prin propriul exemplu  

Unde îți poți duce copilul să facă sport în Chișinău

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.