Skip to content Skip to footer

„Bărbatul nu e bancomat. Femeia se mărită, nu se angajează ca bucătăreasă”. REPORTAJ de la dezbaterea despre educația de gen, din orașul Orhei

Zeci de părinți, cadre didactice, persoane din domeniul educației, sănătății și asistenței sociale din Orhei au aflat, în cadrul unui eveniment public, ce înseamnă egalitate și echitate de gen, de ce sunt nocive rolurile de gen, precum și cum să prevină și să combată stereotipurile de gen în familie și în comunitate. Dezbaterea publică „Ne educăm la fel fetele și băieții. Împărțim egal sarcinile casnice” a fost organizată de platforma media suntparinte.md, în parteneriat cu UN Women Moldova.

Evenimentul a avut loc la Biblioteca Publică Raională ,,Alexandru Donici” din orașul Orhei. Cea care a vorbit publicului despre toate aceste subiecte este Olga Nicolenco, traineră în gender, comunicare și strategii electorale.

„Dacă îi vei spune fetei că sarcina ei este să se mărite și să nască, ea va crește cu ideea aceasta. Dacă îi vei spune băiatului că sarcina lui este să aducă bani în casă, el așa va crește. Prima regulă este „Bărbatul nu e bancomat”. Învățați-vă atât fetele, cât și băieții că ambii trebuie să aducă bani în casă și să spele vesela, că mașinile nu sunt doar pentru băieți, la fel cum păpușile nu sunt doar pentru fete. Nu obligați fetele să se îmbrace în roz și băieții în albastru.

O altă regulă pe care să o țineți minte este că „O femeie se mărită, nu se angajează ca bucătăreasă, spălătoreasă etc. În familie, nimeni nu ajută pe nimeni, ci se implică în mod egal. Cu toții facem dezordine în casă, respectiv cu toții facem curățenie. Nu există obligațiuni ale mamei și ale tatălui”, a menționat Olga Nicolenco.

Trainera le-a mai explicat celor prezenți că eliminarea stereotipurilor de gen este o soluție pentru prevenirea violenței de gen. Totodată, Olga Nicolenco le-a arătat persoanelor din sală exemple de imagini sexiste în presă și în publicitate și le-a făcut să conștientizeze că imaginile sexiste pun într-o lumină umilitoare femeile și bărbații:

„Femeile sunt utilizate pentru a vinde orice: mașini, covoare, parfumuri, mese de birou etc. Dacă realizați un produs bun, nu veți avea nevoie de sexism ca să-l vindeți”.

Lucia Brehoi este mamă a doi copii, o fată și un băiat. Spune că, atunci când a depus dosarul de angajare peste hotare, nu i-au fost solicitate informații despre gen, vârstă, statut social. Mai mult, și interviul a avut loc la distanță, fără ca angajatorul să o vadă:

„După ce am fost acceptată, i-am întrebat cum m-au angajat, din moment ce nu au știut cum arăt, ce vârstă am, dacă sunt femeie sau bărbat. Ei mi-au răspuns că, de fapt, contează ce știi, și nu dacă ești femeie sau bărbat, de altă religie sau un om de culoare”.

La sfârșitul evenimentului, cei prezenți în sală au propus idei de activități pentru a promova educația de gen în localitate:

[dt_quote type=”blockquote” font_size=”big” animation=”none” background=”plain”]„Știm că există tendința de a separa fetele de băieți la educația tehnologică. Venim cu propunerea de a nu-i împărți pe criteriu de gen. Fetele sunt interesate să-și prelucreze lemnul pe care ele pictează la școala de creație. Totodată, băieții au nevoie de artă pentru a înfrumuseța ceea ce construiesc. De asemenea, vom propune ca, la grădiniță, să fie scoase semnele roz și albastru de pe dulăpioare, precum și să fie formate ungherașe comune, nu pentru fete și pentru băieți, cum se întâmplă în unele grădinițe”, a menționat o mamă.[/dt_quote]

Alte propuneri au fost: includerea subiectului egalitate de gen la disciplina „Dezvoltare personală”; informarea părinților la ședințe, organizarea unei astfel de instruiri în grădinițele, școlile și colegiile din Orhei.

„Am fost mișcat de ceea ce am auzit. Îmi propun să aduc în discuție acest subiect în rândul bărbaților cu care interacționez. M-aș bucura dacă am înțelege cu toții în profunzime acest subiect”, a spus Vasile Farcaș, de la AO „Plai şi Perspectivă”.

Directoarea Bibliotecii Publice Raionale „Alexandru Donici” din orașul Orhei, Stepanida Țugui, a declarat că instituția dispune de un serviciu modern de bibliotecă și, în cadrul ședințelor „Armonia generațiilor”, persoanele care fac parte din acest serviciu vor discuta subiectul legat de egalitatea de gen, ca ulterior să disemineze informația în localitate.

Dezbaterea publică „Ne educăm la fel fetele și băieții. Împărțim egal sarcinile casnice” a fost organizată în cadrul proiectului „Promovarea egalității de gen și combaterea violenței față de fete și femei prin noile instrumente media”, finanțat de Guvernul Suediei și UN Women.

Mai multe fotografii de la eveniment găsiți AICI.

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.