Bărbat implicat = Alăptare prelungită. 5 moduri în care tatăl poate susține alăptarea
Bebeluș

Bărbat implicat = Alăptare prelungită. 5 moduri în care tatăl poate susține alăptarea

Sursa foto: Todaysparent.com/

Alăptarea este o experiență minunată care stabilește o conexiune specială între mamă și copil. Chiar dacă, aparent, alăptarea ține doar de responsabilitatea femeii, studiile au demonstrat că, atunci când mamele sunt ajutate și susținute de către partener să alăpteze, ele au mai multe șanse de a reuși și de a continua alăptarea pentru o perioadă mai lungă de timp.

Alina Șmurun, consultantă superioară în alăptare și cofondatoarea platformei „Mămica Alăptează”, spune că, în perioada de după naștere, încărcătura psihologică este foarte mare în cazul mamelor, iată de ce ele au nevoie nu doar de odihnă fizică, ci și emoțională.

Alina Șmurun

Atunci când tatăl se implică în tot acest proces, mama are timp „să-și încarce bateriile”, ceea ce va duce inclusiv la o comunicare armonioasă cu nou-născutul și cu partenerul.

În continuare, vă propunem 5 moduri prin care tații se pot implica și susține procesul de alăptare:

1. Să se informeze despre alăptare și perioada post-partum. Alina Șmurun susține că, în ultima perioadă, tot mai mulți bărbați sunt interesați de îngrijirea copilului și participă la seminarele organizate de „Mămica Alăptează”. Bărbații manifestă interes sporit față de seminarele despre viața sexuală de după naștere și despre îngrijirea copiilor în primele luni de viață. În plus, tot mai mulți bărbați se informează despre travaliu și contracții, pozițiile pentru alăptare, merg împreună la ecografie sau asistă la nașterea copilului.

2. Să se implice în momentul alăptării. Chiar dacă nu el este cel care alăptează, tatăl poate să facă următoarele acțiuni: să aranjeze perna/spațiul pentru alăptare, să poziționeze copilul la sân atunci când mama are nevoie, să maseze umerii mamei, să-i aducă ceva de mâncat/băut, să ia copilul în brațe după alăptare sau să-l pună în pătuț.

Dacă mama hrănește copilul cu formulă de lapte sau este nevoită să plece periodic de acasă, tatăl poate: să pregătească sticluța cu lapte, să spele/să sterilizeze pompa de sân, să hrănească bebelușul, inclusiv noaptea. Este important ca tatăl să învețe cum să hrănească bebelușul, folosind biberonul, seringa, lingura etc.

3. Să ofere susținere emoțională, mai ales în primele luni. După naștere, femeile trec prin schimbări emoționale semnificative. Adesea, la începutul alăptării, femeile cedează, li se pare că nu le reușește, au dureri de sân. Chiar dacă este frustrant să-ți vezi partenera suferind fizic și emoțional, nu insista să renunțe la alăptare. De cele mai multe ori, atunci când o mamă se plânge de dificultățile în alăptare, ea dorește să fie ascultată, susținută și ajutată cu toate sarcinile. Nu o presa să renunțe la alăptare. Ca tată și partener de viață, este important să-i spui și să te implici prin: „Te voi ajuta, sunt cu tine, ce pot să fac ca să te simți bine?”.

4. Să petreacă timp cu bebelușul și să-i permită mamei să se odihnească. Copilul are nevoie de comunicare și cu mama, și cu tata. Când comunică cu cineva, el își formează abilități de comunicare, își dezvoltă limbajul, stabilește o conexiune cu persoana adultă. Ca tată, începe să te apropii de copil prin atingere și comunicare – mângâie-l, zâmbește-i, ia-l în brațe, leagănă-l, cântă-i. Poți chiar să-l lași să adoarmă pe pieptul tău. Orice apropiere și grijă îi aduc copilului confort și el simte iubire. Poți scoate bebelușul la plimbare, dând mamei o oră în plus de somn sau, pur și simplu, timp pentru ea.

5. Să îndeplinească anumite sarcini casnice și de îngrijire a copilului, dincolo de alăptare. Dacă mama stă acasă, iar tatăl merge la serviciu, nu înseamnă că ea se odihnește sau că trebuie să le reușească pe toate. De fapt, ea „nu stă acasă”, dar „lucrează”. Ar fi bine ca tata, când vine acasă, să preia anumite sarcini: să meargă la cumpărături, să gătească, să pună hainele la spălat sau să facă curățenie.

De asemenea, ar putea schimba scutecele bebelușului, să-i facă ceai mamei sau să-i pregătească baia pentru a se relaxa. Implicându-se în aceste activități, bărbatul va contribui și la petrecerea timpului împreună cu partenera sa.

În același timp, este bine ca mamele să-și susțină partenerii în tot acest proces, să nu-i eticheteze atunci când ei o fac mai stângaci sau nu se descurcă din prima. Faptul că tatăl dorește să se implice și să fie prezent în viața familiei sale este mult mai important.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.