Băiatul adolescent: Cât de importante sunt comunicarea și respectarea spațiului intim
Adolescent

Băiatul adolescent: Cât de importante sunt comunicarea și respectarea spațiului intim

Adolescenţa este perioada în care copilul se maturizează, îşi descoperă identitatea, îşi formează propriul sistem de valori. Totodată, adolescenţa este perioada care generează stări contradictorii atât tinerilor, cât și adulţilor. De aceea, este foarte important ca părinții să înțeleagă stările prin care trece copilul lor și să încerce să-i fie alături.

Radu Guțuleac, medic urolog-androlog în cadrul Centrului Prietenos Tinerilor „Neovita”, susține că perioada adolescentină este una sensibilă, de aceea comportamentul părinților este foarte important. Ei trebuie să comunice și să fie prieteni cu copilul lor, pentru a-l ajuta să treacă mai ușor prin această perioadă.

În perioada adolescentină, schimbările pubertare din organismul băieţilor se desfășoară în felul următor:

  • I pas – începe creşterea în dimensiuni a testiculelor (în medie, la 11,5-12 ani);
  • II pas – apariţia semnelor sexuale secundare (pilozitatea de tip masculin, schimbarea glasului) şi creşterea în dimensiuni a organelor sexuale masculine (în medie, la 12-13 ani);
  • III pas – creşterea corpului (saltul de creştere – în medie, la 13,5-14 ani).

Părinții pot să-și dea ușor seama despre faptul că copilul lor trece prin perioada pubertară, urmărind schimbările fizice: îngroșarea vocii, accelerarea în creștere (6-12 cm anual), precum și alte schimbări: dorința de a fi singur, comportamentul revoluționar și dezvoltarea psihoemoțională.

Atunci când apar aceste schimbări, părinții trebuie să-și încurajeze copilul și să-i spună că el începe să devină bărbat și că aceste schimbări sunt absolut firești. Dar cel mai bine ar fi ca părinții să anticipeze unele procese care ar putea să-l sperie sau să-i stârnească tânărului curiozitatea și să le discute din timp.

Este recomandat ca tatăl să discute cu băiatul despre schimbările care urmează. Asta, deoarece uneori pentru tineri este jenant atunci când ascultă această informație de la mame. Astfel, tânărul va cunoaște procesul prin care trece și nu va fi luat prin surprindere sau șocat.

Totodată, părinții nu trebuie să uite că adolescentul are nevoie de propria cameră, deoarece spațiul intim este foarte important pentru el, mai ales în această perioadă. Acolo el se poate retrage pentru a fi singur, pentru a-și aduna gândurile și pentru a-și descoperi corpul. Atunci când părinții își doresc să intre în cameră, trebuie să bată la ușă.

Calendarul schimbărilor din organismul băieților în perioada pubertară:

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.