Știri

Avocații de la Promo-LEX vor oferi asistență juridică gratuită tinerei care a avortat în WC-ul de la Institutul Mamei și Copilului

Postat de ianuarie 11, 2018 No Comments

Asociația Promo-LEX a preluat cazul tinerei care a avortat în veceul de la Institutul Mamei și Copilului și care a reclamat mai multe încălcări și abuzuri din partea lucrătorilor instituției. Astfel, Promo-LEX va oferi asistență juridică gratuită acesteia în procedurile judiciare care urmează.

Instituția anunță că a depus, pe data de 9 ianuarie curent, plângeri către Procuratura Generală a Republicii Moldova privind modul și calitatea asistenței medicale acordate persoanei, efectele fizice și psihologice ale acestor fapte.

În același timp, Promo-LEX este îngrijorată de faptul că acest caz, precum și istoriile mai multor femei care au împărtășit public experiențe similare au fost utilizate în mediul online pentru a instiga la ură și discriminare.

De asemenea, Promo-LEX consideră inoportună generalizarea și denigrarea lucrătorilor medicali și cheamă la calm, cazul urmând a fi documentat și examinat în baza procedurilor judiciare inițiate de victimă și avocații Promo-LEX.

„Acest caz a scos în prim-plan un fenomen care pare a fi foarte răspândit și se referă la abuzurile și calitatea asistenței medicale în perioada nașterii. În această perioadă femeile sunt deosebit de vulnerabile, mai ales din cauza impactului psihologic al procesului nașterii, precum și al suferințelor provocate – circumstanțe care, din câte putem observa, pot fi folosite de unii lucrători medicali cu rea-credință”, a spus Dumitru Sliusarenco, avocat al Asociației Promo-LEX.

Promo-LEX își exprimă solidaritatea față de femeile care au trecut prin experiențe similare și anunță că a sesizat o serie de probleme sistemice legate de modul de acordare a asistenței medicale în perioada nașterii în instituțiile medicale din Republica Moldova. Aceste aspecte vor fi discutate în cadrul unui eveniment public, care va avea loc săptămâna viitoare, la sediul Asociației Promo-LEX.

Amintim că o tânără de 19 ani a scris într-un grup închis de pe Facebook despre experiența îngrozitoare pe care a trăit-o la Institutul Mamei şi Copilului. Femeia a acuzat responsabilii de la IMC că nu i-ar fi acordat ajutor și că a fost nevoită să avorteze în veceul instituției.

Șapte persoane au fost sancționate în urma anchetei interne desfășurate de Institutul Mamei și Copilului (IMC) și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale privind cazul femeii care a avortat singură în veceu.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.