Avertizare de călătorie în Grecia: Risc de infectare cu virusul West Nile, în urma mușcăturilor de țânțar
Siguranța familieiȘtiri

Avertizare de călătorie în Grecia: Risc de infectare cu virusul West Nile, în urma mușcăturilor de țânțar

Autoritățile sanitare din Grecia îi avertizează pe turiști să întreprindă toate măsurile necesare pentru a preveni mușcăturile de țânțar care pot răspândi virusul West Nile. Anunțul a fost făcut în contextul în care, doar anul trecut, s-a înregistrat un număr record de cazuri de boală provocată de țânțari.

„Au fost înregistrate suficient de multe cazuri de infecții cu virusul West Nile, pentru a constata că este o problemă de sănătate publică. În 2018 au fost infectate 316 persoane, dintre care 50 au decedat, ceea ce reprezintă un număr record. Virusul a început să se răspândească mult prea devreme. În urma probelor de laborator au fost semnalate cazuri de West Nile atât în regiunile rurale, cât și în cele urbane”, a declarat, pentru The Guardian, directorul Departamentului de combatere a bolilor infecțioase din cadrul Organizației Naționale pentru Sănătate Publică din Grecia (Keelpno), Danai Pervanidou.

Potrivit responsabililor din sănătate, de cele mai multe ori, persoanele infectate cu acest virus nu prezintă niciun simptom. Aproximativ 20% dintre persoanele infectate acuză simptome ușoare asemănătoare gripei, precum febră, dureri de cap și dureri generale. Doar 1% dezvoltă forme grave ale bolii, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite.

Din totalul persoanelor infectate în Grecia, anul trecut, 243 au avut simptome specifice unor boli neurologice, precum encefalită, meningită și paralizie acută.

„Virusul a fost răspândit în Grecia de păsările migratoare. Recomandăm tuturor să întreprindă măsuri de protecție, precum purtarea îmbrăcămintei cu mânecă lungă, evitarea locurilor cu apă stătătoare, folosirea plaselor de țânțari și a insecticidelor”, a adăugat oficialul grec. 

În acest an, autoritățile estimează că Grecia va fi vizitată de 31 de milioane de persoane – aproape de trei ori mai mult decât populația țării. Grecia nu este singura care raportează o creștere a cazurilor de infectare cu acest virus. Astfel de probleme au fost depistate și de autoritățile sanitare din Italia, Cipru, România și Serbia. Rata de infectare în 2018 a depășit numărul total raportat în ultimii șapte ani.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.