Autismul - nu este nici periculos și nici contagios
Util pentru părinți

Autismul – nu este nici periculos și nici contagios

Am un copil diagnosticat cu tulburări din spectrul autismului. De mai bine de patru ani, trăiesc într-o nouă realitate. Nu știu cum este să crești un copil tipic și de asta nu voi face o paradă de lamentație despre ce greu îmi este.

Pentru cei care nu știu ce este autismul le spun că nu este nici periculos și nici contagios. Puteți lăsa copiii să se joace cu semenii lor diferiți. Puteți să-i încurajați chiar să o facă pentru a-i proteja de deziluzia descoperirii că oamenii sunt diferiți și asta e normă. E firesc să avem statuturi diferite, note diferite, morală diferită și de la fiecare să avem ceva de învățat. Cu cât mai repede acceptăm acest lucru, cu atât mai puține depresii ne vor chinui.

Despre diagnosticare

O diagnosticare completă în Germania, de exemplu, costă 5.500 de euro și, credeți-mă, este mai ieftin decât alergatul prin țara noastră de la un recunoscut profesor la un specialist principal cu ifose. Noi ne-am oprit la o medic foarte bun de la Moscova, cu care colaborăm deja de aproape patru ani. Printre primele lucruri pe care trebuie să le faceți, despre care în Moldova nu se spune, este o investigație complexă pentru eliminarea unor deficiențe morfologice.

Despre pastile

Este greșit să afirmi fără drept de apel că nu sunt necesare medicamente. Adevărat, nu există pastile care tratează autismul, dar pot fi probleme conexe cum este anxietatea, insomnia și altele. Pentru eliminarea lor este nevoie de pastile prescrise de un doctor care nu urmărește transformarea copilului pentru ca părinții să aibă timp pentru distracții și muncă. Trebuie să experimentați, inclusiv în ceea ce ține de vitaminele și suplimentele alimentare recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Despre aceasta puteți vorbi doar cu medicul care cunoaște copilul și este dispus să se implice.

Despre terapii

Noi facem un fel de ABBA cu o doamnă excepțională pe care am găsit-o după mai multe căutări și experimente cu ajutorul logopedului nostru. Terapia este ajustată în funcție de necesitățile și temperamentul copilului și nu arată deloc așa cum puteți vedea pe Internet. Este eficientă și copilul merge cu plăcere. Am mers în centre specializate, dar problema era în preluarea comportamentului negativ de la alți copii și atunci, în loc să învățăm ceva util, luptam cu noile obiceiuri urâte.

Am mers la terapie cu delfini și singurul efect a fost stresul. Totuși, am văzut copii care veneau deja de mulți ani la delfinariu și părinții spuneau că sunt multumiți.

Acum facem Tomatis și regret că am aflat despre această metodă abia acum. Se practică în SUA și în toată Europa. După multe căutări ne-am oprit la București. Apropo, dacă reușim să găsim alte persoane interesate am putea aduce Tomatisul în Moldova, doamna de aici este deschisă să vină la Chișinău.

Este o terapie neinvazivă. Printr-un dispozitiv special copilul asculta 2 ore de muzică modificată care stimulează creierul. Eu pot spune că este eficientă, pentru că văd mari progrese la copilul meu. Este o terapie inventată prin anii ’60 în Franța și se adresează nu doar autiștilor, ci și tuturor celor care vor să-și îmbunătățească performanțele academice, muzicale și celor care au suferit ictus cerebral. Pe Internet poate fi găsită foarte multă informație și, dacă vă interesează, să mă anunțați pentru a forma grupul. Interesul meu este exclusiv în zona excluderii deplasărilor pentru continuarea terapiei.

Copilul meu are ce să arate lumii

Se spune că, dacă ai întâlnit un autist, cunoști un singur autist. Este adevărat. Acești copii nu sunt în marea lor parte nici genii și nici retardați, sunt niște copii care au o traiectorie de dezvoltare diferită. Ce merge bine la unul, poate să nu funcționeze la altul, dar toți sunt niște copii minunați care vor să comunice și să cunoască lumea, doar că o fac prin instrumente diferite de cei tipici. Și, da, copilul meu are ce să arate lumii și pe mine cel puțin m-a învățat foarte multe lucruri despre care nici nu bănuiam că ar exista.

P.S. Toți cei interesați de detalii despre specialiști, clinici, Tomatis sau job mă pot contacta pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/iuliana.bordeianu.9

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.