„Autismul este o afecțiune genetică înnăscută. Nu este provocată de vaccin”
Util pentru părinți

„Autismul este o afecțiune genetică înnăscută. Nu este provocată de vaccin”

Numărul copiilor bolnavi cu autism atât în Republica Moldova, cât și în întreaga lume crește de la an la an. Cauzele apariției autismului nu sunt cunoscute, specialiștii menționând factorii de mediu, dereglările neurologice și genetice. Mulți părinți încearcă să-și protejeze copilul, crezând că, dacă nu-l vaccinează, atunci el nu va deveni persoană cu autism. Marina Calac, medic pediatru la Centrul de Intervenție Precoce „Voinicel”, susține însă că acesta este un mit și că, de fapt, autismul este o dereglare genetică și nu este provocat de vaccin. Declarațiile au fost făcute în cadrul workshopului „Imunizarea copiilor: Pro sau contra?”, organizat de comunitatea online de mămici „Ask a Mom”.

„Acest mit a apărut în 1998, după ce într-un jurnal din Marea Britanie a fost publicat un articol în care se menționa despre 13 cazuri în care vaccinul a provocat autism. Mai târziu a fost demonstrat că autorul se afla într-un conflict de interese și acest articol a fost retras din publicație. Însă, mitul continuă să existe chiar și după aproape 20 de ani”, a menționat Mariana Calac, care precizează că, până în prezent, nu a fost dovedit că există vreo legătură dintre vaccin și autism.

De multe ori, părinții încearcă să identifice cauza care a provocat autism. În 80-90 la sută dintre cazuri a fost demonstrat științific că această afecțiune este provocată genetic. Copilul se naște cu afecțiunea dată și nu este o consecință a vaccinului. Mai mult, copiii cu autism nu au contraindicații de a fi vaccinați. Marina Calac spune că, dacă acest fapt era adevărat, atunci ar fi fost foarte ușor de tratat copiii cu acest sindrom.

Medicul pediatru Mihai Stratulat a precizat că autismul apare la copil atunci când este în burtica mamei. Deseori, diagnosticul este stabilit la vârsta de 3 ani, atunci când părinții au cerințe sociale mai mari față de copil. Rareori, copiii cu autism pot fi identificați până la 2 ani.

„Sub acțiunea unor factori, într-o genă, are loc o mutare. Atunci când copilul este în burta mamei, doar un test genetic poate arăta existența acestui sindrom. Începând cu vârsta de un an, noi putem semnala unele momente ce țin de autism, dar diagnoza finală este pusă la vârsta de trei ani. Ca atare, autismul are nevoie de un factor declanșator. Se întâmplă cazuri când acest factor este vaccinul ROR (rujeolă, oreion și rubeolă) administrat la un an sau o infecție acută. Totuși, trebuie de menționat că foarte mulți copii nevaccinați au fost diagnosticați cu autism”, a precizat medicul.

Până la un an, un copil cu autism ar putea avea următoarele semne:

  • Nu întinde mâna la o persoană apropiată;
  • Nu are un zâmbet social;
  • Nu face diferență dintre persoanele cunoscute și persoanele străine.

Marina Calac susține că diagnosticul poate fi stabilit atunci când sunt observate dereglări în comunicare, interacțiune și comportament, precum și atunci când copilul are interese neobișnuite. Totuși, autismul are un spectru foarte larg. Nu pot exista doi copii cu autism care să fie identici: unul poate fi genial în ceva, iar altul – să nu vorbească pe tot parcursul vieții.

Vezi și:

O zi împreună cu familia Guzun: „Întotdeauna am vrut un copil deosebit și, iată, Dumnezeu mi l-a dat”

Statul nostru doar bifează acțiuni și are un comportament autistic

Grădinița „Orfeu” – singura instituție preșcolară din țară destinată copiilor cu deficiențe mintale

Autismul – nu este nici periculos și nici contagios

Copilul cu autism care a învins tăcerea

Viitorul copiilor cu autism depinde de ce-i învățăm azi

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.