Au simptome de COVID-19, dar nu se adresează la timp, pentru că se tem să fie discriminați. Autoritățile au lansat o campanie de combatere a stigmatizării
Știri

Au simptome de COVID-19, dar nu se adresează la timp, pentru că se tem să fie discriminați. Autoritățile au lansat o campanie de combatere a stigmatizării

Sursa foto: voicesofyouth.org

Stigmatizarea socială poate afecta sănătatea fizică, emoțională și mintală a persoanelor afectate. Mai mult, aceasta îi poate determina pe oameni să ascundă boala, să amâne solicitarea imediată de asistență medicală și îi poate descuraja să adopte comportamente sănătoase.

În perioada pandemiei, cele mai stigmatizate categorii ale populației sunt: grupurile minoritare etnice sau rasiale; persoanele care au contractat noul tip de Coronavirus, cei care sunt bolnavi și cei care s-au tratat de COVID-19, precum și apropiații acestora. Afectați sunt și reprezentanții diasporei sau cetățenii care au venit din statele afectate; medicii și lucrătorii medicali; lucrătorii din prima linie; persoanele fără adăpost; persoanele cu dizabilități; persoanele cu afecțiuni cronice care prezintă simptome similare cu noul Coronavirus.  

Pentru a preveni și combate fenomenul stigmatizării oamenilor asociați cu COVID-19, Uniunea Europeană, Biroul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din Republica Moldova, Oficiul ONU pentru Drepturile Omului și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale lansează Campania de informare „Reducerea stigmei asociate cu COVID-19” cu mesajul „Doar împreună putem opri pandemia și stigmatizarea!”. Campania va dura două luni.

Campania își propune să combată stereotipurile și stigmatizarea socială asociată cu COVID-19, prin promovarea unei comunicări și informări publice corecte, deschise și empatice, precum și prin exemple practice și recomandări pentru sprijinirea comunităților și persoanelor afectate de pandemie.

„Uniunea Europeană rămâne aproape de oamenii din Republica Moldova în timpul pandemiei COVID-19. Pe lângă sprijinul tehnic oferit până acum, împreună cu partenerii de la OMS, în cadrul inițiativei UE „Solidari pentru sănătate”, lansăm o campanie de comunicare împotriva stigmei sociale legată de această boală.

Sperăm să informăm și să sensibilizăm publicul și mass-media cu privire la aspectele legate de modul în care se simt persoanele care au fost diagnosticate cu COVID-19 și ce înseamnă o abordare sănătoasă pentru a comunica despre ele. Doar cu eforturi comune putem oferi persoanelor care au nevoie înțelegerea și sprijinul necesar pentru a depăși boala”, a spus Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Igor Pokanevych, reprezentantul OMS în Republica Moldova, a menționat că stigma și frica de anumite boli transmisibile împiedică vindecarea lor:

„Ne dorim ca oamenii să înțeleagă că nimeni nu este invincibil și că oricine se poate infecta. Aceasta nu este o rușine și nu avem de ce să ne ascundem. Informarea corectă, încrederea în asistența medicală, înțelegerea bolii, adoptarea măsurilor eficiente, prevenirea, testarea și, implicit, tratamentul ne pot ajuta să avem grijă de siguranța noastră și a celor dragi.”

Sursa foto: msmps.gov.md

Stigmatizarea poate duce, de asemenea, la un comportament discriminatoriu, respectiv la încălcarea dreptului la muncă, educație, protecție socială, participare și multe altele:

„Este responsabilitatea atât a statului, cât și a fiecărui individ să se asigure că discursul public nu contribuie la xenofobie și discriminare rasială și că stigmatizarea și discriminarea nu împiedică exersarea drepturilor sale”, a subliniat Bea Ferenci, consilieră în drepturile omului, șefa Oficiului ONU pentru Drepturile Omului din Republica Moldova.

„De la începutul pandemiei au fost înregistrate cazuri când s-a intervenit tardiv în tratamentul pacienților cu COVID-19, din cauză că persoanele au ascuns simptomele bolii și nu s-au adresat la timp după asistență medicală, fie din motive de discriminare, fie din motive religioase. Discriminarea și stigmatizarea pe motiv de boală sunt două elemente care trebuie să fie eliminate din societatea noastră”, a menționat Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Pentru a descuraja stigmatizarea persoanelor, care pot fi asociate într-un mod sau altul cu COVID-19, vor fi implementate acțiuni de informare și realizate videouri, infografice, podcasturi etc., care vor fi distribuite prin canale online, rețele sociale și platforme media.

Un grup-țintă al campaniei sunt jurnaliștii și comunicatorii. Pentru ei, organizatorii vor desfășura campanii digitale și vor elabora un ghid cu recomandări pentru scrierea materialelor de presă cu referire la subiectul pandemiei.

Indiferent de statutul de sănătate, fiecare om trebuie să beneficieze de drepturi egale. Stigmatizarea afectează dreptul de a fi tratat fără discriminare și de a beneficia de drepturi în mod egal.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.