Skip to content Skip to footer

„Au fost în situația noastră cu 50 de ani în urmă”. Părinți din Chișinău, în vizită la o asociație pentru persoanele cu Sindrom Down din Italia

Au văzut cum funcționează un centru destinat persoanelor cu Sindrom Down, ce înseamnă educație incluzivă și cum arată un oraș în care autoritățile întreprind măsuri eficiente pentru a asigura drepturi egale tuturor persoanelor. Trei părinți din Chișinău, membri ai Asociației „Sunshine”, au efectuat o vizită de lucru în orașul Bergamo, Italia, unde au descoperit un sistem de servicii sociale cu totul diferit de cel din țara noastră.

Andrei Melega, tată și membru al Asociației „Sunshine”, ne-a povestit că a căutat pe internet organizațiile destinate persoanelor cu Sindrom Down care ar avea tangențe cu activitatea și necesitățile AO „Sunshine”. L-a impresionat filiala din Bergamo a Asociației Italiene pentru Persoanele cu Sindrom Down (AIPD), care deține un centru multifuncțional pentru copiii și tinerii diagnosticați cu această afecțiune:

„Au fost receptivi la mesajul meu, ne-au scris că doresc să colaboreze cu noi și chiar ne-au invitat la ei, ca să vedem în realitate cum funcționează incluziunea și cum se implică statul”. 

Cheltuielile pentru deplasare au fost suportate de părinți. O moldoveancă stabilită în orașul Bergamo s-a oferit să-i cazeze, să le fie ghid și traducătoare pe parcursul șederii lor acolo.

Asociația Italiană pentru Persoanele cu Sindrom Down (AIPD) a fost înființată în anul 1974 și include în prezent 39 de filiale pe întreg teritoriul Italiei, cea din Bergamo fiind înființată în anul 2004. În cadrul Asociației activează un centru de asistență pentru persoanele cu Sindrom Down și pentru părinții acestora, serviciile fiind repartizate pe grupuri de vârstă: Nașteri (destinat oferirii sprijinului informațional și susținerii părinților și familiei în care s-a născut un copil cu Sindrom Down); Copii de 0-6 ani; Copii de 7-11 ani; Copii de 12 ani și mai mult.

La Centru, copiii beneficiază de terapie asistată de animalele de companie, începând cu vârsta de 3 ani. Asociația a fondat și un grup școlar care este constituit din 14 persoane – părinți, profesori, cadre didactice de sprijin și un psihopedagog. Obiectivul principal al grupului școlar constă în identificarea unei persoane de contact în fiecare filială AIPD, care informează/susține familiile și sensibilizează instituțiile școlare în procesul de integrare a persoanelor cu Sindrom Down.

O altă activitate a Asociației o constituie organizarea cursurilor pentru persoanele cu Sindrom Down, pentru ca ele să fie autonome şi să dețină controlul asupra propriei vieți.

„Acești copii învață să nu fie într-atât de dependenți de părinții lor, pot merge la școală, la magazin de sine stătător. Ne-a impresionat cât de mult statul se implică în asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități la toate tipurile de servicii, cât de tolerantă, informată și prietenoasă este societatea de acolo. O parte dintre cheltuielile Asociației sunt suportate de Primăria orașului. În țara noastră, cu regret, accentul este pus pe alte domenii, pentru că sunt considerate mai importante”, spune Andrei Melega.

La AIPD Bergamo, activitățile pentru dezvoltarea abilităților de autonomie se axează pe 5 arii educaționale:

  • Comunicare: să poată cere, oferi informații despre sine, folosi telefonul etc.
  • Orientare: să înțeleagă indicațiile stradale, să recunoască stațiile de autobuz, de metrou și de taxi.
  • Comportament stradal: să traverseze regulamentar, să cunoască semnele de circulație și semnificația culorilor semaforului.
  • Utilizarea banilor: să înțeleagă valoarea banilor, să-i recunoască, să-i poată număra, să ia restul etc.
  • Utilizarea serviciilor: în supermarketuri, cinematografe, oficii poștale, transport public.

„Toate activitățile sunt organizate prin joc. Fiecare copil, atunci când vine la terapie, este însoțit de un prieten – o persoană tipică. Doi educatori și doi voluntari lucrează în grup cu patru copii. În plus, Asociația închiriază un apartament unde, în weekend, persoanele cu Sindrom Down sunt implicate în treburile casnice, fără susținerea altcuiva – merg la cumpărături, își pregătesc patul, gătesc etc.

Asociația colaborează cu diferite instituții de învățământ și cu antrenori. Sunt formate echipe din persoane tipice și persoane cu Sindrom Down, este elaborat un program special pentru a practica împreună înot, baschet, fotbal”, spune Olga Busuioc, cofondatoarea AO „Sunshine” și membră a Consiliului de administrație „Sunshine”.

O activitate de bază a Asociației ține de încadrarea în câmpul muncii a persoanelor cu Sindrom Down. În perioada 2003-2005, 28 de persoane din Italia au beneficiat de locuri de muncă prin intermediul AIPD. La o pizzerie, părinții de la Chișinău au făcut cunoștință cu un tânăr, diagnosticat cu Sindrom Down, care lucrează în calitate de chelner.

„Până la vârsta de 18 ani, acești copii sunt luați sub aripa unui neuropsihiatru, specialist care nici nu există în țara noastră. La atingerea majoratului, asistenții sociali sunt responsabili să ajute persoanele cu Sindrom Down să-și găsească un loc de muncă”, a adăugat Olga Busuioc.

O altă instituție vizitată a fost Institutul Superior Mario Rigoni Stern (Școala agricolă). Acolo, fiecare copil beneficiază de asistența unui cadru didactic de sprijin, serviciu achitat de către stat. După finalizarea studiilor liceale, tinerii au posibilitatea să-și continue studiile la Institut, prin alegerea unei profesii.

„În clase sunt mai puțini copii, astfel încât să permită repartizarea unui copil cu dizabilitate în fiecare clasă. Am văzut cum este implementat Planul Educațional Individualizat. La început de an, profesorul, împreună cu părinții, evaluează copilul, după care este elaborat Planul. În orașul Bergamo, populația este mai mică decât în Chișinău, respectiv sunt și mai puține persoane cu Sindrom Down. Statul însă se implică, oferă părinților alocații mari. Cei de la AIPD ne-au spus că au fost în situația noastră cu 50 de ani în urmă”, a menționat președinta Asociației „Sunshine”, Ala Burlaca.

În continuare, Asociația „Sunshine” urmează să semneze un acord de colaborare cu Asociația Italiană pentru Persoanele cu Sindrom Down, după care reprezentanții de la Bergamo vor veni în țara noastră, pentru a vedea la ce etapă se află incluziunea în Moldova și cum poate fi îmbunătățită situația.

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.