Au devenit fenomen global! Aceste două jucării fac furori în rândul copiilor
AdolescentȘcolar

Au devenit fenomen global! Aceste două jucării fac furori în rândul copiilor

Sunt la mare căutare în această perioadă, iar filmulețele despre aceste jucării adună milioane de vizualizări pe YouTube. Vorbim despre Kendama și Spinner, două jucării care se află, în ultima lună, în topul jucăriilor pentru adolescenți. 

Ce este Kendama? 

Jocul Kendama își are originile în Japonia, însă a devenit cunoscut în întreaga lume, creând dependență în rândul copiilor. Etimologia cuvântului este destul de interesantă: „ken” (sabie, ţepuşă) + „tama” (minge, bilă). Prin urmare, este vorba despre o jucărie din lemn cu patru cupe în care poți să prinzi o sferă. Pare un joc simplu, însă e nevoie de multă îndemânare, răbdare și imaginație. Kendama poate include o infinitate de trucuri, în funcție de imaginația fiecăruia. În Japonia, Kendama a devenit un sport competitiv.

De la ce vârstă este permis?

Nu există o anumită limită de vârstă pentru practicarea acestui joc, însă agenții economici recomandă jocul copiilor care au vârsta mai mare de 4-6 ani.

Beneficiile jocului Kendama:

 • contribuie la menținerea și dezvoltarea echilibrului;
 • antrenează coordonarea mână-ochi;
 • îmbunătățește capacitatea de orientare în spațiu;
 • antrenează perseverența;
 • sporește încrederea în sine;
 • relaxează și diminuează stresul;
 • te scoate din zona virtuală și cea a gadgeturilor;
 • îmbunătățește abilitățile strategice.

De o săptămână, Kendama a devenit și jucăria preferată a lui Alexandru, un adolescent de 13 ani.

 

Și fratele său mai mic, Victor, s-a arătat interesat de noua jucărie. Mama sa, Natalia Dubencu, susține că acest joc are un impact pozitiv asupra stării de sănătate și a componentelor cognitive:

„Alex este interesat de acest joc și se informează în legătură cu toate trucurile: bird, spake etc. Pot spune că acest joc reprezintă o provocare și pentru părinți. Împreună cu soțul, am încercat câteva trucuri. Este captivant”.

Pe site-ul 999.md, o asemenea jucărie poate fi cumpărată începând cu prețul de 250 de lei, în timp prețurile pe platforma Aliexpress.com încep de la 5 dolari.

Cea de-a doua jucărie se numește „Spinner”.

Ce reprezintă Spinner?

Este caracterizată drept o jucărie care eliberează copiii și adulții de energia nervoasă și stres. Aceasta reprezintă un fel de titirez/elice, realizată dintr-o varietate de materiale, inclusiv alamă, oțel inoxidabil, plastic, titan și cupru. Și în acest caz, copiii inventează o serie de trucuri, în funcție de durată și mediul unde este folosit.

Beneficiile jucăriei Spinner:

 • elimină energia nervoasă. Gândește-te la mișcările subconștiente pe care le faci atunci când ești nervos (de exemplu, rozi unghiile, îți tremură picioarele).
 • reduce anxietatea;
 • oferă o stimulare vizuală calmantă;
 • contribuie la inițierea conversațiilor.

Și aceste jucării pot fi cumpărate în Republica Moldova. Pe site-ul de vânzare 999.md putem găsi Fidget Spinner la un preț ce variază între 90 și 600 de lei. Pe aliexpress.com prețul variază între 1 dolar și 25 de dolari.

Piața din Republica Moldova și nu doar abundă în jucării atractive ca dimensiune și formă. Depinde de dumneavoastră ce alegeți: siguranță, dezvoltare cognitivă sau aspect fizic plăcut. 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.