Au demonstrat că le pasă! Circa 200 de persoane au alergat și au dansat pentru susținerea femeilor cu cancer la sân
ȘtiriUtil pentru părinți

Au demonstrat că le pasă! Circa 200 de persoane au alergat și au dansat pentru susținerea femeilor cu cancer la sân

Aproximativ 200 de persoane s-au adunat duminică în parcul „Valea Morilor”, la Maratonul organizat de Run Pink Moldova, arătând că le pasă de femeile care suferă de cancer mamar. Cei prezenți (părinți, copii, tineri, inclusiv învingători ai cancerului mamar) au dansat sau au alergat pe o pistă de 2.5 km și 5 km. Persoanele care nu au putut alerga din diverse motive au participat la „Marșul Roz” care s-a desfășurat în jurului lacului din parc.

Conform datelor oferite de organizatori, participanții au făcut 2.500 de donații. În urma vânzării biletelor (online și în ziua evenimentului) au fost colectați peste 25 000 de lei, bani ce vor fi donați pentru fabricarea perucilor, distribuite gratuit femeilor care înfruntă cancerul. Totodată, la Maraton au fost donate 24 de cosițe care, de asemenea, vor fi folosite pentru confecționarea perucilor. Șapte femei și-au donat cosița, după ce au fost tunse și coafate la eveniment de către specialiștii de la Salonul „ViVero”.

Dorina Sorochin, membră a „Run Pink Moldova” și una dintre organizatoarele evenimentului, recunoaște că multe persoane au refuzat să vină din cauza ploii, însă mulțumește celor care au reușit să participe. În plus, susține ea, mulți dintre cei care nu au fost prezenți continuă să facă donații.

Prezentă la eveniment, ambasadoarea Italiei în Republica Moldova, Valeria Biagiotti, a menționat că Maratonul este o inițiativă extraordinară pe care o susține și a felicitat atât organizatorii evenimentului, cât și participanții care au venit, în pofida condițiilor meteo.

Pentru autoarea blogului „Alo… BEBE!”, Diana Guja, Maratonul organizat de „Run Pink Moldova” este unul dintre evenimentele la care participă cu mare drag și pe care îl va susține întotdeauna.

„Cancerul și alte boli grave ridică ziduri între oameni – cei bolnavi se izolează și, din păcate, societatea noastră e încă la etapa când menține această izolare, iar cei sănătoși nu știu cum să se comporte cu persoanele diagnosticate cu cancer. Și, până la urmă, toți trăiesc în lumea lor și se străduie să nu se intersecteze. Și, iată, astfel de inițiative creează un mediu favorabil unde toată lumea se poate întâlni, susține, poate vorbi, face schimb de experiență, povești, voie bună. Eu cred în puterea comunității”, afirmă Diana Guja.

Cel care a moderat evenimentul este jurnalistul și prezentatorul TV Dorin Galben, care a participat în calitate de voluntar. „Asemenea cauze nobile trebuie susținute și promovate”, spune el.

„Unii părinți au venit chiar cu copii de câteva luni și au alergat cu cărucioarele. Adorabili. Au fost mulți vârstnici care au ținut pasul cu tinerii. Prin această acțiune am încercat să comunicăm că ne pasă și că e mult mai eficient să prevenim cancerul, decât să-l tratăm. Am văzut multe femei care au venit în special pentru ca să-și doneze cosița, iar unele și-au împărtășit istoriile despre cum au reușit să învingă cancerul. Asemenea evenimente sunt extrem de importante pentru societatea noastră. Sper ca în anii următori Maratonul Run Pink să aibă loc pe străzile principale din Chișinău și să fie implicate zeci de mii de persoane. Pentru mine a fost o onoare să fiu parte a acestui eveniment și nu pot decât să felicit organizatorii și voluntarii care l-au făcut posibil. Viața are prioritate, de aceea îi îndemn pe toți să nu se lenevească și să meargă cel puțin o dată pe an la un control medical”, a adăugat Dorin Galben.

De la eveniment nu a lipsit Nighina Azizov, manager de proiect la „Women’s Democracy Network Moldova Chapter”. Ne-a povestit că mătușa ei a fost răpusă de cancer. Avea doar 50 de ani și era doctor, însă nu a avut niciodată timp să meargă ea singură la doctor.

„Consider că evenimentul este unul important, în primul rând, pentru femeile care suferă de cancer mamar, în al doilea rând, pentru societate. Prin astfel de activități, supraviețuitoarele pot vorbi sincer și deschis despre victoria asupra cancerului și sensibilizează ca femeile să meargă mai des la doctor, sa facă controalele necesare mai des. Cred că încă multe femei ascund că suferă de cancer”, spune Nighina.

Întrebată despre atitudinea societății față de femeile care suferă de cancer mamar, ea ne-a răspuns că „societatea trebuie educată în spiritul prevenției maladiilor. Prin astfel de activități, oamenii devin empatici, se solidarizează și prin gesturile pe care le fac. De exemplu, donarea cosițelor, participarea la Maraton și achitarea unui bilet demonstrează că le pasă și că cei care suferă de cancer nu sunt singuri”.

Menționăm că evenimentul se află la a doua ediție și a fost organizat de „Run Pink Moldova”, un grup de inițiativă care susține femeile ce luptă cu cancerul mamar.

Datele Ministerului Sănătății arată că aproximativ 900 de femei din Republica Moldova sunt diagnosticate anual cu această boală, dintre care circa 700 sunt supuse unui tratament chirurgical. Cele mai afectate de maladie sunt femeile, cu vârsta cuprinsă între 45 şi 60 de ani. Cancerul glandei mamare este considerată principala cauză de mortalitate prin tumori maligne la femei.

Vedeți și:

S-au solidarizat cu femeile care suferă de cancer mamar. Cum s-a desfășurat Atelierul „Croșetăm pentru viață”

Sursa foto: Run Pink Moldova/Facebook

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.