Ați văzut acest panou publicitar? Magazinul de încălțăminte trebuie să-l înlăture, pentru că este sexist
Știri

Ați văzut acest panou publicitar? Magazinul de încălțăminte trebuie să-l înlăture, pentru că este sexist

Magazinul Sandalini are la dispoziție 10 zile pentru a înlătura panoul publicitar amplasat la intrare, întrucât acesta are un caracter sexist și lezează demnitatea femeilor. Mai mult, instituția urmează să prezinte scuze publice. O decizie în acest sens a fost emisă de Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității. 

Mai exact, la intrarea în magazinul amplasat pe str. Kiev, nr. 16/1, a fost amplasat un panou publicitar în care erau prezentate picioarele dezgolite ale unei femei, alături de un slogan cu aluzii sexuale.

Consiliul a notat că expunerea unor părți ale corpului feminin (picioarele) într-o ipostază provocatoare face aluzie la fantezii sau dorințe sexuale și urmărește scopul de a atrage clienți. Astfel, a fost stabilit faptul hărțuirii, prin plasarea în spațiul public a panourilor publicitare care prezintă femeia într-o ipostază umilitoare.

Reamintim că publicitatea sexistă este interzisă prin lege. Este considerată sexistă publicitatea care prezintă femeia sau bărbatul drept obiect sexual, în situații umilitoare ce ofensează demnitatea umană sau care promovează stereotipuri discriminatorii susținătoare ale  percepției că femeia este o ființă slabă, vulnerabilă și dependentă, având o poziție socială inferioară.

În primul semestru al anului 2019, la Consiliu au parvenit 14 plângeri în care este invocată lezarea demnității umane, dintre care pe 6 cauze au fost emise decizii de constatare (3 prin publicitatea sexistă), celelalte fiind în proces de examinare.

Pentru a preveni hărțuirea cauzată de publicitatea sexistă, Consiliul încurajează și apreciază deschiderea agențiilor publicitare care, periodic, vin cu solicitări de aprobare a conținutului panourilor publicitare, înainte ca acestea să fie distribuite public.

Decizia Consiliului poate fi consultată aici.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.