Noutate în medicină! Vaccinul antipoliomielitic își schimbă componența
ȘtiriUtil pentru părinți

Noutate în medicină! Vaccinul antipoliomielitic își schimbă componența

Vaccinul antipoliomielitic își schimbă componența. Astfel, țara noastră, alături de 152 de țări, va trece de la imunizarea cu vaccinul oral trivalent (tVPO) la vaccinul oral bivalent (bVPO), adică va exclude poliovirusul de tip 2.

Solicitat de Suntparinte.md, vicedirectorul pentru prevenirea şi controlul bolilor transmisibile de la Centrul Național de Sănătate Publică (CNSP), Nicolae Furtună, a declarat că acțiunea se încadrează în Planul Global de eradicare a poliomielitei la etapa finală pentru anii 2013-2018. Poliomielita are trei tulpini de poliovirus sălbatic (de tip 1, tip 2 și tip 3), iar tulpina de tip 2 a fost eradicată în anul 1999.

Prin urmare, producerea vaccinurilor tVPO deja a fost suspendată, iar până la 30 mai țările trebuie să-și folosească rațional toate rezervele, cu imunizarea maximă a persoanelor eligibile. În context, în perioada 21 – 28 aprilie, vor fi întreprinse acțiuni de livrare a noului vaccin bVPO tuturor Centrelor de Sănătate Publică teritoriale.

Totodată, la 30 aprilie 2016, în toate instituțiile medicale prestatoare de servicii de imunizări antipoliomielitice, precum și în toate CSP teritoriale, vor fi extrase din lanțul frig toate cantitățile rămase de tVPO și ulterior nimicite.

Menționăm că poliomielita este o boală infecțioasă epidemică, contagioasă provocată de un virus specific, care produce leziuni anatomice în substanța cenușie a măduvei spinării, atingând celulele nervoase motorii. Boala se manifestă prin febră, tulburări digestive, somnolență și dureri în mușchii membrelor, urmate de paralizii localizate de obicei la membrele inferioare sau paralizii infantile.

Vaccinarea antipoliomielitică a început în anul 1955. Din anul 1993 în ţara noastră nu au mai avut loc cazuri de poliomielită. Primovaccinarea se face la 2, 4, 6 luni, primul rapel – la 22 și 23 luni, al doilea –  la 7 ani și al treilea – la 15 ani.

Sursa foto: Arhivă UNICEF

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.