Atenție! Două infecții extrem de contagioase au fost înregistrate la Cahul, Briceni și în Chișinău
Știri

Atenție! Două infecții extrem de contagioase au fost înregistrate la Cahul, Briceni și în Chișinău

Două infecții extrem de periculoase au fost înregistrate în lunile iulie – august curent în țara noastră. Este vorba despre patru cazuri de tularemie la doi bolnavi din raionul Cahul și câte un caz suspect de leptospiroză în raionul Briceni și municipiul Chișinău. Tularemia și leptospiroza fac parte din grupa infecțiilor extrem de contagioase cu focalitate naturală, la care sursele de infecție (diferite rozătoare și vectorii transmițători – căpușe, țânțari) conviețuiesc în diferite biotopuri, unde, accidental, se pot molipsi și oamenii.

În raionul Cahul, tularemia a fost diagnosticată la un vânător și un pescar – ambii au pescuit în lunca Prutului, în regiunea stației de epurare a apelor reziduale. S-a constatat că persoanele afectate au observat prezența în apă a căsuțelor de ondatre, lipitorilor și țânțarilor și, în timp ce pescuiau, au suferit diferite leziuni ale membrelor inferioare și superioare. De asemenea, nu sunt excluse și intențiile de încercare a vânatului ondatrelor, care servesc drept surse sigure de agent cauzal al tularemiei.

Semnele clinice specifice ale tularemiei au apărut peste cinci zile: slăbiciuni, frisoane, febră – 38-39oC; la un bolnav au apărut pustule localizate la degetul mare al piciorului stâng, la altul – în regiunea mâinii, care s-au transformat ulterior în ulcere. În ambele cazuri ganglionii limfatici regionali au fost măriți.

Tularemia este o boală infecțioasă, care se manifestă prin afectarea sistemului limfatic și formarea buboanelor la locul de pătrundere a microbului în organism. Drept sursă de infecție pot fi diferite rozătoare, precum ondatrele, șobolanii de apă, șoarecii și iepurii.

Transmiterea agentului cauzal al infecției se poate produce prin contactul direct cu aceste rozătoare, la scăldat, pescuit în bazine de apă neautorizate, folosirea apei și produselor alimentare contaminate de rozătoare, a cărnii de iepure sau de ondatră prelucrată termic insuficient, la efectuarea diferitor lucrări de colectare, sortare a grăunțoaselor și legumelor, prin mușcături de căpușe, tăuni și țânțari.

Cât ține de persoanele afectate de leptospiroză, ambele s-au scăldat și au pescuit în bazine acvatice deschise, impurificate cu ape reziduale – râuri și băltoace contaminate. Boala s-a manifestat cu debut acut, frisoane, febră până la 39-40oC, cefalee, slăbiciune generală, greață, vomă, icterul tegumentelor și sclerelor, dureri lombare și la mușchii gambei, de o intensitate înaltă.

Afectarea capilarelor în diferite organe și țesuturi condiționează hemoragii multiple – rinichi, ficat, plămâni, insuficiență renală și hepatică. Pronosticul acestei boli frecvent este nefavorabil – cu decesul bolnavului.

Pentru a preveni cazurile de tularemie și leptospiroză, maladii extrem de contagioase și periculoase pentru viață, trebuie respectate următoarele reguli:

  • asigurarea protecției bazinelor de apă de impurificări de la obiectivele animaliere;
  • asigurarea surselor de apă potabilă și a alimentelor de accesul rozătoarelor;
  • evitatul scăldatului, pescuitului în bazinele neautorizate în acest scop;
  • amenajarea izvoarelor și fântânilor de câmp;
  • cosirea ierburilor și efectuarea altor lucrări de acest tip în încălțăminte de protecție.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.