Ața roșie legată la mâna bebelușului - superstiție sau realitate
Bebeluș

Ața roșie legată la mâna bebelușului – superstiție sau realitate

Ața roșie este considerată în tradiția populară un talisman care te ferește de deochi, de oamenii răutăcioși și invidioși. De aceea, mulți părinți obișnuiesc să prindă ață roșie la încheietura mâinii bebelușului.

Suntparinte.md a întrebat mai mulți părinți ce cred despre purtatul aței roșii. Iată câteva dintre răspunsuri:

„Cred că sunt niște superstiții, nu am purtat niciodată și nici la copil nu am pus. Ba mai mult, preotul spune că e și păcat”.

„Înainte de a boteza băiatul, am purtat ață roșie și tot preotul mi-a spus că e păcat și nu înseamnă nimic, eu nu am atras atenție la asta. Când am botezat fata, iar am pățit așa – că nu are folos, copilul trebuie botezat și atât”.

„Eu nu cred în așa ceva, cel mai bine unge cu mir copilașul”.

„Nu am purtat nici eu, nici copilul. Cred în puterea Domnului și în Sfântul botez. Restul sună ca superstiții”.

„Când eram mică, eram deocheată mai mereu. Dacă ieșeam cu părinții undeva, era suficient. Fiind însărcinată, am pățit o dată la fel, nu vă pot descrie ce am tras. O femeie credincioasă m-a sfătuit să port ceva roșu. Am născut și băiețelul meu pățea la fel. Când mergeam undeva, era ceva straniu cu el, îl stropeam cu aghiazmă și îi trecea”.

„Ambele fete poartă la mână ață roșie, mai ales că știu un caz real când o fetiță de patru ani a murit din cauza deochiului și cred că e mai bine să fiu sigură”.

În context, am discutat cu doi specialiști pentru a vedea în ce măsură e util și important ca bebelușul să aibă un fir roșu pe mână.

  • Tatiana Botezat, specialistă în domeniile psihologie educaţională, psihologia copilului și a familiei:

Fiecare om are un câmp energetic – aură. Câmpul energetic al copilului este însă slab dezvoltat, energia este mai mult necesară procesului de creștere. Deochiul nu este nimic altceva decât pătrunderea în câmpul energetic al copilului și absoarberea acestei energii, de aceea copiii care „se deoache” devin neliniștiți. Acei care pot „deochea” sunt vampiri energetici, ei se hrănesc cu energia altora.

În timp ce un adult, în comunicarea cu un vampir energetic, simte o stare de disconfort sau o durere de cap, atunci pentru un copil mic această stare e mai gravă, pentru că i s-a luat din energia lui necesară creșterii. În câmpul energetic al unei persoane poți pătrunde prin metoda de fixare a privirii, de obicei în regiunea frunții, între ochi. Pentru a fi evitată această pătrundere, se poartă mici accesorii de culori ce „bat la ochi”.

  • Ala Cojocaru, directoare de program la Centrul de Intervenție Precoce „Voinicel”, medic pediatru, doctor în medicină, conferențiară:

Este o superstiție și, atunci când părinții cred foarte mult în aceasta, poate îi ajută psihologic. Nu există nicio explicație științifică în acest sens, din punct de vedere medical. Din contra, un lănțișor la gât cu o cruciuliță e un pericol pentru copil – poate să înghită cruciulița, să se anine cu lănțișorul și să se sufoce etc. Noi, medicii, ne bazăm doar pe cercetări științifice, nu pe mituri, cu tot respectul față de tradițiile populare. Dacă există dovezi științifice că un medicament ajută copilului, noi îl recomandăm.

Dar dacă un profesor a spus că a amestecat în ulei 10 tipuri de medicamente și ele sunt miraculoase, noi nu credem. E necesar să ne arate un studiu științific, care demonstrează pe un lot experimental că medicamentul pe care l-a inventat e aprobat la nivel științific și doar atunci vom crede. Cu părere de rău, mulți părinți nu sunt suficient de informați. 80% din informația de pe internet este scrisă de diletanți. Părintele găsește surse adevărate și mai puțin adevărate, depinde pe care le crede. Noi oferim copiilor și părinților doar acele sfaturi bazate pe dovezi științifice.

Tu ce crezi? Este mit sau realitate?

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.