Copil mic

Asistenţii parentali profesioniști, o a doua familie pentru copiii rămaşi fără grija părintească

By octombrie 4, 2016 No Comments

Fiecare copil are dreptul să aibă o familie. De acest principiu se conduce Marina Pintilei, asistent parental profesionist, începând cu 2011. Deşi are doi copii biologici, cuplul Pintilei a luat în plasament o fetiță pe care ulterior a adoptat-o. Acum soții sunt asistenţi parentali pentru un băieţel de doi ani.

„Nu-mi pare rău că am devenit asistent parental, căci astăzi familia mea este constituită din patru copii, dintre care un băiețel de doi ani. Este o experienţă nouă. Cred că mi-a trebuit ceva curaj, căci renunţăm la serviciu, la mai multe lucruri, dar familia mea a întinerit foarte mult odată cu venirea acestui copil. El scoate la suprafaţă tot ce avem mai bun în noi.

Suntem mereu susţinuţi şi atunci când avem nevoi, când avem întrebări, mereu uşile ne sunt deschise. Vreau să îndemn părinţii să încerce să devină şi ei asistenţi parentali”, a povestit Marina Pintelei în cadrul evenimentului de lansare a campaniei „TU TE-AI NĂSCUT ÎN SUFLETUL MEU”, care are scopul de a recruta asistenți parentali profesioniști.

Organizatorii campaniei urmăresc astfel extinderea şi diversificarea serviciului APP şi aprobarea a circa 20 de asistenţi parentali profesionişti, care vor oferi un mediu familial copiilor cu vârsta de 0-3 ani şi copiilor cu nevoi speciale în patru localităţi din ţară: Bălţi, Drochia, Donduşeni şi Glodeni.

„În ultimii 10 ani, au fost atinse rezultate majore în acest domeniu. Numărul copiilor din instituţiile rezidenţiale s-a redus de peste 5 ori: de la 11,5 mii la circa 2 mii. Din păcate, au mai rămas grupuri vulnerabile de copii în aceste instituţii, dar în mare parte vorbim despre copii cu nevoi speciale, cu vârsta de la 0 la 3 ani.

Vrem să încurajăm acest tip de educare şi îngrijire a copiilor – asistenţa parentală. Fiecare copil are dreptul să aibă familie. (…) Noi nu tindem să schimbăm mediul copiilor, deoarece ei trebuie să aibă acces la diverse servicii ca să se poată dezvolta normal. Prin acest program sperăm să avem acele servicii necesare pentru dezvoltarea propice”, a menţionat reprezentantul UNICEF în Moldova, Nune Mangasaryan.

Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi a Familiei (MMPSF), Stela Grigoraş, a subliniat faptul că instituția pe care o conduce își dorește rezultate şi mai frumoase în acest domeniu:

„Chiar dacă numărul copiilor în instituţiile rezidenţiale s-a micşorat semnificativ, atestăm că mai există copii în aceste instituţii, în case de copii, în internate, care sunt în aşteptarea unei familii. Pentru majoritatea dintre aceşti copii timpul este decisiv. Mă refer la copiii cu vârsta de la 0 la 3 ani, copiii cu nevoi speciale pentru care grija părintească este vitală pentru dezvoltarea şi viitorul lor”.

În cadrul campaniei, vor fi produse şi difuzate în presă spoturi video şi radio, în timp ce în transportul şi locurile publice vor fi plasate postere menite să recruteze noi doritori de a deveni asistenţi parentali profesionişti. De asemenea, vor fi organizate mai multe evenimente în cele patru raioane.

Potrivit Lilianei Rotaru, preşedintele organizației „Copil, Comunitate, Familie”, campania va fi constituită din două etape. Prima etapă va avea loc în luna octombrie. Atunci vor fi promovate activ mesajele acestei campanii. A doua etapă se va desfășura în lunile noiembrie-decembrie, când vor fi efectuate vizite în cele patru localități.

„Trebuie să ne felicităm unii pe alţii pentru dezvoltarea dinamică a acestui serviciu în ultimii ani. Mai sunt unele lucruri pe care trebuie să le facem, mai ales două: trebuie să ne asigurăm că serviciul este dezvoltat uniform în ţară şi trebuie să asigurăm diversificarea plasamentelor”, a precizat Liliana Rotaru.

Datele MMPSF arată că în Moldova există 445 de familii APP şi părinţi educatori, în cadrul cărora cresc 981 de copii.

Campania a fost lansată de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei (MMPSF), Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) Moldova şi CCF Moldova –  Copil, Comunitate, Familie, reprezentant al Hope and Homes Children Marea Britanie. Iniţiativa face parte din proiectul Copiii de vârstă mică – înţelegem necesităţile, dezvoltăm serviciile, reformăm sistemul, finanţat de UNICEF şi HHC Marea Britanie şi implementat de CCF\HHC Moldova.

Autor: Diana Bulai

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.