Asistent parental din dragoste. A investit suflet în șapte copii rămași temporar fără ocrotire părintească -
Tu te-ai născut în sufletul meu

Asistent parental din dragoste. A investit suflet în șapte copii rămași temporar fără ocrotire părintească

By 14/07/2017 martie 26th, 2020 No Comments

Doar în familie copiii se simt în siguranță, iubiți și auziți. Pentru copiii rămași temporar fără ocrotire părintească, asistenții parentali profesioniști (APP) sunt o salvare de a crește într-un mediu prietenos și armonios. În cazul adolescenților, bebelușilor sau copiilor cu dizabilități este mai dificil – lipsa asistenților parentali care ar putea îngriji aceste categorii de copii.

Nu este și cazul Ecaterinei Preda, asistent parental profesionist de 16 ani. Ea consideră că toți copiii, indiferent de vârstă sau gradul de dizabilitate, trebuie să simtă în mod egal căldura și dragostea părintească.

Am ajuns la Stăuceni într-o zi mohorâtă, iar în întreaga localitate era deconectat curentul electric. Le-am surprins pe surorile Magdalena și Natalia în timp ce se jucau în curte.

Fetele au ajuns în familia Preda în iarna anului 2015. Părinții lor au fost decăzuți din drepturile părintești, întrucât nu le puteau asigura fetelor condiții de trai benefice pentru creșterea lor, făceau abuz de alcool și adesea se certau în prezența fiicelor.

„A fost greu la început. Copiii vin cu caracterul format din familie și trebuie să ai răbdare până ei se acomodează cu noua „autoritate”. Nu poți lua copilul dintr-un centru de plasament și să îi modelezi imediat comportamentul după bunu-ți plac. Copiii nu sunt niște fețe de pernă pe care le întorci cum dorești. Cu fetele am vorbit dintotdeauna deschis și sincer, de aceea am reușit să devenim atât de apropiate”, ne-a spus doamna Ecaterina.

Între timp, cele două surori au aflat că mama lor a decedat. Împreună cu asistentul parental, au mers la mormântul mamei și au sădit flori. Continuă să îl viziteze de fiecare dată când au posibilitatea. Din dorința de a o simți alături pe cea care le-a dat viață, fetele îi spun doamnei Ecaterina „mamă”.

În decembrie 2015, familia Preda s-a mărit cu încă un membru – David, care acum are trei ani. Mama lui are nevoi speciale, de aceea necesită un însoțitor, și duce o viață dificilă. Responsabilii de la Direcția municipală pentru protecția drepturilor copilului au decis ca David să fie plasat într-un serviciu de tip familial, pentru a-i fi oferită o familie substitutivă, până vor fi soluționate unele probleme cu care se confruntă mama biologică.

Avea un an și jumătate. Băiatul nu mergea, nu vorbea, era speriat și nu permitea nimănui să se apropie de el. Nici medicii nu au putut stabili un diagnostic exact, presupunând că este vorba de o formă de paralizie cerebrală infantilă. Au urmat, timp de șapte luni, investigații medicale, proceduri de masaj, terapii cu kinetoterapeutul, proceduri cu psihologul, iar rezultatele nu au întârziat să apară. David a început să miște picioarele, să le îndoaie și să facă primii pași susținându-se de obiectele din jur. Datorită efortului și grijii depuse de doamna Ecaterina, David a rostit primele cuvinte.

„David se temea să atingă pământul. Am simțit o mare bucurie atunci când a pus picioarele pe pâmânt. Știam că va reuși să meargă, întrucât este un copil deștept, ambițios și străduitor. La început avea frică și de apa fierbinte. Probabil, l-a marcat în trecut vreun caz. Am decis să depășim treptat această frică – mai întâi piciorușele, apoi jumătate de corp în timp ce se juca cu mingile gonflabile, iar acum nu vrea să iasă din apă. Cu greu îl scot din cadă”, râde asistentul parental.

Magdalena și Natalia l-au așteptat cu mult entuziam și nu îl mai pierd din vedere. Au fost bucuroase să afle că vor avea un „frate” cu care se vor juca.

Ecaterina Preda are doi copii biologici, însă ambii au plecat la muncă în străinătate, unde și-au întemeiat familii. În cei 16 ani a devenit mamă pentru șapte copii pe care i-a luat din internate – surori, bebeluși și copii cu nevoi speciale. Pe unii îi petrece la serviciu, în timp ce pe alții îi învață să meargă. Trei dintre copiii luați în plasament, deși au atins majoratul, continuă să locuiască alături de cea care i-a învățat ce înseamnă „mamă”. Două fete au absolvit școala profesională și în prezent lucrează ca vânzătoare și, respectiv, cusătoreasă.

„Sunt mulțumită de ceea ce fac fetele, fiindcă am depus suflet și efort în educarea lor. Fiecare trebuie să aibă o profesie, ca să devină independent financiar și să-și poată construi o familie”, ne spune doamna Ecaterina.

Magdalena are 16 ani și a absolvit cu succes clasa a IX-a. Dorește să devină cusătoreasă sau stilistă. Îi place tot ceea ce ține de tunsori, coafuri și machiaj. Este pasionată și de sport. Anul trecut a obținut locul I la atletică ușoară.

Sora sa, Natalia, are 13 ani și este pasionată de flori și grădinărit. Are grijă de fiecare plantă pe care o sădește, îi cântă și îi vorbește. În grădină ea este gospodină – a plantat două rânduri de garofițe și intenționează să mai „experimenteze”. Încă nu știe ce profesie va alege, întrucât oscilează între florăreasă și educatoare (îi plac copiii mici).

Nici la capitolul sport nu stă prost. Este prezentă oriunde vede o minge de fotbal. Nu are complexe, joacă și cu băieții, și cu fetele, iar profesorul de educație fizică are doar cuvinte de laudă despre ea.

„Fetele s-au acomodat în noua familie, au fost acceptate la școală de colegi și profesori. Rezultatele la școală au devenit tot mai bune. David era speriat la început. Despărțirea de mama și bunica lui a fost ca un abandon pentru el, ceea ce l-a făcut să simtă frică și supărare. Cât timp s-a aflat în Serviciul APP-Preda, David a înregistrat progrese considerabile. Face regulat exerciții, merge la cursuri de masaj și înot, socializează, are prieteni”, menționează Marcela Ţurcanu, manager al asistenților parentali profesioniști din cadrul Serviciului de pe lângă Direcția municipală pentru protecția drepturilor copilului (DMPDC).

„Magdalena și Natalia mă ajută oricând am nevoie – curățenie, mâncare sau să aibă grijă de David. Adolescența e periculoasă, însă ele se simt în siguranță acasă. Le permit să se joace în drum, pe stadion și să meargă la magazin. Mâncăm mereu doar împreună, ca o familie adevărată. Uneori, fetele îmi spun că nu au nevoie nici de dulciuri, ci doar de mângâiere și apreciere din partea mea”, ne povestește doamna Ecaterina.

Asistentul parental este de părere că statul ar trebui să dubleze alocația, întrucât prețurile cresc, iar necesitățile copiilor se multiplică. În țara noastră, salariul unui APP ajunge până la 2.400 de lei, în timp ce alocația zilnică pentru întreținerea unui copil este de 31 de lei. Fiecare copil mai primește 250 de lei lunar pentru îmbrăcăminte, încălțăminte și produse de igienă, precum și o alocație unică la plasament – 3.000 de lei. Chiar și așa, doamna Ecaterina continuă să le ofere copiilor tot ce poate din ceea ce are și, cel mai important, căldură și atenție împărțită egal.

„Fiecare copil are nevoie de o familie. Nu puteam rămâne indiferentă la niciun caz. Am vrut să fac un bine, să-i fac pe acești copii să înțeleagă ce înseamnă grijă părintească și căldură sufletească”, spune dumneaei.

Grație unor asemenea oameni ca Ecaterina Preda numărul copiilor din internate continuă să scadă. Asemenea oameni își îndeplinesc cu demnitate misiunea – cea de a-i învăța pe copii să trăiască în siguranță și armonie, ca să știe că oricând au un loc unde cineva îi așteaptă. Mulți dintre copiii de până la 3 ani și cei cu dizabilități, aflați în instituțiile rezidențiale din țară, așteaptă să ajungă într-o familie.

Despre cei care au făcut deja o acțiune nobilă puteți citi AICI.

Acest articol a fost realizat în cadrul campaniei naționale „Tu te-ai născut în sufletul meu”, cu scopul de a promova Serviciul de asistență parentală profesionistă. Campania este organizată de CCF/HHC Moldova, în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei și UNICEF.  

Cum poţi deveni asistent parental profesionist? Pentru detalii, sună la Serviciul Asistență Parentală Profesionistă de pe lângă Direcţia municipală pentru protecţia drepturilor copilului: 0 (22) 278960 sau 079708056, la Direcția asistență socială din raionul în care te afli sau apelează CCF/HHC Moldova: 068888581.

Fotografiile au fost realizate de Vera Belocrîs 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.