Aprobat de Parlament! Pălmuirea, amenințarea și umilirea copiilor, interzise în Franța
Parenting

Aprobat de Parlament! Pălmuirea, amenințarea și umilirea copiilor, interzise în Franța

Pălmuirea, mușcarea, insultarea, ciupirea, amenințarea și umilirea copiilor au devenit acțiuni ilegale în Franța. Parlamentul a adoptat, în acest sens, o lege împotriva pedepsei corporale a copiilor.

Noua lege prevede ca, în Codul Civil, să fie stipulat faptul că „autoritatea parentală este exersată fără violență fizică sau psihologică”. Până în prezent, Codul penal interzicea abuzul și prevedea sancțiuni pentru toate tipurile de violență.

Totuși, legea franceză permitea „dreptul de a-l corecta fizic pe copil”, invocat des de părinți în instanțe. Se întâmpla în contextul în care Franța a semnat Carta socială europeană, care prevede că statele semnatare trebuie să „protejeze copiii și adolescenții de neglijare, violență sau exploatare”. În martie 2015, aceasta a fost condamnată de Consiliul Europei din motiv că „nu prevede o interdicție suficient de clară, obligatorie și precisă a pedepsei corporale”, scrie lemonde.fr.

Potrivit Fondation pour l’Enfance (Fundației pentru Copilărie n. red.), 85% dintre părinți recunosc că încă mai folosesc pedeapsa corporală sau abuzul verbal ca metodă de educare a copiilor.

Nu este prima dată când parlamentarii și senatorii discută despre acest subiect, doar că încercarea anterioară a fost nereușită. Odată cu aprobarea noii legi, Franța devine a 32-a din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei care interzic orice pedeapsă corporală a copiilor.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.