Aproape 34 000 de jucării din Moldova au fost interzise spre vânzare
Știri

Aproape 34 000 de jucării din Moldova au fost interzise spre vânzare

Aproape 34 000 de jucării din țara noastră au fost interzise spre comercializare. Decizia a fost luată după ce inspectorii Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței au efectuat controale inopinate la agenţii economici care comercializează jucării și au depistat o serie de nereguli. 

Au fost supuse controlului următoarele produse: jucării cu roţi (trotinete, biciclete), jucării cu umplutură moale, păpuşi, jocuri de mese, jucării din mase plastice etc.

În urma efectuării controalelor, inspectorii au depistat următoarele: 

 • expunerea în comercializare a produselor în lipsa informaţiei complete pentru consumatori privind ţara producătoare, denumirea importatorului, precum şi lipsa informaţiei în limba de stat privind măsurile de precauţie şi modul de utilizare.
 • expunerea în comercializare a jucăriilor pentru copii, în lipsa declaraţiei de conformitate (lipsa rapoartelor de încercări la indicii de inofensivitate).

Pentru încălcările depistate au fost aplicate următoarele măsuri:

 • 6 procese-verbale cu privire la contravenţie în baza Codului Contravenţional al Republicii Moldova.

 • 3 prescripţii de interzicere a comercializării loturilor de produse pentru 33 827 de bucăți în sumă totală de 636 628 de lei.

 • 3 prescripţii de înlăturare a neconformităţilor.

În acest context, agenţii economici au fost familiarizaţi cu prevederile Reglementării Tehnice privind siguranța jucăriilor aprobată prin Hotărârea Guvernului nr.808 din 29.10.2015, despre modul de întocmire a declaraţiilor de conformitate, despre cerinţele esenţiale de securitate, eventualele riscuri ce pot apărea în cazul utilizării incorecte a jucăriilor, necesitatea şi importanţa aplicării marcajului ce indică vârsta copilului, pentru asigurarea securităţii copiilor.

Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței recomandă următoarele: 

 1. Citiți toate informaţiile de pe etichete și recomandările privind limita de vârstă şi siguranţa produselor. Achiziționați doar jucării care au aplicat marcajul CE. „Marcaj CE” înseamnă un marcaj prin care producătorul indică faptul că jucăria respectă cerințele aplicabile stabilite în legislația comunitară de armonizare transpusă și în legislația națională. Nu confundați marcajul CE cu alte simboluri. Atenție! Acestea au rolul să vă deruteze și riscați să procurați jucării periculoase pentru copii.
 2. Nu procuraţi jucării care nu sunt însoţite de instrucţiuni de utilizare.
 3. Nu lăsaţi la îndemâna copiilor sub 3 ani jucării care conţin părţi mici, deoarece copiii au tendinţa de a pune jucăriile în gură, iar părţile mici prezintă un risc de sufocare. Aveţi grijă ca toate detaliile mici ale jucăriilor să fie strâns lipite/cusute de jucărie.
 4. Urmaţi cu stricteţe regulile privind asamblarea şi folosirea jucăriilor. Păstraţi instrucţiunile şi alte informaţii ambalate împreună cu jucăriile, într-un loc sigur.
 5. Întotdeauna procuraţi jucării de la producătorii pe care-i cunoaşteţi. Vânzătorii/producătorii de renume au grijă de produsele comercializate şi, de obicei, acceptă returnări.
 6. Fiți atenți la procurarea jucăriilor de mâna a doua (second hand). Supravegheaţi copiii în timpul jocului – aveţi grijă ca jucăriile să fie utilizate conform scopului, în corespundere cu vârsta şi abilităţile copiilor. Pentru anumite produse – cum sunt trotinetele, bicicletele, patinele cu rotile – casca şi echipamentul de siguranţă trebuie să fie mereu purtate.
 7. Asiguraţi-vă că jucăriile destinate copiilor mai mari sunt păstrate în locuri neaccesibile copiilor cu vârsta mai mică de 3 ani, aşa cum aceste jucării pot conţine părţi mici. Pachetele din plastic reprezintă un risc al sufocării.
 8. Examinaţi periodic jucăriile pentru a depista eventuale distrugeri (rupturi, spargeri) care pot prezenta anumite riscuri pentru sănătatea şi siguranţa copilului.
 9. Aruncaţi imediat jucăriile distruse, înlăturaţi toate ambalajele jucăriilor, inclusiv ambalajele din plastic, carton, hârtie, dar întotdeauna păstraţi instrucţiunile.
 10. Nu lăsaţi jucăriile pe scări, pe podea sau în locurile aglomerate ale casei.
 11. Întotdeauna anunţaţi vânzătorul sau autorităţile competente dacă aţi descoperit un eventual risc al unei jucării.
 12. Fiţi vigilenţi şi respectaţi precauţiile de bază pentru reducerea la maximum a riscurilor.

Semnalați întotdeauna orice problemă de siguranță legată de o jucărie, apelând la Telefonul consumatorului 022 51 51 51 sau accesând pagina consumator.gov.md.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.