Aproape 3.000 de cadre didactice din țară nu au computer. Guvernul va aloca 20 de milioane de lei pentru a procura echipament
Știri

Aproape 3.000 de cadre didactice din țară nu au computer. Guvernul va aloca 20 de milioane de lei pentru a procura echipament

echipament profesori Moldova

Sursa foto: worldscholarshipforum.com

Guvernul Republicii Moldova va aloca 20 de milioane de lei pentru procurarea echipamentelor necesare desfășurării procesului educațional la distanță. Conform informațiilor prezentate de Ministerul Educației, 2.963 de cadre didactice necesită dotare cu tehnică.

20 de cadre didactice vor beneficia de câte un laptop cu Windows licențiat, datorită sprijinului oferit de către Fundația Soros Moldova. Tehnica de calcul urmează să fie transmisă instituțiilor de învățământ selectate de către organele locale de specialitate în domeniul învățământului și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Totodată, Inițiativa Central Europeană va oferi țării noastre un grant de 40 de mii de euro, pentru a fi procurate laptopuri. Parteneriatul Global pentru Educație, prin intermediul UNICEF Moldova, acordă 70 de mii de dolari pentru susținerea desfășurării procesului educațional la distanță.

Astfel, datorită sprijinului financiar acordat de către partenerii de dezvoltare, vor fi procurate 80 de unități de tehnică de calcul pentru profesori și elevi, precum și pachete de suport pentru preșcolari și elevii claselor primare. De asemenea, vor fi organizate cursuri de formare a educatorilor privind desfășurarea procesului educațional la distanță în instituțiile de educație timpurie, în condiții de carantină.

La începutul carantinei, 92,8% dintre elevi participau la procesul educațional la distanță. La moment, procentajul constituie 95,6% din numărul total de elevi.

Fundația pentru copii „Pestalozzi”, Elveția, donează 33 de tablete cu conexiune gratuită la internet, pentru elevii care provin din familii numeroase, din 11 raioane ale țării, și anume: Drochia, Telenești,  Ștefan Vodă, Anenii Noi, Călărași, Hîncești, Ungheni, Bălți, Criuleni, Cimișlia și Comrat.

Instituțiile de învățământ din țară sunt conectate la internet, însă nu toți elevii și cadrele didactice dispun de internet la domiciliu.

În context, Compania Orange Moldova va aloca 50 GB trafic Internet Mobil gratuit profesorilor din toată republica, din toate instituțiile de învățământ general, atât publice, cât şi private, cu condiția ca profesorul să dețină un număr activ, conectat la unul dintre planurile tarifare Orange.

Compania Moldcell va asigura cadrele didactice cu servicii Internet prin alocarea gratuită a traficului internet în volum de 50 GB pentru o perioadă de 2 luni fiecărui cadru didactic care deține un număr activ, conectat la unul dintre planurile tarifare Moldcell.

Compania UNITE-Moldtelecom a oferit tuturor profesorilor din țară, abonați Unite, un bonus de 50 GB, valabil pentru 2 luni.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.