Aproape 1.800 de părinți din Moldova cer redeschiderea grădinițelor. Ce a răspuns șeful ANSP
Știri

Aproape 1.800 de părinți din Moldova cer redeschiderea grădinițelor. Ce a răspuns șeful ANSP

Sursa foto: Suntparinte.md/Foto-simbol

Aproape 1.800 de părinți din întreaga țară au semnat o petiție online prin care solicită autorităților redeschiderea grădinițelor și acordarea unei indemnizații de cel puțin 50% din salariu pentru părinții cu copii de vârstă preșcolară, pe toată perioada nefuncționării grădinițelor.

Semnatarii mai solicită elaborarea unui protocol privind redeschiderea și funcționarea grădinițelor în perioada de pandemie și postpandemie, păstrarea locului de muncă pentru părinții cu copii de vârstă preșcolară, în condițiile nefuncționării grădinițelor, precum și acordarea unui ajutor financiar echivalent cu coșul minim de consum pentru părinții cu preșcolari, care și-au pierdut locul de muncă, pentru toată perioada stării de urgență și după aceasta, până la redeschiderea instituțiilor preșcolare.

Părinții sunt nemulțumiți de faptul că autoritățile nu au oferit un cadru legal și nici soluții cu privire la condițiile de revenire în câmpul muncii a părinților care au preșcolari. În acest context, există riscul ca părinții să demisioneze pentru a-și supraveghea acasă copiii.

Pe de altă parte, dacă părinții vor merge totuși la serviciu, pot supune copiii următoarelor riscuri:

  • creșterea riscului de infectare a copiilor, în condițiile în care părinții care merg la serviciu contactează cu mai multe persoane (transport public, colegi etc.);
  • expunerea copiilor la pericol pentru sănătate, dacă părinții vor fi nevoiți să-i ia la serviciu;
  • expunerea copiilor la pericole pentru viață și sănătate, dacă aceștia vor fi lăsați acasă singuri sau în grija unor persoane incapabile de a-i supraveghea în siguranță.

La rândul său, șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, care este și secretarul Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică, a declarat că redeschiderea grădinițelor e o decizie prematură:

„Prematuritatea vine de la tendința procesului epidemic, înregistrarea numărului de cazuri, indicatorii de incidență mortalitate, fatalitate și a cazurilor grave. Vreau ca părinții să înțeleagă că, dacă vom relua activitatea unei grădinițe și acolo vom introduce un caz de infecție, acest fapt nu o să-l ierte nimeni, mai ales părinții care insistă să fie redeschise. Trebuie să avem destulă maturitate și responsabilitate.

Ca părinte, trebuie să-mi asum responsabilitatea că, ducând copilul la grădiniță, pe fundalul numărului de cazuri, risc ca el să se infecteze. Se vor redeschide atunci când trendul va fi unul în descendență”.

Amintim că, începând cu 11 martie, grădinițele, școlile și universitățile sunt închise din cauza situației epidemiologice prin COVID-19.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.